Dom hrvatskog dizajna

Ono što je dugo nedostajalo na našem tržištu je mjesto koje okuplja hrvatske dizajnere tvoreći jedinstven pregled domaćih dizajnerskih proizvoda. No, odnedavno je u zagrebačkoj Martićevoj ulici otvoren Croatian Design Superstore. Riječ je o originalnom konceptu koji je zamislila kreativna direktorica Ira Payer u suradnji s ekonomisticom Suzanom Košćak, te brojnim hrvatskim dizajnerima. Projekt afirmira naš dizajn kao značajan segment domaće kulturne i kreativne industrije, mjesto je to koje turistima pruža kvalitetan i atraktivan sadržaj, a istodobno je i relevantan domaćoj zajednici jer nudi cjeloviti pregled i konkretnu tržišnu ponudu najboljeg od suvremenog hrvatskog dizajna na jednom mjestu. Od sredine rujna tu je i Croatian Design Superstore Café koji uz super kavu u ponudi ima i originalne smoothie-je i organic proizvode hrvatskih OPG proizvođača.

Cijeli koncept zamišljen je i proveden u djelo kao reprezentativna prodajna izložba hrvatskog dizajna iliti svojevrsni hibrid dizajnerskog dućana i dizajnerske izložbe koju čini relevantna selekcija najboljih primjeraka visoke kvalitete, dizajniranih i proizvedenih u Hrvatskoj, bilo da je riječ o maloserijskim, obrtničkim, manufakturnim ili industrijskim proizvodima. Glavni kriterij za odabir proizvoda je dizajnerska izvrsnost, a uz to i kvaliteta proizvoda u cjelini. Kako je sve počelo? Dobro nam je svima poznato da je domaći dizajn postao sveprisutna i vrlo popularna tema, ali iako ćete na naše dizajnere i njihove uspjehe vrlo često naići u medijima, kad poželite kupiti neki od dizajnerskih proizvoda čije fotografije viđate, nećete znati gdje ih možete pronaći. Pa se je tako sve najčešće svodilo na direktno – ponekad bezuspješno – osobno kontaktiranje dizajnera, što ne samo da je vrlo komplicirano, već i neprofesionalno.

dizajn superstore 1
Budući da je prodaja ključni preduvjet za opstanak dizajna i dizajnera, osmišljen je Croatian Design Superstore, mjesto gdje brzo i jednostavno bilo koji dizajnerski predmet koji ste vidjeli na stranicama nekog časopisa možete nabaviti za svoj dom. Cilj Superstorea je sustavna promocija i ponuda najboljeg od hrvatskog dizajna na jednom mjestu, s visokim kriterijima odabira i prezentacije. Također je važno dodati da će projekt djelovati na višoj razini od obične trgovine dizajnerskih proizvoda – Croatian Design Superstore u širem se smislu definira kao platforma za tržišno osnaživanje hrvatskog dizajna koja za okosnicu i ono što je na van najeksponiranije i najatraktivnije širokoj publici, ima neku vrstu hibrida dizajnerske izložbe i dizajnerskog dućana iliti prodajnu selekciju najboljeg na jednom mjestu.

Tekst: Nika Ostoić
Snimili: Domagoj Kunić & Marija Gašparović

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar