„Huddersfield“ u ZKM-u

 

Nakon nedavne “Probe orkestra” Zagrebačko kazalište mladih ima novu predstavu koja će zacijelo puniti gledalište – “Huddersfield”, po tekstu Uglješe Šajtinca, u adaptaciji Tomislava Zajeca i režiji Renea Medvešeka. Uglješa Šajtinac (Zrenjanin, 1971.) jedan je od najznačajnijih suvremenih srpskih dramskih pisaca, dobitnik niza nagrada među kojima je Europska nagrada za književnost, kao i Sterijina nagrada za dramu „Huddersfield“ 2005. godine. Spomenuta drama ujedno je bila predloškom predstave Jugoslavenskog dramskog pozorišta, koja je u svom desetogodišnjem izvođenju stekla kultni status, kao i istoimenog višestruko nagrađivanog filma.

 Mračnom, potresnom i duhovitom pričom o generaciji tridesetogodišnjaka iza kojih su posljedice rata, a koji pred sobom ne vide baš nikakvu budućnost, Šajtinac vješto upravlja. Kao gost nedavno održane ZKM-ove tribine “Čitanje kazališta”, Šajtinac je jednostavno sažeo radnju Huddersfielda: „Četiri muška lika iz istog razreda iste škole skupili su se u jednom stanu i pred publikom se zbiva muška drama s likovima koje nitko ne voli. Da Igor nakon deset godina nije došao iz Huddersfielda oni se ne bi ni sastali, no on je mamac da oni izgmižu iz svojih rupa i pokažu svoje pravo lice izgubljene generacije i lica muškaraca koji su inače patetičniji od žena…“.

 Povratak jednog od Šajtinčevih likova u rodni grad iz Zapadnog Yorkshirea u Zrenjanin (u hrvatskoj adaptaciji u Karlovac), pokazuje da bi ova priča mogla biti smještena u bilo koji grad južnoeuropskih država u tranziciji koje su prelaskom u tzv. kapitalizam vjerovale da počinje raj na zemlji, a dočekale su ratove, tajkune, kriminal, nezaposlenost i grč u trbuhu. Iz takvih zemalja, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i drugih, tisuće mladih danas svakodnevno odlaze neznano kamo, ne želeći se iza sebe ni osvrnuti, a oni koji ostaju žive život stalna razočaranja i nezadovoljstva.

 „Vidiš, meni Huddersfield zvuči sunčano“u toj jednostavnoj rečenici, koju negdje pri kraju drame kao repliku izgovori jedan od njezinih protagonista, smješten je čitav, brutalan ali nevjerojatno porozan, svijet ovog iznimnog komada. Onaj koji bez ikakve zadrške, iskreno i do kraja komunicira svu teškoću prisutnosti u prostoru nikad donesenih životnih odluka, ali i istodobno silne potrebe za neodustajanjem „Huddersfield“  je mračna, duhovita i vrlo potresna priču o generaciji tridesetogodišnjaka, koji na prijelazu u novo tisućljeće teško iza sebe ostavljaju posljedice rata, a pred sobom ne vide baš nikakvu naznaku bolje budućnosti. U takvim okolnostima i u vremenu potpune rasprodaje moralnih i materijalnih vrijednosti, čak se i kišovito jokširsko predgrađe čini obećanom zemljom. Upravo iz te zemlje vraća se jedan od junaka ove predstave i svojim povratkom otvara nikad riješena pitanja i traume iz vremena za koje su svi mislili da je davno zaboravljeno.

U “Huddersfieldu” će punom snagom zaigrati mladi glumački sastav ZKM-a, a u glumačkoj su postavi: Dado Ćosić, Mateo Videk, Adrian Pezdirc, Robert Budak, Damir Šaban, Tina Orlandini i Filip Nola. Redatelj je Rene Medvešek, a nakon premijere 27. listopada, predstavu možete pogledati 28.10., 30.10., 31.10., 10.11., 11.11., 16.11., 17.11., 18.11., 21.11., 22.11. i 23.11.

Ostavi komentar