Adam Curtis gost Filozofskog teatra

Nastavljajući ovogodišnju sezonu, 29. travnja novi gost Filozofskog teatra pri Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu britanski je filmski redatelj Adam Curtis.

Režiser kultnog statusa čiji filmovi istražuju suvremeni svijet kroz prepoznatljiv spoj uzbudljive montaže sa psihologijom, filozofijom i povijesti politike, po prvi će put 29. travnja nastupiti pred hrvatskom publikom u HNK-u. Tijekom svoje karijere usko je surađivao sa BBC-om, a jedna od njegovih najdražih tema je, kako kaže sam Curtis, “moć i kako moć djeluje u društvu”.

Jedan od njegovih najpoznatijih filmova i u Hrvatskoj svakako je “Stoljeće sebstva” (The Century of the Self”) u kojem je pokazao na koji je način od Freuda, preko njegova nećaka Edwarda Bernaysa, pa sve do današnje Amerike izmišljena struka koja se i u Hrvatskoj danas zove PR (“Public Relations”), dok bi pravi termin po Curtisu – i Freudovu nećaku – trebao biti “propaganda”. Jedna od tema koja prožima sve Curtisove filmove jest kako su različite elite (od nacista do Busha, a odnedavno i Trumpa) koristile ideologiju ne samo kako bi nametnule svoj pogled na svijet, već i osvojile i održavale vlast.

Među njegovim najpoznatijim filmovima osim “Stoljeća sebstva” su ”Pandorina kutija” (1992.), “Moć noćnih mora” (2004.), “Zamka: što se dogodilo s našim snom o slobodi” (2007), a najnoviji dokumentarac “Hipernormalizacija” (2016.) istražuje što se dogodilo sa postsocijalističkim društvima uslijed ekspanzije kapitalizma.

Najavljujući novog gosta, urednik i voditelj Filozofskog teatra Srećko Horvat sažima zašto smatra da je upravo u ovom trenutku važno što Curtis konačno dolazi u Hrvatsku:

“Adam Curtis je već barem dva desetljeća prisutan kao kultna figura među hrvatskom publikom kojoj je stalo da protumači i shvati današnji svijet, od takozvane postsocijalističke tranzicije pa sve do kapitalističkog realizma. U doba u kojem nam se iznova nameću razne ideologije, upravo je gostovanje Adama Curtisa prijeko potreban pogled iza kulisa moći, tehnokracije i ideologije”.

U sklopu Filozofskog teatra s Adamom Curtisom, hrvatska će publika ekskluzivno imati prilike vidjeti i neke od isječaka iz autorovih najnovijih radova, a sudeći po temama kojima se Curtis dosad bavio, očekuje nas intrigantna noć u HNK-u.

Ostavi komentar