„Čarobna frula“ u HNK-u

 

Posljednja opera genijalnoga skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta „Čarobna frula“ iznimno je djelo koje u sebi ujedinjuje sve najbolje osobine jednoga od najvećih skladatelja u povijesti, koji je u formi bajke ispričao priču o borbi dobra i zla, o pobjedi ljubavi i iskrenosti nad intrigama, zloćom i smrću.

 „Čarobna frula“ jedan je od vrhunaca operne umjetnosti i izazov je kako za izvođače, tako i za publiku. Nastala je na njemački libreto Emanuela Schikanedera, a praizvedena je 30. rujna 1791. u Beču, samo dva mjeseca prije Mozartove smrti. Oblikovana u dvama činovima, „Čarobna frula“ na prvi se pogled čini jednostavnom bajkom o borbi dobra i zla. Međutim, ispod površine se skriva kompleksna alegorija o potrazi za mudrošću i prosvjećenjem u duhu tadašnjega vremena.

Opera HNK u Zagrebu izvest će to djelo u režiji Krešimira Dolenčića, premijera je 22. studenog, a sljedeće izvedbe na rasporedu su 26.11., 28.11., 1.12. i 3.12. Uz ostale, pjevaju Tomislav Mužek (na slici), Valentina Fijačko Kobić, Lidija Horvat Dunjko, Dubravka Šeparović Mušović (na slici), Ljubomir Puškarić, Marija Kuhar Šoša, Ivo Gamulin…

Ostavi komentar