Automobil koji izaziva poštovanje

Kodiaq je nešto sasvim novo kod Škode, model od kojeg se svakako mnogo očekuje i koji je dokaz što je sve danas u stanju proizvesti češka tvrtka

Škoda je polako, konstantno, duže vremena puštala u medijima teasere vezane uz novi SUV model, da bi mnogi onda jedva dočekali i kompletnu sliku. Proizvođači se odlučuju za takav marketinški pristup kada nemaju već postojeći model u gami, odnosno kada novi model nije zamjena za postojeći automobil, već uvođenje u novi segment. A Kodiaq je nešto sasvim novo kod Škode, model od kojeg se svakako mnogo očekuje i koji je dokaz što je sve danas u stanju proizvesti češka tvrtka. Preteča mu je bio SUV naziva Yeti, ali Kodiaq je ipak nešto sasvim drugo, proizvod koji će Škodi osigurati jedno novo tržište.

Kodiaq je napravljen na poznatoj modularnoj MQB platformi VW grupacije i u ovom slučaju duljina vozila iznosi 4,69 metara. To je primjerice više od Nissana X Traila, Hyundaija Santa Fe, a na razini Mitsubishi Outlandera. U principu, Kodiaqa treba doživjeti uživo jer prvi susret s novim modelom gotovo da ostavlja bez daha. Možda se na fotografijama ne može odmah osjetiti veličina i prestiž ovog automobila, tek kad ga ugledate na cesti osjetit ćete u punom smislu naglašenu pojavnost i poštovanje koju izaziva ovaj novi Škodin SUV. Kodiaq dijeli mnoge tehničke elemente sa sestrinskim modelima VW Tiguan i Seat Ateca, dok dizajnerski ima naravno Škodine konture. Gotovo smo sigurni kako će se Kodiaq svidjeti svakome, jasno pod samo jednim uvjetom – da volite povišene automobile.

Unutrašnjost je također relativno jednostavna i pregledna, kao što je uostalom slučaj i s ostalim Škodinim modelima. Uostalom Škodin slogan „Simply cleaver“ savršeno odgovara i Kodiaqu: apsolutno sve je na svom mjestu, nema nikakvih pretjerivanja i bespotrebnih ekstravagancija. Dakako, serijska oprema ovisi o paketu opreme, međutim Kodiaq nije baš ni po čemu zakinut u odnosu na ostale modele iz VW grupacije – sve što možete ugraditi u primjerice Tiguan, sasvim sigurno možete naći i u Kodiaqu, jer diskriminacije unutar VW koncerna nema. Također treba posebno naglasiti i kvalitetu samog proizvoda. Bilo gdje da taknete, osjećate da je riječ o up proizvodu – bez ikakvog neugodnog popratnog zvuka i vozač i putnici osjećaju da se nalaze u upravo savršeno ugodnom ambijentu. Vrlo zanimljivo zvuči podatak da Kodiaq uz nadoplatu od svega 5000 kuna može imati i treći red sjedala, odnosno može bez problema prevesti sedam putnika. Kapa dolje.

Na samom početku Škoda će ponuditi pet različitih motora u svom novom SUV-u. Zanimljivo je da benzinski modeli čine većinu s tri agregata. Čini se nekako da se benzinski motori vraćaju u trend, pa možda otuda i želja Škode da stavi naglasak na tu vrstu motora. Osnovnu verziju pokreće 1.4 litarski turbo motor od 125 konja koji je već sam dovoljan za sigurnu i udobnu vožnju. U jačoj izvedbi iz istog obujma Kodiaq razvija 150 konjskih snaga, dok je najjača izvedba ipak 2.0 litarski agregat od 180 KS. Kod dizelaša odabir je na početku pao na poznati 2.0 litarski TDI motor koji dolazi sa 150 ili čak 190 konja. Vjerojatno će najviše zanimanja biti za slabiju dizelsku izvedbu od 150 KS (koja u prosjeku troši svega 5 l/100km) koja je dostupna samo s prednjim pogonom, ili pak s pogonom na sve kotače (kao i kod benzinske izvedbe od 150 konjskih snaga). Slično je i s odabirom mjenjača jer kod te verzije kupac može birati između manualnog mjenjača sa šest brzina i odličnog DSG mjenjača s duplom spojkom. Osnovni benzinac ima isključivo prednji pogon, dok najjači benzinski i dizelski motori dolaze samo sa 4×4 pogonom i DSG mjenjačem. Spomenimo i da dizelski model od 190 konja do stotke dolazi za 8,6 sekundi i razvija najveću brzinu od 210 km/h. Možda u budućnosti dođe i neka RS izvedba…

  

Važno je napomenuti da se Kodiaq nikako ne boji silaska s asfalta. Dapače, dovoljno je pritisnuti prekidač za off road vožnju i Škodin SUV se pretvara u pravu malu divokozu. Velika većina vozača uopće nije svjesna terenskih mogućnosti Kodiaqa i zapravo je najbolje uz pomoć stručnjaka otkriti što sve možete sa svojim automobilom. Vjerujte da ćete ostati jako ugodno iznenađeni… A nakon toga jedno brzinsko pranje mini washom i spremni ste za večernji izlazak gdje će Kodiaq opet biti u glavnoj ulozi. To je ta pozitivna polivalentnost Kodiaqa koji se osjeća podjednako dobro na svim terenima i u svim uvjetima. Bez obzira tražite li od njega radne sposobnosti, obiteljske karakteristike ili pak šminkerski look, sve to imate u samo jednom automobilu.

Osnovni benzinski model stoji 167.477 kuna, a osnovni dizelaš 236.184 kune. To je apsolutno konkurentna cijena na tržištu za jedan potpuno novi proizvod u Škodinom programu koji će svakako otvoriti jednu sasvim novu dimenziju za češkog proizvođača. Škodini prodajni rezultati iz godine u godinu u konstantnom su rastu, a sigurno je kako će modeli poput Kodiaqa samo pospješiti te ionako dobre brojke.

Tekst: Mislav Frleta

Ostavi komentar