Audi Q8 – sjajna simbioza SUV-a i sportaša

 

Zašto su SUV-ovi, odnosno crossoveri sve traženiji među automobilskim kupcima? Odgovor je jasan: razlog je praktičnost, ali i osjećaj robusnosti koji ta vozila pružaju vlasnicima, odnosno vozačima. Povišeni položaj nudi bolju preglednost i veći komfor za vozača i putnike, a i razni «rinzoli» i rupe doimaju se manje napornima u vožnji. Uz to, veći unutarnji prostor nudi praktičnost u svakodnevnoj uporabi.

To su dovoljni argumenti koji govore u prilog SUV-ova i otuda stalni porast prodaje na svjetskom tržištu. Međutim, kada se odlučite za kupovinu SUV-a vjerojatno vam ipak nedostaje malo onog sportskog “štiha” u vožnji, koji pružaju niži automobili. Kako se zbog tog razloga ne biste trebali odreći prednosti SUV-ova, Audi je tržištu ponudio model Q8. Riječ je o najnovijem predstavniku Q obitelji koji kod tvrtke iz Ingolstadta označava crossover i SUV modele. Trenutno je najmanji model Q2 (čekajući Q1), a s druge strane najveću brojku u nazivu nosi upravo automobil koji ovdje predstavljamo – Q8. No, to ne znači da je on ujedno i najveći (jer Q7 je model koji je ne samo najveći u Audijevoj “ergeli”, nego u čitavom segmentu premium SUV-ova), ali je zato Q8 SUV Coupe “ubitačna” kombinacija SUV-a i sportaša.

Već na prvi pogled imate osjećaj da vam se, iako je riječ o sasvim novom modelu, Q8 čini nekako poznato. I niste pogriješili, a taj osjećaj su upravo željeli postići i dizajneri iz Audija. Kao inspiracija poslužio je legendarni model Audi Quattro s početka osamdesetih godina prošlog stoljeća. Upravo je na tom modelu zapravo i stvoren današnji premium imidž Audija. Audi Quattro je bio dominantan u reliju i iako nije prvi automobil s pogonom na sva četiri kotača, bio je prvi koji je popularizirao taj pogon i pokazao sve prednosti 4×4 izvedbe. Istovremeno s poveznicom sa slavnom prošlošću, Audi Q8 predstavlja novo lice Q-obitelji s dojmljivom Singleframe rešetkom u osmerokutnom dizajnu. Rešetka hladnjaka djeluje snažno, uspravna je i naglašava samopouzdani izgled vozila zahvaljujući kombinaciji sa spojlerom izvučenim prema naprijed i velikim, markantno konturiranim otvorima za zrak.

  

 

Pogon je naravno izveden na sva četiri kotača, a središnji diferencijal s isključivo mehaničkim djelovanjem serijski usmjerava sile na prednju i stražnju osovinu u omjeru od 40:60. Po potrebi će veći dio sila usmjeriti na osovinu s boljom trakcijom. Osim serijskoga progresivnog upravljača, čiji prijenosni omjer postaje izravniji što je kut upravljača veći, Audi opcijski također nudi upravljanje svim kotačima. Ono može zakrenuti stražnje kotače do 5 stupnjeva – u suprotnom smjeru pri niskim brzinama u svrhu povećanja agilnosti, a u jednakom smjeru u svrhu povećanja stabilnosti pri visokim brzinama. A to će, zahvaljujući novoj djelomično hibridnoj tehnologiji (MHEV), također biti posebno učinkovito. Treba li uopće naglasiti da je mjenjač automatski sa osam stupnjeva prijenosa i da u vožnji radi savršeno? U svakom slučaju, Audi Q8 postavio je nove standarde u ovom iznimno zahtjevnom segmentu.

Cijena od 749.992 kune
Audi Q8 trenutno se u Hrvatskoj prodaje isključivo sa 3,0 litarskim šestocilindričnim dizelskim motorom koji nosi oznaku 50 TDI. U Comfort izvedbi Q8 sa svim davanjima stoji 749 992 kune. Usporedimo li cijenu s izravnom konkurencijom, cijena je čak i povoljnija, a riječ je o doista maksimalno opremljenom i snažnom modelu.

Tekst: Marin Galić

Ostavi komentar