Gavella: „Malena“

Mislav Brečić “Malenom” se predstavlja kao autor teksta u kojem istodobno prepoznajemo razigranu komediju, sjetnu melodramu, modernu bajku za odrasle i partituru jasno artikulirane društvene kritičnosti.

 Sin i Malena, središnji likovi ove ljupke urbane epopeje, lutaju zbiljskim i izmaštanim prostorima, praćeni Zborom – predstavnikom naroda koji, tražeći rješenje svog nezadovoljstva, upire prstom, zahtjeva, nameće i odbacuje, različite ideje i koncepte. Jedna od njih je i terorizam, s čijim metodama i učincima Brečić vodi originalnu, otvorenu polemiku, lišenu optužbe, i možda upravo zato toliko humanu. Posrijedi je obrat u orijentaciji same oštrice društvene kritike: “Uzrok našeg nezadovoljstva trebamo potražiti u nama samima.”, misao je upisana u temelje ovog scenskog tkiva. U tom smislu, “Malena” je i poziv na promjenu, ali ne izvanjsku, već unutrašnju, i to promjenu koja se postiže – romantično, reći će neki – ljubavlju.

U središtu Brečićeve drame upravo je ljubav, lišena ukalupljenosti (malo)građanskih formi i nametnutnih stereotipa; ona je ovdje kreativna i pokretačka snaga, uz njenu se pomoć imamo snage mijenjati.

Pretpremijera je 21. siječnja, premijera je dan kasnije, a na daskama „Gavelle“ glume Ozren Grabarić Filip Križan, Anja Đurinović, Ksenija Pajić, Sven Medvešek, Dijana Vidušin, Jelena Miholjević, Filip Šovagović, Perica Martinović, Živko Anočić, Barbara Nola, Filip Šovagović i Ivana Bolanča.

Ostavi komentar