Australija na kotačima

Poznato je da je Australija ogromna zemlja puna različitosti. Počevši od fascinantnih krajolika, pa do jedinstvenog biljnog i životinjskog svijeta gdje uz simpatične klokane i koale, živi i najveći broj otrovnih životinja na jednom kontinentu. Odlikuje je pusta unutrašnjost i gusto naseljeni obalni dijelovi na istoku i jugu kontinenta. Australija je i vrlo multikulturalna zemlja u kojoj se govori više od 200 različitih jezika budući da je gotovo trećina stanovnika rođena izvan Australije. No, putovanje po Australiji bilo bi nepotpuno bez posjeta nekom od hramova automobilizma. Australci su, što je zacijelo manje poznato, vrlo vezani uz svoja vozila, upravo strasno vole automobile, motocikle, kao i kompletni auto-moto šport. Iako im je na autocestama ograničenje brzine na “pišljivih” 110 kilometara na sat, naići ćete na velik postotak automobila sa V6 i V8 motorima ispod haube. Bilo nam je potpuno nejasno što raditi s mrcinom od 150 i više konjskih snaga s kojom možeš samo “vježbati ubrzanja do sto”, no Australci, očito, imaju drukčiji pogled na automobile i njihove performanse… Ovo je zemlja beskrajnih prostranstava, ali i vrlo malo “pravih” autocesta. No, tu su zato tisuće kilometara tzv. motorwaya, što bi kod nas bile obične magistralne ceste. Promet je tu većinom rijedak, posebice u središnjem području australskog Outbacka, no automobili su upravo zbog tih prostranstava nasušna potreba već više od stoljeća.

muzejautomobila2Većina vozila na četiri kotača u zemlji Down Under su tzv. Ute cars, odnosno Utilitycar (u SAD bi ih zvali Pickup truck). I to iz vrlo praktičnog razloga: budući da mnoge obitelji žive na udaljenim farmama, automobili im oduvijek služe i za prijevoz ovaca, potrepština za održavanje farmi, građevnog materijala i tomu slično. Danas su moderni Uteovi prekrasne V6 i V8 jurilice koje odostraga i dalje imaju tovarni prostor, no sve je više onih koji ih ne koriste isključivo za prijevoz raznih poljoprivrednih i sličnih materijala, već za pokazivanje pravih Aussie made automobila, kao i sudjelovanja na V8 Ute Racing Series, utrkama nabrijanih Uteova! Najbolje mjesto za upoznavanje s australskim svijetom automobilizma je svakako National Motor Museum koji se nalazi 50-ak kilometara od glavnog grada Južne Australije, Adelaidea. Na putu prema muzeju vozimo se kroz pitoreskno područje Adelaide Hillsa, poznato kao najstarije vinorodno područje Australije čiji brežuljci uvelike podsjećaju na naše Zagorje. U samom središtu ove pitoreskne regije smjestilo se mjestašce Birdwood koje njeguje i čuva cijelo jedno stoljeće auto-moto povijesti Australije, a i šire.
Čudno je i pomalo nadrealno u jednom vinorodno-šumovitom krajoliku naići na najveći australski muzej automobile i motocikala. Za to je zaslužan Jack Kaines, auto-moto entuzijast koji je još prije pola stoljeća osnovao mali privatni muzej sa sasvim skromnim brojem izložaka… Priča kaže da je na to bio primoran u trenutku kada ga je vlastita supruga natjerala da napokon očisti stan od raznoraznih dijelova motocikala i automobila. Tako je njezin ultimatum “Ili Ja ili automobili” na kraju završio – “I ja i automobili”. Tražeći mjesto gdje bi mogao premjestiti svu tu svoju “kramu”, Jack je se sjetio zapuštenih zgrada starog parnog mlina u središtu mjesta koje je vrlo brzo počeo obnavljati. Muzej je otvorio sam premijer Južne Australije, Sir Thomas Playford 20. studenoga 1965. godine, a ubrzo se Jacku pridružio prijatelj, također predani moto entuzijast Len Vigar. Pa su njih dvojica počeli prikupljati donacije za kupovinu novih vozila na dva i četiri kotača… Pet godina kasnije, posao se toliko proširio da je njihov muzej kupila kompanija Sandford-Mogan te mu nadjenula ime Birdwood Mill Pioneer, Art and Motor Museum. Muzejski prostor i izlošci su se nastavili povećavati te je 1976. godine država Južna Australija, uvidjevši važnost i vrijednost ovog projekta, muzej otkupila kako bi ga sačuvala za naraštaje koji dolaze. Tada muzej dobiva i novo ime – National motor Museum – koje je zadržao do danas.

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar