Baletna izvedba Glembajevih

Najslavnije dramsko djelo Miroslava Krleže „Gospoda Glembajevi“  prvi put će dobiti svoju baletnu inačicu koju potpisuje Leo Mujić kao koreograf, redatelj i autor libreta te glazbenoga izbora.

Praizvedba je 30. svibnja u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu, a na glazbu Ludwiga van Beethovena i Sergeja Rahmanjinova. Dramaturški suradnik na predstavi je Ivan Leo Lemo, scenografiju potpisuje Stefano Katunar, a kostimografiju Manuela Paladin Šabanović.

Nakon vrlo uspješnog baleta „Ana Karenjina“, koji je u posljednje tri godine izvođenja na sceni zagrebačkoga HNK-a postigao izniman uspjeh kod publike i kritike te doživio ovacije prepunog gledališta na svom nedavnom gostovanju u Sankt Peterburgu, koreograf Leo Mujić ovoga je puta inspiraciju za ostvarenje svoje baletne vizije pronašao u Krležinim tekstovima o Glembajevima, a kroz koju ćemo upoznati mnoge obiteljske detalje iz skrivene prošlosti ove obitelji.

Baletno uprizorenje Glembajevih predstavlja velik izazov ne samo za koreografa i njegove suradnike, nego i za cjelokupan ansambl koji se upušta u pravu umjetničku pustolovinu. Balet Gospoda Glembajevi nesumnjivo će pobuditi veliko zanimanje, poglavito onih koji dobro poznaju koreografski rukopis Lea Mujića, neoklasičnoga stila i spretne kombinacije akademskoga baleta na špicama upotpunjenog modernim plesnim izričajem, gestom i mimikom.

U ovome velikom cjelovečernjem baletu sudjeluje gotovo cijeli baletni ansambl, dok u glavnim ulogama nastupaju Guilherme Gameiro Alves / George Stanciu kao Ignjat Glembay, Natalia Horsnell / Iva Vitić Gameiro / Edina Pličanić kao  Barunica Castelli Glembay, Takuya Sumitomo / Andrea Schifano / Balint Rauscher kao Leone Glembay, Catarina Meneses / Rieka Suzuki / Pavla Pećušak kao sestra Angelika Glembay te Andrea Schifano / Takuya Sumitomo kao Dr. iuris Puba Fabriczy Glembay.

 

 

Ostavi komentar