Bogata prošlost spojena s modernom tehnologijom

 

Stigao je MG4 Electric! Postoje cjenovno povoljniji električni modeli na hrvatskom tržištu, ali niti približno ovih dimenzija i ovih performansi

Prilično je izazovno uvoditi novu automobilsku marku na tržište. Karte su već dobro podijeljene i uvijek je teško pronaći mjesto pod suncem među konkurencijom koja, naravno, ne želi odstupiti ni milimetar prostora. Jedan od primjera je MG koji je prije nešto više od godine dana osvanuo na hrvatskom tržištu. Zapravo, prvo i najvažnije je pronaći izravnu konkurenciju i pravilno pozicionirati novi brend. U uvodnom razdoblju trebate investirati u izgradnju samog imidža marke, te istodobno upoznati javnost sa modelima u ponudi. Kada je u pitanju MG, situacija je bila nešto lakša, jer je ime ipak već poznato u automobilskom svijetu: čak i onim slabijim poznavateljima automobila to famozno MG zvuči u ušima. U prijevodu, riječ je o Morris Garages, tvrtki osnovanoj još davne 1924. godine, a gdje drugdje negoli u Velikoj Brtianiji.
Kroz godine bilo je popriličnih uspona i padova, da bi u konačnici vlasnici postali Kinezi koji su investirali u potpuno nove modele i novu filozofiju brenda gdje je sportski duh zamijenjen obiteljskim. Naglasak je naravno na SUV modelima, jer bez njih danas nema prolaza na niti jednom tržištu.

U prvom valu ulaska u Hrvatsku, promovirani su „value for money“ proizvodi. I što je najvažnije, jako su se dobro primili. U drugom valu krenulo je intenzivnije uvođenje električnih modela. U startu su oni još uvijek skuplji od onih tradicionalnih s termičkim motorima i imaju još uvijek suženo potencijalno tržište, ali su iznimno važni za imidž jedne marke jer jasno pokazuju koliko je pojedini proizvođač spreman prihvatiti nove tehnologije i nove izazove. Električni model kod MG-a nosi jednostavan naziv MG4 Electric. Odmah na samom početku nova marka jasno želi prikazati ciljeve novog modela: demokratizacija električnog automobila, odnosno proširenje pristupa električnim modelima i kupcima malo tanjeg džepa. Tako se u prvi plan ističe cijena novog modela od 33 500 eura do registracije i to bez ikakvih državnih poticaja koji su veliki mamac za kupnju električnih vozila. Postoje cjenovno povoljniji električni modeli na hrvatskom tržištu, ali niti približno ovih dimenzija i ovih performansi.

Pa šta to nudi MG4 Electric? To je prvi model koji koristi novu inovativnu modularnu skalabilnu platformu (MSP), a koja će se nalaziti u novim generacijama MG vozila, sa stražnjim pogonom, raspodjelom težine 50:50 i tehnologijom tanke baterije. MG4 Electric dolazi u tri razine opreme – Standard, Comfort i Luxury. S baterijom kapaciteta 51 kWh (Standard range), koja dolazi isključivo na Standard razini opreme, MG4 će prijeći 350 km. Comfort i Luxury dolaze s baterijom kapaciteta 64 kWh (Long Range) što im omogućuje autonomiju od 450 km. Baterija od 64 kWh također se može puniti do 135 kW. U samo 35 minuta, pomoću DC brzog punjača istosmjerne struje od 150 kW, MG4 Electric će se napuniti od 10% do čak 80%. Inače, standardna baterija od 51 kWh nudi ubrzanje do stotke za svega 7,7 sekundi, dok je najveća brzina radi dosega ograničena na 160 km/h. Veća i jača baterija nudi vrlo slične performanse uz već navedeni bolji doseg.

MG4 Electric može se pohvaliti sofisticiranom aerodinamikom i prepoznatljivim stilom. Proizveden je uz pomoć izuzetno napredne tehnologije laserskog zavarivanja te je razvijen kroz novi, moderan i upečatljiv, dizajnerski smjer. Električni automobili imaju uvijek jako niske koeficijente otpora zraka jer nemaju potrebu za otvorima za hlađenje koji opterećuju aerodinamiku vozila. Svi električni automobili koriste kontinuirani prijenos. Ukratko, riječ je o automatskom mjenjaču koji klizi i zapravo uvijek se nalazi u idealnim okretajima i modu rada. MG4 Electric je i bogato opremljen i zapravo ne treba gotovo ništa dodavati na početnu cijenu, a to kupci itekako cijene, jer se ne osjećaju prevarenima. MG4 Electric sigurno će doprinijeti „elektrifikaciji“ voznog parka u Hrvatskoj. Po pristupačnoj cijeni kupci dobiju kako se kaže „komad automobila“ obiteljskih karakteristika. Važno je naglasiti da MG4 Electric ima standardno tvorničko jamstvo od sedam godina ili 150 000 km koje predstavlja jedno od najdužih u svojoj klasi.

Sigurnost na najvišoj razini
MG Pilot standardno je uključen u sve MG4 Electric modele i predstavlja sveobuhvatan paket sigurnosne opreme koji sadrži aktivno kočenje u nuždi s otkrivanjem pješaka i bicikala, adaptivni tempomat, pomoć pri vožnji u prometnim gužvama, inteligentnu pomoć za ograničenje brzine s prepoznavanjem prometnih znakova, pomoć pri zadržavanju u traci (LKA) sa sustavom upozorenja o napuštanju trake, upozorenje za pozornost/budnost vozača, inteligentnu pomoć pri paljenju dugih svjetala. Verzija Luxury još je opremljena upozorenjem u slučaju otvaranja vrata pri nailasku vozila, upozorenjem na poprečni promet straga, otkrivanjem vozila u mrtvom kutu i pomoći pri promjeni vozne trake.

Piše: Marin Galić

Ostavi komentar