Čarobni šaroliki svjetovi

Staša Sahman, umjetničkog imena StašaS i njezin zagonetni partner Von Sel, sjajno surađuju već dugi niz godina. Na ovim stranicama predstavljamo vam samo djelić radova proizašlih iz njihove fotografske suradnje…

Ljudi, najčešće na foto portalima, počeli su nagađati jesu li StašaS i Von Sel jedna osoba. Pitaju se postoji li uopće Von Sel, budući da s modelima i klijentima bez iznimke komunicira Staša S. Zanima ih jesmo li firma ili možda čitav tim ljudi… – govori nam na početku razgovora simpatična i karizmatična Staša Sahman, umjetničkog imena StašaS, o svojoj dugogodišnjoj suradnji sa za javnost zagonetnim fotografom poznatim pod umjetničkim imenom Von Sel.

Von Sel-StasaSOvaj fotografski dvojac oduševljava svojim fotografijama koje neodoljivo podsjećaju na scene iz filmova Tima Burtona. Kako je Von Sel mističan i nedodirljiv, na razgovor smo „priveli“ Stašu – fotografkinju, slikaricu, kostimografkinju, scenografkinju i umjetnicu bodypaintinga s dugogodišnjim iskustvom rada na televiziji, kazalištu i filmu, s mnoštvom domaćih i međunarodnih priznanja u najrazličitijim sferama umjetničkog djelovanja.

Staša živi i radi u Zagrebu kao samostalna umjetnica te surađuje s tajanstvenim Von Selom za kojeg otkriva da je modni, art i portretni fotograf koji se uz to komercijalno bavi postprodukcijom i retuširanjem fotografija, snimanjem portreta, interijera, reklama, CD omota, portfolija modela te modnim i beauty fotografijama, dok je stilski orijentiran na fantasy i nadrealizam s izraženim pričama i emotivnim aspektom, a živi na relaciji Zagreb-Stuttgart. Osim u tandemu, svatko od njih djeluje i samostalno…

Steampunk Bandit Queen IStašu smo posjeli na kavu jer, kako kaže, šalicu kave i čašicu razgovora nikad ne odbija te smo saznali štošta zanimljivog.
– Svu kostimografiju i scenografiju osmišljavamo, prilagođavamo te izrađujemo sami za potrebe svakog novog snimanja – govori Staša listajući njihov portfolio na iPadu i dodaje:
– No, ne izbjegavamo niti suradnju s dizajnerima, rekviziterima, vizažistima, scenografima te ostalim kreativnim ljudima koji se uklapaju u priču, na obostrano zadovoljstvo, bilo to za art ili za komercijalnu fotografiju.

Na pitanje kako javnost prihvaća njihove fotografije, Staša odgovara kako je to prilično raznoliko, sve ovisi o tematici, sviđa li se ona nekome ili možda ne. No, kad je riječ o izvedbi, vizualnom identitetu i kvaliteti, tu su, gotovo bez iznimke, reakcije odlične.
– Nekoga fotografije šokiraju, nekoga oduševe, nekome su too much, no kako god bilo, nikoga ne ostavljaju ravnodušnima – kaže.

Dodaje kako je i cilj bilo kojeg vida umjetnosti navesti publiku na reakciju, emociju, gledanje još koji put. Staša i Von Sel smatraju da djelo bez emocije nema smisao, pa makar se radi o vrhunskoj tehničkoj izvedbi. Uvjereni su da je ideja bez tehnike samo ideja, a tehnika bez ideje je pak samo tehnika iliti prazna ljuštura. Ono čemu uvijek streme je kombinacija jednog i drugog i to im, evidentno je, odlično ide.

Tekst: Nika Ostoić

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

 

Ostavi komentar