75 svjećica na Porscheovoj torti

Ferdinand Porsche proizveo je 1948. model 356 „No. 1“ Roadster, a ostalo je legenda. Cijelu ovu godinu trajat će proslava 75. rođendana, a Porsche si je, u čast velike obljetice, darovao konceptno vozilo Porsche Vision 357

Rođendan je obično sinonim veselja, ali redovito i određene retrospektive učinjenog. Mogu li se uspoređivati ljudski rođendani i rođendani nekih tvrtki? I da i ne. Naravno da je čovjek najvažnija jedinka u svemiru i naravno da neka tvrtka ne može (barem zasad, do dodatnog razvoja umjetne inteligencije) izraziti osjećaje, ali kad netko doživi 75 godina svakako zaslužuje respekt. Realno, teže je jednu takvu obljetnicu doživjeti nekom poduzeću, jer malo je takvih koji uspiju dosegnuti te visoke godine. Obično je riječ o dobro poznatim imenima, imenima s i te kakvim pedigreom. Jedno od tih svakako je i Porsche koji upravo ove 2023. slavi okruglih tričetvrt stoljeća postojanja. Ferdinand Porsche je 1948. proizveo model 356 „No. 1“ Roadster, a ostalo je legenda…

Porsche je odlučio aktivno proslaviti svoj rođendan i pokazati kako je još uvijek itekako „vitalan“. Dapače,„krvna slika“ te tvrtke vjerojatno je bolja nego ikada u povijesti. Često se govori kako je najbolji poklon onaj koji sami sebi darujete, pa je tako i Porsche, sebi u čast, poklonio konceptno vozilo Porsche Vision 357. Ovim Style Porscheovim konceptom prenosi se monolitni dizajn u sadašnjost i pokazuje mogući dizajn svojih budućih modela: upečatljiv primjer je kontinuirano unaprjeđenje svjetlosnog potpisa koji ukazuje na budućnost na način koji je jednako progresivan koliko i vizionarski. Osnovna ideja odražava uzajamni utjecaj tradicije i inovacija, odnosno prikaz kako bi danas izgledao san Ferryja Porschea o sportskom automobilu.

„S Porsche Visionom 357 stvorili smo vrlo poseban rođendanski dar. On naglašava važnost našeg dizajnerskog DNK-a koji se temelji na modelu 356”, izjavio je Michael Mauer, voditelj Style Porschea. „Studija je pokušaj koherentnog povezivanja prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Proporcije podsjećaju na povijesni model, detalji vizualiziraju pogled u budućnost.”

Izgrađen na tehnološkoj platformi modela 718 Cayman GT4 RS s 500 KS, Porsche Vision 357 nudi vrhunske performanse tipičnog sportskog automobila. Ipak, proslava nije prava bez dobrog rođendanskog partyja, a kod njemačke tvrtke ta proslava započela je posebnom izložbom „Driven by Dreams. 75 godina Porsche sportskog automobila“. Otvorena je 27. siječnja u „DRIVE. Volkswagen Group Forum“ u Berlinu i svi koji žele mogu je posjetiti sve do 10. rujna.Posjetitelji će imati priliku uroniti u snove i još jednom proći kroz Porscheov success story vrijedan hollywoodskog scenarija.

„Ponosni smo na naše naslijeđe. Ono čini našu osnovu za uspješnu budućnost. Kombiniramo to naše naslijeđe s inovacijama i napretkom te nastavljamo dodavati nove sjajne momente jedinstvenoj priči o Porscheu”, kaže Oliver Blume, predsjednik izvršnog odbora tvrtke PorscheAG.

Porsche je slavio i na manifestaciji „Retro Classics“ u blizini Stuttgarta – vodeći sajam kulture povijesnih automobila održan je od 23. do 26. veljače. Porsche muzej u Zuffenhausenu (Stuttgart) 9. lipnja otvara veliku posebnu izložbu, a dio cjelogodišnje proslave (pod nazivom „Festival of Dreams” ) održat će se 10. i 11. lipnja, u sklopu staze na Hockenheimringu . U tamošnjem Porsche Experience Centeru detaljno će se predstaviti povijest, sadašnjost i budućnost marke, a na svoje će, u „Kids Worldu“, doći i oni najmlađi. Muzej automobila Petersen u LosAngelesu, izložba automobila na najvišoj nadmorskoj visini na svijetu (na Großglockneru) te i Muzej prometa u Luzernu, također pripremaju priču o Porscheovom uspjehu. Osim toga, posebno dizajnirani „Heritage Truck“ s izložbom „Driven by Dreams“ posjetit će više od 60 odredišta u Europi i SAD-u. Završetak aktivnosti diljem svijeta obilježit će automobilski festival „Rennsport Reunion“ u Kaliforniji koji je na rasporedu od 28. rujna do 1. listopada.Očito je kako Porsche iznimno aktivno slavi svoju veliku obljetnicu diljem planeta. Zapravo je to sasvim logično: Porsche je globalni proizvod jednako poznat i priznat na svim kontinentima, velika je želja svakog vozača. I zato, sretnih mu 75 godina i od nas!

Ostavi komentar