Croatia in a Box

Svatko od nas nerijetko muku muči s odlukom što nekome darovati za posebnu prigodu. Želimo biti originalni, istovremeno pogoditi ukus onoga kome je poklon namijenjen, a uz to bi bilo lijepo i da je dar zanimljiv i praktičan te da ostaje u sjećanju. Anatolij Lazinica i Sanja Milardović Lazinica dosjetili su se više no kreativnog rješenja tog problema.

Riječ je novom hrvatskom kulturno-turističkom brendu u ulozi ambasadora domaće kulturne baštine i vrhunskih autohtonih gastronomskih proizvoda malih proizvođača, originalno nazvanog Croatia in a Box koji je nedavno lansiran. Ovaj poklon-paket čini suvremeno dizajnirana kutija u mediteranskim bojama i komunicira neke od najpoznatijih simbola hrvatske baštine poput pletera, glagoljice, paške čipke, sinjske alke, licitarskog srca, šibenske kape, ornamenata hrvatskog sela te ribarske mreže i meandra. Naravno, nije riječ o praznoj kutiji; naglasak je na njezinom sadržaju za koji su se pobrinuli osnivači ovog brenda kreiravši usku selekciju najkvalitetnijih gastronomskih proizvoda malih proizvođača koji predstavljaju presjek hrvatske kulture proizvodnje hrane.

kutije02

Riječ je o 13 tematski osmišljenih paketa, a primarna ideja je, osim originalnog poklona, prezentirati našoj i inozemnoj javnosti najkvalitetnije proizvode malih proizvođača koji sami za to ne posjeduju resurse niti imaju kanale za izvoz. Cilj je razvoj njihove međunarodne prepoznatljivosti, a naravno i potencijalni poslovni rast, dok se domaćoj javnosti pruža vrijedan sadržaj za darivanje prijatelja, obitelji ili poslovnih partnera. Za izgled kutija zaslušna je višestruko nagrađivana dizajnerica Izvorka Jurić koja se više puta istakla u sferi vizualne komunikacije i identiteta proizvoda.

kutije01Dodatna svrha ovih prelijepih kutija nije samo pakiranje, već mogu posložiti i u dekorativne svrhe u vašem interijeru ili za pohranu manjih predmeta. Croatia in a Box novisan je poduzetnički projekt ekonomista Anatolija Lazinice i Sanje Milardović Lazinica koji svoje korijene vuče u obiteljskom naslijeđu proizvodnje hrane. U Sanjinoj obitelji Tresoglavić, tradicija izrade paškog sira prisutna je već generacijima, dok pak Anatolij potječe iz obitelji skradinskih maslinara. Croatia in a Box za njih je prije svega strast, a tek potom poslovni pothvat jer proizvodnja hrane i s njome direktno povezana kultura stola i darivanja prirodno se utjelovila u njihovom osobnom identitetu.

– Osmislili smo ovaj brend iz potrebe da učinimo pomak u promociji domaćih autohtonih proizvoda malih proizvođača koji se time ne bave jer jednostavno nemaju adekvatne resurse – od vremena do financijskih sredstava. Na ovom području izostaje i primjeren pristup stručnih institucija da bi sve zajedno rezultiralo stagnirajućim potencijalima, a između ostalog i nerazvijenim distribucijskim kanalima na stranom tržištu. Ukratko rečeno, izostaju svi elementi koji predstavljaju nadogradnju poslovanja. S druge pak strane, postojeće trgovine hrvatskih delikatesnih proizvoda djeluju isključivo na razini lokalne trgovine, odnosno suvenirnica, i ne ulažu u strateški pristup u brendingu, dok značajan dio njihove ponude nije zasnovan na kvalitetnom izboru. Konkretno, to znači da na samom prodajnom mjestu proizvodi nisu primjereno prezentirani, tako da turist ne može razabrati njihov značaj i razinu kvalitete – govori nam Lazinica dodajući da svatko može primijetiti da na domaćem tržištu izostaje selekcija i kontinuirana promocija kvalitete.

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Tekst: Nika Ostoić
Fotografije: Maja Danica Pečanić & Domagoj Kunić

Ostavi komentar