Arhitektura luksuza

 

Jednom kada dođeš do vrha, put dalje vodi samo prema dolje. Kako bi bio iznimka tom tužnom pravilu, Rolls-Royce je oduvijek gradio svoje, još više vrhove. Novi Phantom upravo je izgradio jedan: konstruiran prema potpuno novim standardima koje si je Rolls postavio, zove ih Architecture of Luxury, novi Phantom bit će putokaz prema budućem razvoju ostalih modela.

Kao i uvijek kod Phantoma, cilj je bio postići što opušteniju vožnju za putnike, posebno one sa stražnjih sjedala. Automobil je zbog toga tih, jako tih. Nova struktura karoserije povezana je najvećim aluminijskim spojnicama ikada ugrađenima u automobil, samo kako bi se smanjilo prenošenje, ionako minimalne, buke. Ekskomunikaciji neželjenih zvukova pridružili su se i dvostruka, šest milimetara debela stakla na svim otvorima, pa čak i posebno konstruirane Continental Silent-Seal gume, svaka s dva kilograma ugrađenog izolacijskog materijala koji izolira zvukove kotrljanja kotača po podlozi. Izolacijska je pjena ubrizgana i u sve karoserijske otvore, postavljena ispod obloga kabine, čak i pod poklopac prtljažnika. Ukupno 130 kilograma zvučno-izolacijskog materijala raspoređenog kroz automobil omogućuje putnicima šaptanje, i pri brzini od sto kilometara na sat. U odnosu na prošlu generaciju Phantoma, novi je deset posto tiši.

Magic Carpet Ride jest naziv stupnja udobnosti kojeg Rolls nudi putnicima. U njega je, osim izostanka neželjenih zvukova, uključen i potpuni izostanak neželjenih gibanja. Putnici će sjediti savršeno mirno u velikim, kožnim sjedalima, jer zračne opruge ovjesa na kojima novi automobil plovi veće su od onih na prošlom. No, opruge Phantomovog ovjesa ne čekaju kako bi samo pasivno reagirale na neravninu na cesti, poput ovjesa kakvog običnog auta. Uz četiri kamere koje snimaju podlogu oko automobila i pripremaju ovjes na akciju, sustav koristi i GPS podatke kako bi predvidio zavoje na cesti i tako spriječio naginjanje karoserije.Iste te podatke koristi automatski mjenjač od osam stupnjeva i unaprijed prilagođava prijenos za optimalnu dostupnu snagu i brzinu. Novi V12 motor od 6,75 litara, za razliku od prošle generacije, sada koristi dva turba i može proizvesti 563 konjske snage, ali i, što je puno važnije za osjećaj „čarobnog tepiha“, čak 900 Nm okretnog momenta za neprekinuta i neprimjetna ubrzavanja.

 

Ipak, možda je najveći napredak postignut u unutarnjem uređenju. Današnji vlasnici Rolls-Roycea često sami voze svoje aute, pa se Phantom potrudio već od prednjih sjedala. Novo se okruženje naziva The Gallery i, izloženim metalnim polugama i prekidačima poput skulptura, drvom i kožom, uistinu podsjeća na umjetničku galeriju. Uz to, moguće je angažirati i nekog od desetine poznatih svjetskih umjetnika da kreiraju unikatno umjetničko djelo za ugradnju, ili bolje rečeno – izlaganje, u „Galeriji“ Phantoma. Gotovo su sve plohe unutrašnjosti, koje je moguće dodirnuti, grijane. Detalji poput naslona za ruke na vratima, oblikovani tako da podsjećaju na elegantne trupove trkaćih jahti J-klase, skrivena su poslastica za poznavatelje. Stražnja su sjedala neprimjetno nagnuta, kako bi putnici mogli razgovarati bez zakretanja glave i naprezanja vrata.

Tekst: Domagoj Kuna

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar