ELFS – Jin i Jang hrvatske mode

Ivan Tandarić i Aleksandar Šekuljica predstavljaju savršeni poslovni Jin i Jang kojega su vrlo uspješno realizirali kroz svoj modni brend ELFS prepoznatljiv po veselim pop art, disco i trash motivima. Publika i kritika ih jednostavno obožavaju radi njihovog komercijalnog pristupa dizajnu kojega prvenstveno odlikuje prilagođenost tržištu kojemu se obraćaju. Perfekcionisti su koji inzistiraju na vrhunskoj izradi, kvalitetnim tkaninama i praktičnom dizajnu.

137-moda-2

Ovaj naš eminentni dizajnerski dvojac bez obzira na popularnost, ostao je prizeman, skroman i dosljedan sam sebi; do te mjere da kad je, recimo, gužva u njihovom dućanu, oni bez imalo okolišanja pomažu prodavačicama, pakiraju, rade za blagajnom, što god zatreba…
Ivan i Aleksandar upoznali su se 2004. godine na prijemnom ispitu Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu i iste godine oformili brend ELFS. Njihove unikatno dizajnirane komade odjeće tada ste mogli pronaći samo po zagrebačkim concept dućanima. Kad su upisali fakultet bili su svjesni da ih ne čeka radno mjesto, pa su si ga odlučili sami stvoriti. Pet godina kasnije diplomirali su i otvorili svoju prvu trgovinu.
– Doslovno smo krenuli od nule, bez financijskih sredstava. Umjesto na gablec, pet kuna bi potrošili na materijal, pa smo od tih pet napravili deset, onda od njih dvadeset i tako je to išlo… Danas imamo firmu s devet zaposlenih. Mislim da bismo teško uspjeli da smo se odvažili ići samostalno, svaki za sebe u posao, ovako smo uvijek bili jedan uz drugoga, što se pokazalo dobrom kombinacijom. Imali smo svoj “film”, radili smo onako kako smo mi mislili da je ispravno, baš nimalo se ne obazirući na veze i poznanstva, pomoć sa strane. A ti koji su se oslanjali na te razne  “veze i vezice” baš se i nisu maknuli s mrtve točke… – govori Ivan.
Aleksandar se prisjeća početaka:
– Modni eventi u Hrvatskoj su se počeli održavati prije desetak godina, a etablirani dizajneri su tad uglavnom radili večernje haljine ili neku avangardu inspiriranu japansko-belgijskim dizajnom. Nas dvojica smo imali totalno drukčiju spiku u glavi – željeli smo stvoriti brend koji se obraća mladim urbanim ljudima, više na tragu talijanske i američke tradicije. Mi smo dosta mladi krenuli u cijelu priču, pamtim da smo startali s izlaganjem na Cro a Porteru. Kolege dizajneri zvali su nas pomalo posprdno “H&M” uz komentar kako na pistu šaljemo obične traperice i majice. A mi smo cijelo vrijeme bili svjesni da su traperice i majice ono nešto što bismo mi obukli i da je to potrebno, a haljine od papira ili vreće nikome ne trebaju.
Ako mislite da se iza imena ELFS krije neka mistična priča (germanska mitologija upućuje na vile i vilenjake), morat ćemo vas razočarati. Ivan i Aleksandar kažu da ta riječ nema baš nikakvo značenje, pri njezinom kreiranju gledali su da spoje samo dobru i zvučnu kombinaciju slova kako bi se, pored ostalog, mogli s njome igrati i njima omiljene logomanije. ELFS označava njihovu odjeću i ništa drugo.

Cijeli tekst možete pročitati u tiskanom izdanju

Ostavi komentar