„Hinkeman“ u ZeKaeM-u

Nastala po drami Ernsta Tollera,  a u režiji Igora Vuka Torbice, u subotu 7. studenoga u Zagrebačkom kazalištu mladih premijerno će se izvesti predstava „Hinkeman“.

Torbica je najnagrađivaniji mladi redatelj u regiji i dobitnik velikog broja nagrada od kojih ističemo nagradu „Hugo Klein“ za najboljeg studenta kazališne režije u generaciji.  Prvi put režira u Hrvatskoj i to dramu Hinkemann (1922.)  njemačkog književnika Ernsta Tollera,  značajnog  predstavnika njemačkog ekspresionizma, a u razdoblju između dva rata istaknutog antifašista čije se književno djelovanje ne može odvojiti od političkoga.

Je li našu „normalnost“, pojedinačnu i/ili kolektivnu, ključno određuju vanjski normativi – društveni i politički, ili naša subjektivna perspektiva,naš unutarnji pogled, može nadvladati te normative? Koja je to formula elemenata privatnog i društvenog, duhovnog i materijalnog, koja nas čini „sretnima“? Kakve šanse za „normalan“ i „sretan“ život ima čovjek koji je prošao kroz pakao rata, iz njega izašao kao invalid, lišen muškosti, i živi u društvu koje mu ne omogućava niti elementarne uvjete za egzistenciju? Je li društvo i stvarnost u kojima živimo daju bilo kakve odgovore na naša osobna pitanja o smislu i o svrsi? To su neka od pitanja kojima se bavi autorska ekipa predstave „Hinkemann“, neprestano dijalogizirajući s izvornim tekstom Ernsta Tolera, loveći ih između redova, izgovarajući ih riječima, pjesmom, pokretom, krikom ili šutnjom.

Hinkemann ne traga toliko za odgovorima koliko za drugačijim pogledom na ta pitanja, za stvaranjem pukotine u našem poimanju sebe i stvarnosti iz koje može pokuljati mrak, ali i bujica svjetlosti. U predstavi glume Rakan Rushaidat,  Mia Biondić,  Frano Mašković,  Doris Šarić Kukuljica,  Dado Ćosić,  Petar Leventić,  Jasmin Telalović,  Vedran Živolić,  Marica Vidušić,  Milica Manojlović,  Nađa Perišić Radović, Milivoj Beader i Ozren Grabarić.

Dramaturginja je  Katarina Pejović,  scenograf Branko Hojnik, kostimografkinja Doris Kristić,  oblikovateljica scenskog pokreta Blaženka Kovač Carić, skladatelji Nenad i Alan Sinkauz i oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek.

Nakon premijere 7. studenoga,  sljedeće izvedbe na sceni ZeKaeMa na rasporedu su 8.11., 10.11. i 11.11.

Ostavi komentar