Audijeva četvorka za čistu peticu

Svaki proizvođač ima po jedan model koji mu je ključan u ponudi. Ne treba biti nobelovac da bi se shvatilo kako je to obično onaj najprodavaniji, onaj o kojemu najviše ovisi poslovanje tvrtke. Volkswagen ima Golf, Peugeot ima 208-icu, Opel Astru, a kod Audija to je A4.

Novi model je deveti u nizu generacija „četvorke“. Istina, pri brojanju u obzir se uzima i Audi 80 kako se nekad zvao model više srednje klase tvrtke iz Inoglstadta. Upravo je i 80-ica stvorila čvrste temelje na kojima je kasnije svoju uspješnicu gradio A4. Za Audi bi svaki eventualni krivi korak prilikom oblikovanja i predstavljanja nove generacije mogao doslovno biti koban za cijelu tvrtku zbog težine koju A4 ima u prodaji. Upravo zato inženjeri i dizajneri doista imaju delikatan posao – napraviti nešto novo, a opet ne riskirati pretjerano, jer poslovica „tko riskira profitira“ nije uvijek omiljena u menadžmentu.

Prema najavama za novi A4, ekipa iz Audija krenula je doslovno od nule ili kako se kaže od lista praznog papira. I tako je nedavno predstavljen svjetskoj javnosti u 90 posto potpuno novi proizvod; tako se bar najavljivalo… Ako samo čitate tekst, a ne pogledate fotografije, možete pomisliti da nećete ni prepoznati novi Audijev model. No, nije baš tome tako. Neka pravila svakako postoje, pa su tako i dizajneri (iako su krenuli od praznog lista papira) ipak  malo „škicnuli“ u dosadašnje projekte prije negoli su ponudili novo rješenje. To znači da novi A4 ima jasna obiteljska obilježja i ne može se nikako promašiti tko su mu „ćaća i mater“. To nasljeđivanje linija naročito je izraženo kod premium brendova gdje kupci baš i nisu ljubitelji ruleta i više vole staloženi razvoj. Čak je i dimenzijama novi A4 sličan prethodniku. Govorimo o povećanoj dužini od svega 2 centimetra i većoj širini od samo centimetar. Međutim, tih nekoliko centimetra ima ipak utjecaj i to u unutarnjem prostoru koji nudi više komfora kako na prednjim, tako poglavito na stražnjim sjedištima.

U Audiju tvrde kako novi A4 ima praktično svu moguću tehnologiju koja je dosad bila rezervirana za vozila visoka klase, ili u prijevodu – za najluksuznije limuzine. Odmah se ističe mogućnost promjene izgleda instrumentne ploče. Ona može prikazivati klasične pokazivače poput brzine i broja okretaja, međutim odaberete li tu opciju, ona se može pretvoriti u veliki navigacijski sustav. Vrlo atraktivno i korisno, jer vozač ne mora skretati pogled u stranu, već sve relevantne podatke ima ispred sebe. To je samo jedan detalj onoga što nudi novi A4, praktično vrhunski komfor u nešto manjem pakiranju. Sigurnosna oprema je također na visini – od automatskog držanja razmaka, do najsloženijih elemenata aktivne i pasivne sigurnosti.Što se motora tiče, u početku će u ponudi biti tri benzinska i tri dizelska motora. Osnovni benzinac je 1.4 litarski koji razvija najveću snagu od 150 konja. Još prije 15 godina automobil s takvom snagom bi dobio epitet sportskog, a danas je to tek „entry level”. To je samo još jedan dokaz razvoja automobilske industrije koje ponekad nismo ni svjesni.

Cockpit
Cockpit

Do stotke model 1.4 dolazi za 8,5 sekundi i razvija najveću brzinu od 210 km/h. A pritom troši tek 4,9 l/100 km što je uistinu impresivno. Veći 2.0 litarski benzinac dolazi u dvije izvedbe. Ona jača razvija najveću snagu od 252 KS i omogućuje ubrzanje do stotke od 5,8 sekundi, dok je najveća brzina ograničena na 250 km/h. Slabija izvedba razvija snagu od 190 konja, ali je zato iznimno štedljiva jer troši 4,8 l/100 km, a pritom do 100 km/h dolazi za 7,3 sekundi. Taj model nosi naziv ultra, upravo zbog tog naglaska na potrošnju i nisku emisiju CO2 koja iznosi samo 109 g/CO2 po km. Upravo zbog te niske emisije, ovaj model ima zanimljivu cijenu na hrvatskom tržištu.

Međutim koliko god se trudili prikazati novo ruho benzinskih motora koji su postali kudikamo štedljiviji, efikasniji, jednom riječju bolji, poznato je da u Hrvatskoj odabir najčešće ipak pada na tri dobro poznata slova -TDI. „Dizel je dizel“ i to se sigurno neće tako brzo promijeniti. Uzalud se pokušava ocrniti slika dizelaša, njihove prednosti su jače od svake negativne kampanje, a ako postoji kralj među dizelima, onda je to TDI motor koji se bezbroj puta dokazao i pokazao kao najbolje rješenje.

Sigurna oklada u prodaji je 2.0 litarska verzija koja dolazi u izvedbi od 150 i 190 konja. Slabija izvedba ima ubrzanje od 8,7 sekundi i razvija najveću brzinu od 219 km/h, a pritom potrošnja pada ispod 4 litre, odnosno prosjek iznosi 3,8 litara. A čak je i emisija CO2 simbolično spuštena ispod 100 g/CO2 po km (99 g/CO2 po km). To je iznimno važno jer taj jedan gram često spušta vozilo u nižu poreznu kategoriju i stoga se zapravo u konačnici cijena dizelaša izjednačila s benzincima što je dodatni čavao u lijesu benzinaca na pojedinim tržištima, premda, ruku na srce, takvu presudu ne zaslužuju.

Dodatna zanimljivost je da je trenutno jedini šestocilindrični motor u ponudi dizelaš i to 3.0 litarski TDI motor koji opet dolazi u dvije različite izvedbe od 219 i 272 KS. Da, najjači model u ponudi je trenutno dizelaš koji do stotke dolazi za 5,3 sekunde, dok je naravno opet najveća brzina ograničena na 250 km/h. Ovaj model inače jedini dolazi s tiptronic mjenjačem s osam stupnjeva prijenosa. Ostali modeli imaju mogućnost odabira između klasičnog ručnog mjenjača ili pak S-tronic mjenjača (koji se razlikuje u odnosu na tiptronic i ima 7 stupnjeva prijenosa). Cijena osnovne benzinske i dizelske izvedbe je identična i iznosi 279.200 kuna. To je iznimno konkurentna cijena ako se usporedi s direktnom konkurencijom i razinom opreme. Audi A4 je i dosad bio broj 1 u svom segmentu, a ako se uzmu u obzir sve kvalitete novog proizvoda, onda će tu sasvim sigurno i ostati.

Tekst: Mislav Frleta

Ostavi komentar