Ferrari Roma: Najljepši model posljednjih desetljeća

 

I baš kad vam se učini da ima automobila koji su jednako lijepi kao Ferrari, pojavi se neki novi ljepotan s amblemom propetoga konjića i vratite se starim nazorima. Posljednji dokaz ove činjenice je novi Ferrari Roma, grandiozni coupé koji sada predstavlja novi standard diva iz Maranella. Naime, radi se o ljepoti koja oduzima dah, tako temeljito i elegantno izvedenoj da izrazi poput „bezvremensko“ odmah padaju na pamet.

Što se tiče ljepote koja oduzima dah, Ferrariji su doista posebni. Ali ovaj oduzima dah više od ostalih. Pretjerivanje na stranu, Ferrari i ne treba tako besramno lijepe automobile. Primjerice, prije nekoliko godina planiran je porast godišnje prodaje sa 7000 vozila na 10 000, što je ostvareno s lakoćom. Naime, Ferrari bez problema proda svako vozilo koje proizvede i mogao bi ih prodati mnogo više, jer je globalna potražnja stalno znatno veća od dostupnosti. No, umjesto povećanja proizvodnje, Ferrarijevi dizajneri radije se natječu u ljepoti. Najnoviji rezultat te utrke je baš Roma. Tim modelom cilj Ferrarija bio je napraviti jasnu razliku između GT i sportskih automobila s motorom u sredini, kao što je F8 Spider I, koji se pojavio početkom 2020. godine.

„Već neko vrijeme nastojimo stvoriti vrlo čiste GT modele, elegantne, profinjene automobile s jasnim linijama, sa što manje utjecaja tehničkih zahtjeva“, objasnio je glavni direktor Ferrarijeva odjela dizajna Flavio Manzoni. Cijena počinje od oko 180 000 eura, ali se s dodacima lako stiže do 260 000 i više. Čini se mnogo, ali u svijetu Ferrarija sasvim prihvatljivo.

Tekst je objavljen u Jet Set magazinu broj 163

Ostavi komentar