Dvije nominacije za Balet HNK-a

 

Jedan od najrelevantijih časopisa za plesnu umjetnost  “Dance Europe” objavio je godišnje nominacije za nagradu “Critic’s Choice”. Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu nominirano je u dvije kategorije: za Najbolju baletnu premijeru u 2018. godini i Izvanrednu izvedbu muškog plesača. U prvoj kategoriji  nominirana je “Smrt u Veneciji” u koreografiji i režiji Valentine Turcu, a u drugoj Takuya Sumitomo za ulogu Gustava von Aschenbacha u istome baletu.

“Velika je čast za kazalište biti u tako prestižnom društvu. Riječ je o iznimno značajnoj nominaciji koja potvrđuje ugled našeg kazališta te velike umjetničke sposobnosti svih naših plesača. Predstava Smrt u Veneciji tako ulazi u red onih europskih kazališnih ostvarenja koja se nameću svojom estetikom te onim umjetničkim kvalitetama što privlače gledatelje u brojnim europskim kulturnim centrima”, ističe Dubravka Vrgoč, intendantica HNK u Zagrebu.

Balet “Smrt u Veneciji”, nastao po poznatoj noveli nobelovca Thomasa Manna i na glazbu Gustava Mahlera, posve je nova plesna interpretacija Mannovog literarnog majstorstva koje je široku popularnost steklo zahvaljujući kultnom Viscontijevom istoimenom filmu iz 1971. godine. Priča je to o ostarjelom piscu Gustavu von Aschenbachu koji dolazi na odmor u Veneciju, gdje biva zatečen svojim osjećajima i fascinacijom prema prelijepom poljskom dječaku Tadziju. U njemu se u tom trenutku otvara moralna dvojba, borba između dionizijskog i apolonijskog principa te razmišljanja o ljubavi i smrti.

 “Smrt u Veneciji” plijeni publiku svojom strašću i nabijenom energijom emocija, dok je istovremeno nježno, poetično i protkano filozofskim razmišljanjima. Valentina Turcu uspjela je ispričati nježnu i snažnu priču o moralnim dvojbama, ljubavi, strasti, strahu i sudbini koju nije moguće izbjeći.

Ostavi komentar