Bentleyeva redateljska verzija

Dodir zla Orsona Wellesa, Gospodar prstenova Petera Jacksona, Bilo jednom u Americi Sergija Leonea, sva ta remek-djela filmske umjetnosti svoj su status stekla isključivo u onim duljim, neokljaštrenim izdanjima kakvima su ih njihovi redatelji zapravo i zamislili.

No, posao je posao, pa umjetnost u okrutnom svijetu ponude i potražnje gotovo da i nema pravo glasa. Većina žudi za brzim i jednostavnim užitkom, pa većina to i dobiva. Kvaliteta tu nije važna. Ipak, postoje i oni koji su odlučili doživjeti svijet u njegovoj punoj mjeri, bez sažetaka i skraćenih verzija, oni koji uvijek čekaju dulju, redateljsku verziju.

Bentley je nedavno odlučio počastiti ljubitelje automobilskog luksuza još profinjenijom inačicom svojeg gotovo savršenog modela Mulsanne. Naravno, u jedan metar duljoj karoseriji. Na nedavnom ženevskom automobilskom sajmu predstavljen je Bentley Mulsanne Grand Limousine by Mulliner, luksuznija i prostranija inačica modela Mulsanne. Povišene i produljene karoserije, izlazit će iz legendarne radionice Mulliner isključivo po narudžbi. Zapravo, kao i toliko puta u povijesti tvrtke Bentley, proizvodnja modela Grand Limousine znači proizvodnju automobila kojim će se moći ispuniti baš svaka želja kupaca željnih samo najboljeg.

Mulsanne Grand Limousine by Mulliner

Karoserija je, u odnosu na standardni Mulsanne, produljena za jedan metar i povišena za 79 milimetara. Ideja koja je zaslužna za rođenje tog automobilskog dragulja bila je stvoriti dodatan prostor za četiri udobna sjedala – dva okrenuta u smjeru vožnje, a dva okrenuta u suprotnom smjeru kako bi se putnicima omogućio razgovor licem u lice. Osiguranje privatnosti razgovora ta četiri putnika predviđena je pregradom prema vozačkom mjestu i elektrokromatskim „pametnim“ staklima koja se na dodir gumba zatamne, priječeći tako poglede izvana.

Kako je prostor još i zvučno i klimatski izoliran, komunikacija s vozačem i upravljanje temperaturom i ventilacijom obavlja se putem posebnog sustava čiju kontrolu imaju putnici. Ostatak bodova za udobnost Mulsanne Grand Limousine namjerava prikupiti simbiozom klasičnih uređaja i materijala kojima je obložena unutrašnjost te današnjih najmodernijih elektroničkih uređaja, pa se tako u kabini obloženom kožom i drvetom koja inspiraciju vuče iz polja zrakoplovstva i s instrumentima poput analognih pokazivača lokalnog vremena, vremena u Londonu i vanjske temperature, nalaze danas neizostavni vrhunski audio sustav, zasloni visoke rezolucije i priključci i punjači za osobne elektroničke uređaje poput tableta.

Bentley-Mulsanne-Grand-Limousine-Mulliner-3

Zaštitni znak luksuznih limuzina, boca pjenušca s pripadajućim čašama ugrađena u poseban hladnjak između putničkih sjedala, i dalje je tu, a obogaćen je i jednim dodatnim hladnjakom za ostale vrste pića.Najdulja ul traluksuzna limuzina na svijetu, kako tvrde iz Bentleya, iznova je projektirana kako bi se putnicima garantirala udobnost uz najveću moguću razinu sigurnosti. Šasija i ovjes prilagođeni su promijenjenim mjerama automobila čija bi krajnja brzina bila jako blizu 300 km/h, a jednaku su preobrazbu iskusili V8 turbo motor od 6,75 litara i sustav prijenosa snage s osam stupnjeva. Automobil čija je masa preko tri tone, postavljen je na kotače promjera dvadeset i jednog inča koji svojim izgledom i bojom slijede dizajnersku ideju s dvobojne karoserije, u isto vrijeme elegantne i mišićave. Baš u skladu s Bentleyevom stogodišnjom tradicijom luksuznih automobila protkanih sportskom niti.

Cijena? Potražite li je, nećete je naći. Bentley Mulsanne Grand Limousine by Mulliner ne nalazi se u slobodnoj prodaji i izrađuje se isključivo po narudžbi. Pošto je u slučajevima izrade takvih automobila jedina granica željama kupaca isključivo nebo, ni cijena se ne može unaprijed odrediti. Na kraju, naravno, kad se naručuje takav automobil, to nije ni važno. Jednako kao i pri stvaranju svakog remek-djela: novac nikada nije u pitanju!

Ostavi komentar