Zvijer zvana Rezvani

Lako je odmahnuti rukom na silna hvaljenja nepoznatih proizvođača da su proizveli najbolji superauto svih vremena, ali u slučaju kalifornijskog Rezvani Motorsa to zvuči vrlo uvjerljivo. U tvrdnji te tvrtke, prvi put iznesenoj još prošle godine, nije bilo razbacivanja podacima o više od 2000 KS, već se kao maksimum spominjalo njih 500. Isto tako, cijena nije bila iskazana u milijunima dolara, već u stotinama tisuća (dapače, s početnom brojkom 1).

Opravdavajući te lanjske najave, Rezvani Motors nedavno je i predstavio dovršeni model, dostupan kupcima – odmah. Ono što je Rezvani Beast najavljivao na svojim računarski izrađenim portretima, u stvarnosti izgleda još bolje. Taj najnoviji američki supercar temelji se na laganom, trkaćem Ariel Atomu, moćnoj sportskoj jurilici engleske tvrtke Ariel Motor. Ferris Rezvani, predsjednik Rezvani Motorsa, zamislio je automobil s Atomovim minijaturnim ovjesom, koji se izvan trkališta pretvara u znatno udobnije vozilo s mnoštvom zabavnih stvari (primjerice, Apple CarPlay).

rezvani 41  rezvani TED_1520

Beast teži samo 750 kilograma, ali je usprkos tome vrlo agilan. Ispod poklopca motora položena je unaprijeđena verzija Atomova 2,4-litarskog četiricilindraša (uključuje i supercharger i turbocharger) od 500 KS. Od 0 do 100 km/h Beast sprinta za 2,7 sekundi, što je otprilike na razini znatno skupljeg Porschea 918 Spyder (845.000 dolara). Najbolje od svega jest da je spomenuto moguće posredstvom mjenjača sa šest manualnih brzina (za „jadnike“, dostupan je i automatik). Maksimalna brzina iznosi 265 km/h.

Cijena od 165.000 dolara povoljnija je od Porschea 911 i McLarena 570S, ali viša u odnosu na Corvette. Na papiru Beast ima sve potrebno, a izgledom se doima kao deset puta skuplji automobil.  I ono najvažnije – Rezvani Beast upravo kreće na normalne ceste, ono što se rijetko događa u slučaju novih superautomobila, koji se izrađuju po narudžbi.

rezvani 2

Ostavi komentar