ANTONIA MATKOVIĆ ŠERIĆ: Tonkin prvi album

Antonia Matković Šerić izdala je svoj prvi album, ali nije digla ruke ni od “Pavela”. U razgovoru za naš časopis, Tonka govori o dosadašnjoj i budućoj karijeri, o kćeri Luni i suprugu Aljoši koji joj je napisao svih dvanaest pjesama

Padala je kiša, nad Zagrebom se nadvilo olovno nebo i još je bio ponedjeljak. Bio je to jedan od onih dana kad ti se ništa ne da i nigdje ti se ne ide. No, posao je posao, pa nije dolazilo u obzir da se odgodi dogovoreni razgovor na Britancu s Antoniom Matković Šerić, odnedavno s umjetničkim imenom Tonka. Čekao me susret s pjevačicom čiji me glas ne ostavlja ravnodušnom. Ni mene ni moje tijelo. Izvana krhkog izgleda, Antonia je žena koja divno izgleda u svemu što radi, čovjek nekako osjeti da je cijelim bićem u poslu koji voli.

Ulazim u kafić, pokisnuta i nikakva, prije toga šaljem Antoniji poruku da sam “lijepa kao i ovo vrijeme vani”, na što mi odgovara da ni ona nije ništa bolja. Ali je. Vani je kiša i sivilo, a u kafiću je Antonia već samom svojom pojavom uspjela obasjati cijeli kafić. Odjednom je postalo sunčano. Sjela sam njoj nasuprot i širokog osmijeha započele smo jedan od meni ugodnijih razgovora u životu…

U rujnu 2017. izdali ste svoj prvi singl, „Bolji smo“ i time najavili svoj solo album koji je sad, eto, završen…
– Tako je; u nešto više od godinu dana obavili smo ogroman i težak posao. Dosta brzo smo zapravo sve napravili jer je Aljoša (suprug Aljoša Šerić, op.a.) imao jaku inspiraciju i htio je da to sve odjednom snimimo. Prezadovoljna sam svime, pa i izgledom covera…

Kako je album, nazvan “Važne stvari”, nastajao?
– Aljoša je u startu imao ideju da napravi konkretan set pjesama koje će biti na albumu, htio je sve u jednom zamahu. Tako da smo posao za koji inače treba dvije ili tri godine, napravili u nešto više od godinu dana. Nakon što smo snimili pjesme, počeli smo snimati i spotove po nekakvom našem osjećaju i godišnjim dobima. Tako je spot za singl „Bolji smo“ objavljen u devetom mjesecu, zatim je snimljen spot za „Pozitivizam“, i dalje prema nekim našim favoritima.

Tko je pisao tekstove i glazbu, možda vi i Aljoša zajedno?
– Ne, ja samo pjevam (smije se). Aljoša je sve sam napisao, i tekst i glazbu, a sav materijal smo snimili u studiju kod Srđana Sekulovića Skansija s kojim je Aljoša napravio aranžman. Volim se okružiti stalnom ekipom i prijateljima te s njima raditi jer se tako osjećam najugodnije. Kad radiš s ljudima koji su ti istodobno i prijatelji, onda je proces rada drugačiji, zabavniji je. Radi se ozbiljno, ali uvijek se pronađe bar mala doza opuštanja i zafrkancije.

Spot za pjesmu „Pozitivizam“ je, svi se slažu, nešto posebno, tko ga je snimio?
– Dalibor Matanić. Njega je teško dobiti, ali moja stilistica Marija Cvitanović, ali i producentica tog spota, uspjela je doći do njega i doista sam oduševljena kako je sve ispalo.

Što je s ostalim spotovima, koliko ih je dosad snimljeno?
– Zasad njih pet, od toga je dva snimao Vanja Vascarac, između ostalog i spot za prvu pjesmu „Bolji smo“ i za „Jedno jutro“. Još je jedan spot u planu za proljeće, dakle kad album već bude vani.

U spotu za singl „Bolji smo“ plešete, možeš li nam nešto više reći o tome?
– To je prvenstveno bila moja ideja – htjela sam ples posebno istaknuti. Ušla sam u tu priču sa srcem, taman sam Lunu rodila i zaista sam se sva dala u to – željela sam da to bude moja oda ženstvenosti. Bio je to, i još uvijek je, moćan osjećaj. Koreografiju je osmislila poznata koreografkinja Martina Nevistić, a sam proces je bio vrlo zabavan. Naime, za vrijeme snimanja spota u Zagrebačkom plesnom centru u Ilici, Luna je još bila jako mala pa sam ju vodila sa sobom. Martina i ja smo prvo radile vježbe joge, a zatim bi plesale, dok je Luna cijelo vrijeme ležala na prostirci i gledala se u ogledalu… Godinama sam se bavila suvremenim plesom, tako sam uostalom i upoznala Martinu. Ples je moja velika ljubav, možda čak i veća od pjevanja.

Vidi se da istinski uživate, imate i zanimljivu odjevnu kombinaciju u tom spotu. Tko stoji iza toga?
– Moja stilistica je već neke dvije godine Marija Cvitanović i obožavam ju. Nas dvije ne moramo puno razmišljati da bismo nešto realizirale, dobro smo uigrane. Baš me prati onako kako mi paše: naglasak je na ženstvenom i senzualnom izgledu, a opet nastojimo da bude otkvačen i drugačiji. U jednom trenu sam poželjela da mi se u spotu „Bolji smo“ vidi trbuh i Marija je samo uzela škare i odrezala haljinu na pola i ostao je onako plašt iza, genijalna je!  Iza šminke pak stoji vizažistica Petra Sever koja mi je također prijateljica; baš mi je lijepo što iza svega stoje prijatelji. Stalno to ponavljam i već sam sama sebi s time dosadna, ali kad radiš s frendovima koji ti odgovaraju po karakteru, konačni proizvod je odličan. Jer, u takvom međusobnom odnosu i bliskosti, spremni smo i na neke ludosti i na eksperimentiranje, a iz toga se nerijetko iznjedre neočekivano dobre stvari.

Tekst: Ana Kolar
Fotografije: Marko Grubišić

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar