Armanove malvazije potvrdile status najboljih

Marijan Arman već je odavno dokazano ime u svijetu vinarstva, što potvrđuju brojna međunarodna i domaća priznanja, a još jedno takvo stiglo je s ovogodišnje Vinistre: Malvazija Gran cru iz berbe 2018. proglašena je najboljom u kategoriji svježih malvazija, dok je njegova Malvazija rezerva iz berbe 2015. dobila najviše bodova u kategoriji zrelih malvazija.

Druga je to godina zaredom da Armanova vina osvajaju šampionsku titulu za svježu malvaziju. Šampionske titule na Vinistri dodjeljuju se isključivo za istarske autohtone sorte malvazija, teran i refošk što ujedno znači da najboljih vina svake godine može biti šest. Konkurencija je izuzetno snažna i da bi se u nekoj od tih kategorija moglo proglasiti šampionom, potrebno je da u pojedinoj konkurenciji na ocjenjivanju bude najmanje deset uzoraka. Armanove malvazije ispunile su svaki kriterij i potvrdile još jednom da ova obitelj ne proizvodi, već živi vino.

„Svaki uspjeh nam puno znači. Malvazija je prepoznatljiv proizvod našeg podneblja, štoviše simbol i značajan dio identiteta Istre te se mi trudimo taj identitet njegovati i dalje. Ovaj uspjeh pokazatelj je naše kvalitete i kontinuiteta u proizvodnji iznimnih istarskih vina, što nimalo nije lak zadatak. Loza je oduvijek bila temelj egzistencije naše obitelji, a s vremenom je prerasla u razlog za život. Neću lagati kad kažem da mislim da se bavimo najljepšom umjetnošću na svijetu – vinom“, izjavio je Arman nakon što su mu uručene šampionske titule.

Ova najdugovječnija regionalna i međunarodna izložba vina i vinarske opreme tradicionalno se održava u Poreču od 1994. godine, a u njegovoj blizini, točnije u selu Narduči, nalaze se obiteljski vinogradi i podrum Marijana Armana čija tradicija ovog zanata datira više od 100 godina. Sadašnji vlasnik Marijan (na slici), peta je generacija Armana koji se bavi proizvodnjom vina na južnim obroncima rijeke Mirne, prenoseći obiteljsko iskustvo i tradiciju na svoje kćeri Ines i Ninu.

Potpuno modernizirana boutique vinarija sastoji se od vinskog podruma, kušaonice i otvorene terase s prekrasnim pogledom na vinograde, gdje možete kušati paletu od 14 različitih etiketa – Malvaziju istarsku, Chardonnay, Sauvignon blanc, Muskat bijeli …, te crvena: Teran, Cabernet sauvignon, Merlot i Syrah.

 

Ostavi komentar