Globalni fenomen neodoljivih likova

U idiličnom predgrađu lijepih kuća s bijelim ogradama i vrtovima prepunim grmova ruža, nalazi se i crna zgrada ispred koje se proteže zapuštena tratina. Bez znanja susjeda, iza njezinih se zidova krije veliko tajno skrovište. Okružen čitavom vojskom Miniona, tu upoznajemo Grua koji planira najveću pljačku u povijesti svijeta – namjerava ukrasti Mjesec.

Gru i inače uživa u svim vrstama pokvarenjaštva. Naoružan arsenalom zraka za smanjivanje i zamrzavanje te napravama za borbu na kopnu i u zraku, on svladava sve koji mu stanu na put. Sve dok ne susretne tri djevojčice bez oca i majke, koje u njemu spaze ono što nitko drugi ne vidi – potencijalnog oca. Najveći negativac svijeta tako se susreo s najvećim izazovom života: tri djevojčice po imenu Margo, Edith i Agnes. Nekoliko godina poslije, dok se nekadašnji super-negativac Gru privikava na obiteljski život i pošteno poslovanje, ukraden je tajni laboratorij na Arktiku. Antizločinačkoj ligi koja vodi istragu treba pomoć nekoga tko dobro poznaje zločinački um te angažira Grua. Zajedno s Lucy Wilde, ekscentričnom agenticom Lige, Gru zaključuje da je glavni sumnjivac super-negativac El Macho, za kojega se držalo da je mrtav. Istodobno El Machov tinejdžerski sin udvara se Gruovoj najstarijoj kćeri Margo. Zaslijepljen zaštitničkim roditeljskim nagonom i vlastitim (uzvraćenim) osjećajima prema Lucy, čini se da je Gru na krivome tragu, makar njegovi Minioni potiho bivaju kidnapirani u velikim skupinama. Očito se radi o nečijim itekako zlim namjerama…

Ljubitelji komercijalnih animiranih filmova naravno znaju da se u gornja dva pasusa radi o zapletima filmova „Kako je Gru ukrao mjesec“ iz 2010. i „Gru na supertajnom zadatku“ iz 2013 .(u originalu „Despicable Me“ i „Despicable Me 2“) te da se Gruovi suradnici, Minioni, u domaćim verzijama zovu Malci („minion“ na engleskome označava lojalnog poslušnika i slugu). Oni malo pomniji među njima, kao i stručnjaci, znaju da se u slučaju prvog nastavka radilo o prvom 3-D animiranom filmu studija Universal Pictures, koji je u prvom vikendu svog prikazivanja u Sjedinjenim Državama, inkasirao lijepih 60 milijuna dolara.

minions1

No, ovoga srpnja spin-off dvaju nastavaka Gruovih avantura, pod naslovom „Malci“ (Minions), prvoga je vikenda prikazivanja izbio na drugo mjesto najunosnijih debija animiranih filmova svih vremena, uknjiživši više od 115 milijuna dolara, a do kraja kolovoza, prikazivanjem u čitavom svijetu, prebacio je čarobnu granicu od milijardu dolara! Kao što sam naslov govori, radi se o filmu u kojem su široko obljubljeni Malci napokon dobili glavnu ulogu… Usprkos ne baš dobrim kritikama filma, glavni su junaci svojom neodoljivom ljupkošću prisilili publiku da se u njih zaljube i, usput, prihvate nedostatke u sadržaju. Ta sitna utjelovljenja simpatične zloće, u obliku kapsule u boji banane te sa zaštitnim naočalama, jednostavno su se nametnuli kao zvijezde i u sjenu bacili čak i vrlo popularne nastavke s Gruovim dogodovštinama. To što su kritičari ustvrdili da su Malci zaslužili bolje od „indiferentne animacije i spabirčenih epizoda komičnog kaosa“ nije puno zanimalo ljetno raspoloženu publiku koja je pohrlila u kino-dvorane. Jednako je bilo i u nas.

Tekst: Sonja Podgorelec

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

 

Ostavi komentar