Gurmanski svijet braće Roca

 

El Celler de Can Roca iz katalonske Girone u vrh svjetskih restoranskih listi lansirala je sinergija trojice braće. Joan, Josep i Jordi, chef, sommelier i slastičar, vlasnici su lokala posjet kojemu se pamti cijeloga života

Ako se i za jedan restoran može reći da je „najbolji na svijetu“, čovjek vjerojatno neće pogriješiti s tom neuhvatljivom, a često i paušalnom ocjenom, ako tu titulu pripiše restoranu El Celler de Can Roca iz katalonske Girone. Prije svega, to je zbog činjenice što ga je u svjetski vrh lansirala sinergija trojice braće – Joana, Josepa i Jordija Roce. Usprkos fami koja ga prati, El Celler de Can Roca nikada nije bio trendovski restoran, već ime koje je polako gradilo svoju reputaciju (postoji već 36 godina). Na listi The World’s 50 Best Restaurants (tada je još nosila ime San Pellegrino) pojavio se gotovo neprimjetno, tek 2006. na 21. mjestu, otkad je postao stalni član tog elitnog društva.

Najveći skok napravio je 2009., kada je s 26. skočio na peto mjesto. Godinu poslije uknjižio je i treću, maksimalnu Michelinovu zvjezdicu, a 2011. s četvrtoga mjesta na listi 50 Best skočio na drugo mjesto. U međuvremenu, tri zvjezdice „zabetonirane“ su u portfelju El Cellera, a restoran je dva puta (2013. i 2015) bio Najbolji restoran na svijetu, na vrhu liste 50 Best, prije negoli je 2019. uvedena kategorija „Best of the Best“, gdje se danas nalazi s ostalih sedam laureata. Iako bi se moglo reći da je El Celler de Can Roca obiteljski restoran, ta bi klasifikacija mogla jako zavarati čitatelja. Naime, istina je da restoran vode braća Joan (58, chef), Josep (56, sommelier) i Jordi (44, slastičar) Roca, ali je taj trojac dao posve novo značenje tome pojmu. Naime, usprkos tome što su zanat izučili u stotinjak metara udaljenome restoranu svojih roditelja koji lokalnoj klijenteli još i danas nudi jednostavna katalonska jela, kuhinja braće Roca svjetlosnim je godinama udaljena od onoga što se obično naziva „domaćom hranom“, na što već upućuje i sam prostor restorana.

 

El Celler de Can Roca smjestio se na posjedu slikovite stare vile Can Suñer iz 1911., čiju je romantiku nadopunio dvjema suvremenim nadogradnjama – velikim ostakljenim prostorom trokutasta tlocrta (upućuje na trojicu braće) i zavojitog trijema uz stražnji vrt. Iako je restoran udaljen tek deset minuta vožnje od povijesnog središta Girone, namjernik će, čak i uz vrlo pregledan plan grada, lako promašiti Can Sunyer, sporednu ulicu u pitomom predgrađu, gdje se lokal nalazi (usput, Girona je omanji grad, ali skupih nekretnina, čije su cijene podigli mnogi vlasnici iz zemalja zapadne Europe). Nadahnuti svojom bakom Angeletom, 22-godišnji Joan i 20-godišnji Josep otvorili su El Celler de Can Roca na izvornoj lokaciji 1986. Jordi se braći pridružio 1999., a restoran se preselio na sadašnju lokaciju 2007. No, niti nakon više od tri i pol desetljeća, braća Roca ne spavaju na lovorikama, već svoj restoran stalno održavaju svježim, inspirirajući se putovanjima – od Singapura do Meksika, kako bi otkrili nove namirnice.

Casa Cacao
Casa Cacao, hotel i tvornica čokolade braće Roca, vrlo je originalni ugostiteljsko-proizvodni centar koji je svoja vrata otvorio u veljači 2020, u nesretno vrijeme neposredno prije lockdowna. U prizemlju Case Cacao proizvode se i nude originalne čokolade – za kušanje ili za ponijeti kući, pod vodstvom Jordija Roce i njegova nekadašnjeg mentora, a sadašnjeg suradnika Davida Allsopa, dok na katovima iznad, pod budnim okom Ane Payet, supruge Joana Roce, posluje Casa Cacao Boutique Hotel s jasnim sloganom: „Ugostiteljstvo je stav“. Hotel se nalazi u povijesnoj zaštićenoj zgradi, ima 15 velikih, udobnih i moderno dizajniranih soba, a posebnu atrakciju predstavlja doručak, koji se služi na krovnoj terasi hotela, s pogledom na stari dio Girone. Tu se uživa u nečem doista posebnom – višesljednom doručku, mini-degustacijskom meniju sastavljenom od jela primjerenih prvom obroku dana, i to od lokalnih, sezonskih namirnica. Radionica i „tvornica“ čokolade, vidljivi su s ulice kroz velike prozore koji znatiželjnicima omogućuju promatranje procesa nastanka Jordijevih čokoladnih kreacija, i to od sirovih zrna kakaovca do završnih proizvoda. U trgovini, koja se nalazi iza predvorja hotela, prodaju se manufakturne čokolade od različitih vrsta kakaovca (po šest vrsta tamne i mliječne te četiri prirodno aromatizirane) i čokoladni proizvodi (bomboni, praline, prah, zrnovlje i komadići kakaovca) s Jordijevim potpisom, pakirani u organske reciklirane materijale od vlakana kakaa.

Piše: Velimir Cindrić

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar