Premijera predstave „Čarobni brijeg“ u ZKM-u

Predstava „Čarobni brijeg“ nastala po romanu Thomasa Manna i u režiji Janusza Kice premijerno će biti izvedena u srijedu, 30. prosinca, u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Čarobni brijeg Thomasa Manna nastao je u ozračju nakon Prvoga svjetskog rata, kada Mann odbacuje konzervativne nacionalne političke stavove i okreće se demokratskim uvjerenjima, što je osjetno i u romanu. Naslovom se upućuje na mitske i romantične predjele, u kojima vrijede drukčije zakonitosti nego u realitetu kojem svjedočimo.

Mjesto događanja planinsko je lječilište za plućne bolesnike, zatvoreni mikrosvijet prožet ironijom prema građanskoj kulturi prijeratne Europe iz kojeg se malo tko vraća u vanjski svijet. Ishodište kompleksnog narativa o stanju tijela i duha priča je o mladom inženjeru brodogradnje Hansu Castorpu koji stigavši u mondeno lječilište u dvotjedni posjet bolesnom rođaku i sam oboli i ostaje u lječilištu sljedećih sedam godina. Za likove zatočene u lječilištu vremenska dimenzija nestaje jer njihovi životi nisu ispunjeni događajima. Od drugih se bolesnika Castorp razlikuje jer postupno prihvaća nova saznanja – intelektualna, seksualna, medicinska i umjetnička iskustva. Okružje lječilišta pritom rastvara ideološka pitanja s početka 20. stoljeća i prokazuje društvo u njegovoj dekadenciji, obrćući sliku bolesti prema van – na bolest društva čije su vrijednosti moralno dvojbene i postupno se urušavaju.

Predstava Čarobni brijeg rađena je po dramatizaciji Vere Sturm i Hermanna Beila u prijevodu Lade Kaštelan koja je i dramaturginja predstave. Lada Kaštelan u svom radu koristila je prijevod romana Zlatka Crnkovića. Poznati redatelj i česti gost Zagrebačkog kazališta mladih pozvao je vrsnu ekipu suradnika – skladatelj je Wolfgang Schmidtke, scenografiju je osmislila grup NUMEN, a kostime je kreirala Doris Kristić. Ovom predstavom naša poznata kostimografkinja proslavit će 40. godina rada.

Glume: Adrian Pezdirc, Frano Mašković, Krešimir Mikić, Lucija Šerbedžija, Dado Ćosić, Rene Medvešek, Rakan Rushaidat, Doris Šarić Kukuljica, Slaven Španović, Milica Manojlović, Nataša Dorčić, Anđela Ramljak, Dora Polić Vitez, Marija Šegvić, Sreten Mokrović, Urša Raukar, Hrvojka Begović i Maro Martinović.

Ostavi komentar