Imperij uzvraća udarac

 

Porsche nije previše skrivao od javnosti da razvija automobil koji pokreće isključivo struja. Svako malo su se pojavljivali razni teaseri budućeg modela. Vrlo brzo se pročulo i za naziv – Taycan

Porsche je svoju legendu izgradio i stekao prvenstveno kroz model 911. Međutim, Porsche se za razliku od drugih proizvođača znao prilagoditi potrebama tržišta i razvoju tehnologije. A trenutno se cijela autoindustrija okreće – struji. Porsche je vrlo brzo reagirao i u prvoj fazi kupcima ponudio iznimno uspješne hibridne modele. Koliko su efikasni, najbolje govori podatak kako je Porsche iz svoje proizvodnje izbacio dizelske motore, jer sa tako dobrim hibridima za njih jednostavno nema mjesta u SUV modelima, kao i u Panameri. Bilo je samo pitanje dana kada će se napraviti i dodatni korak te tržištu ponuditi potpuno električni model… Porsche nije previše skrivao od javnosti da razvija automobil koji pokreće isključivo struja. Svako malo su se pojavljivali razni teaseri budućeg modela. Vrlo brzo se pročulo i za naziv – Taycan. Svi su s nestrpljenjem čekali i finalni proizvod, a eto sada su ga i dočekali. Svoju službenu svjetsku premijeru Taycan imao je sredinom rujna na Frankfurtskom auto salonu. Međutim, danas je, s razvojem tehnologije, važnost auto salona manja, jer su i prije otvaranja salona sve pojedinosti o novom modelu već bile poznate javnosti.

Porsche je s Taycanom napravio vrhunski dizajnerski posao. Na prvu je odmah vidljiva povezanost sa legendarnom 911-icom. Dapače, sličnost je još naglašenija u odnosu na Panameru. Možemo sada razglabati o linijama koje se nadovezuju, ili svjetlima koja imaju određeni oblik, ali jednostavno ćemo skratiti priču i napisati da je Taycan atraktivan sportski automobil s jasnim pedigreom. Tko voli 911-icu, sviđat će mu se i Taycan, a tko ne voli… hm, takvih zapravo i nema. Prava promjena se ipak nalazi u unutarnjem prostoru koji je potpuno u skladu s tehnologijom, odnosno u potpunosti je digitaliziran. U Taycanu je minimalan broj tipki, umjesto toga upravljanje se obavlja na pametan i intuitivan način – putem upravljanja na dodir ili glasovnim upravljanjem koje reagira na komandu „Hey Porsche“. Porsche u Taycanu prvi put nudi varijantu opreme koja je u potpunosti bez kože. U interijeru su prisutni inovativni reciklirani materijali kojima se daje ekološki naglasak ovog električnog sportskog vozila. Na raspolaganju su dva prtljažnika: prednji ima zapremninu od 81 litre, a stražnji 366 litara, pa ti reci da s Porscheom ne možeš na ozbiljna putovanja… Vratimo se na srce vozila, ili bolje rečeno na dva srca automobila, jer Taycan ima zasebni agregat za prednju i stražnju osovinu. Naravno da je njihova sinkronizacija savršena i upravo je u toj domeni vjerojatno Rimac dao svoj doprinos razvoju.

  

Taycan u svojoj Turbo verziji razvija 680 konja. Naravno da nekima to nije dovoljno, pa je Porsche dodao i S inačicu koja ima 712 KS. „Slabija“ izvedba do stotke dolazi za 3,2 sekundi, dok S verzija za istu brzinu treba 2,8 sekundi. Poznato je da električni motori imaju visoki okretni moment koji je dostupan praktično odmah i otuda ova monstruozna ubrzanja. Međutim, električni automobili su još uvijek donekle ograničeni kada je u pitanju najveća brzina. Taycan je tako ograničen na 260 km/h. Razlog je vrlo jednostavan: „pušten“ Taycan bi s lakoćom išao preko 300 km/h, pa čak vjerojatno i preko 350, međutim tada bi doseg mogao značajno pasti i postati, realno, problematičan. Ovako Porsche najavljuje da bi model Turbo S s jednim punjenjem trebao prijeći 412 kilometara, a Turbo 450 kilometara. Taycan je prvo serijsko vozilo koje dolazi s naponom sustava od 800 volti umjesto uobičajenih 400 volti koje inače koriste električni automobili. Korist za vozača jest da se za samo pet minuta baterija može napuniti za dodatnih 100 kilometara dosega. Također, uz uvjet da je stanica za punjenje dovoljno snažna, potrebno je svega 22,5 minuta da se baterije napune za 80 posto. Samo još da i Hrvatska napravi novu infrastrukturu električnih punionica… Taycan ima, kao što smo spomenuli, stalan pogon na sva četiri kotača, a za razliku od ostalih električnih automobila, Taycan ima dvije brzine. Prva brzina Taycanu donosi još veće ubrzanje u startu, dok druga osigurava visoku učinkovitost i dodatne zalihe snage. U prijevodu, prva brzina služi za performanse, a druga za čuvanje struje.

Profil različitih programa vožnje načelno slijedi istu filozofiju kao i u drugim serijama Porsche modela. Nadopunjeni su posebnim postavkama koji dozvoljavaju optimalno korištenje čisto električnog pogona. Na raspolaganju su četiri modusa vožnje – „Range“, „Normal“, „Sport“ i „Sport Plus“. U modu „Individual“ vozač sam konfigurira pojedinačne sustave po vlastitoj želji. Ovisno o načinu vožnje, mijenja se i doseg vozila. Porsche Taycan Turbo S i Porsche Taycan Turbo u Njemačkoj stoje 185 456 eura odnosno 152 136 eura s uključenim porezom. Budući da je riječ o električnom automobilu, trenutno se ne plaća trošarina na vozilo, što je mamac mnogim kupcima. Sa Taycanom je Porsche na najbolji mogući način odgovorio na bačenu rukavicu, prvenstveno od Tesle. Taycan je zadržao sve postojeće prednosti jednog Porschea, poput vrhunskog dizajna, kvalitete i performansi, ali je sve zapakirano u ekološki omot zahvaljujući električnom motoru i recikliranim materijalima. Taycan je otvorio novu eru Porscheovih automobila, a iz Zuffenhausena su već najavili kako je ovo samo početak: u sljedećih nekoliko godina uložit će šest milijardi eura u razvoj budućih električnih modela!


Naziv turbo kao mamac

Prilikom predstavljanja novog modela Taycan, u ponudi su dva modela, jedan nosi naziv Turbo, a drugi Turbo S. Svakom imalo tehnički obrazovanom čovjeku odmah će se upaliti crvena lampica u glavi na sam naziv vozila. Kako je moguće imati turbo punjač u električnom automobilu? Naravno da nije moguće, međutim Porsche je jednostavno, tradicije radi, zadržao taj naziv kao mamac za kupce, a turbine naravno nema. Zanimljivo razmišljanje njemačke tvrtke, a bit će zanimljiva i reakcija kupaca na taj turbo koji to zapravo i nije…


Hrvatski obol elektrifikaciji Porschea

Novi Taycan je djelomično i proizvod hrvatske tehnologije! Možda zvuči nevjerojatno, ali to je istinito. Veza se zove naravno Mate Rimac i njegova tvrtka „Rimac automobili“. Naime, u lipnju 2018. godine Porsche je ušao u 10 postotno vlasništvo tvrtke iz Svete Nedelje, a želja im je upravo bila da se domognu tehnoloških rješenja Rimca na području električnih automobila. Koliko su zadovoljni svojim ulaganjem najbolje potvrđuje činjenica da je Porsche svoj udio vlasništva u „Rimac automobilima“ nedavno povećao na 15,5 posto. Porsche očekuju još drugi električni modeli, a Rimac će svakako doprinijeti njihovom razvoju. Kapa dolje!

 

Ostavi komentar