Zima velikih očekivanja

 

Među prvim sportskim „žrtvama“ pandemije koronavirusa, kad se početkom ožujka počeo munjevito širiti Europom, bio je Svjetski kup u alpskom skijanju. Predznak problema koji će se dogoditi stigao je u veljači, otkazivanjem utrka u kineskom Yanqingu, na poprištu Zimskih olimpijskih igara 2022.

Ubrzo nakon toga virus je, poput domino pločica, srušio završne etape kalendara u Europi. Skijašice nisu vozile u Äreu, skijaši u Kranjskoj Gori (iako su mnoge reprezentacije, pa i hrvatska, već bile na licu mjesta), otpalo je finale Svjetskog kupa u Cortini d’Ampezzo, a Filip Zubčić izgubio je šansu da se bori za Mali kristalni globus. Premda je bio zadovoljan i ukupnim trećim mjestom u veleslalomu, nikad nećemo saznati bi li mu odlična forma koju je pokazivao na početku 2020. donijela i nešto više. U međuvremenu su granice zatvorene, pa otvorene, pa opet zatvorene, a skijaši su se s pripremama za novu sezonu snalazili najbolje što su mogli. Kako će izgledati FIS-ova sezona 2020./21., ovaj put ne ovisi samo o vremenskim uvjetima i količinama snijega, nego i o epidemiološkim uvjetima u pojedinim zemljama, no već sad je izgledno da će se utrke održavati samo u Europi. Američka je turneja izbrisana iz kalendara, a skijašice krajem veljače na „meniju“ opet imaju Yanqing, iako je veliko pitanje hoće li se planirane dvije utrke brzih disciplina u Kini moći realizirati.

– Glavni je cilj FIS-a održati Svjetski kup i Svjetsko prvenstvo. I to će se i ostvariti – kaže nam Vedran Pavlek, direktor hrvatskih alpskih reprezentacija i ski poola, koji uvijek raspolaže pouzdanim informacijama. Fokus će, otkriva, biti na četiri osnovne discipline – slalomu, veleslalomu, super-G-u i spustu – dok su paralel i kombinacija trenutno u drugom planu i njihovo će održavanje ovisiti o već spomenutim faktorima. FIS je online sastanke na kojima će se raspravljati o konačnoj verziji kalendara zakazao za posljednji tjedan u rujnu, a objavit će ga 3. listopada, no sigurno je da će nastojati maksimalno odvojiti muške i ženske utrke.
– Cilj je da se što manje miješaju, ali i da se ne miješaju tehničke i brze discipline, pa ako se netko od skijaša zarazi da to ne utječe na utrke drugih grupa. U Finskoj će najvjerojatnije biti samo dvije ženske utrke, a Sölden (početak sezone, nap. a.) je već pomaknut za tjedan dana ranije i tamo će skijalište biti dobro izolirano. Pozitivno je što je situacija na ledenjacima trenutno dobra, imaju velike snježne depoe koji su pripremljeni krajem zime, tako da start ne bi smio biti upitan – kaže Pavlek.

Hrvatske navijače, naravno, najviše zanima kako će se u novoj normalnosti Svjetskog kupa snalaziti članovi A reprezentacije CroSkija. Ove je sezone to kvintet u sljedećem sastavu: Filip Zubčić, Istok Rodeš i Elias Kolega kod skijaša te Leona Popović i Zrinka Ljutić kod skijašica. Većinu je sportska javnost već dobro upoznala, dok će 16-godišnju Zrinku, iza koje su briljantni rezultati u mlađim kategorijama, tek upoznati:
– Zrinka se jako dobro uklopila u ekipu. Sazrijeva, strašno napreduje i mi jako ozbiljno računamo na nju. Tijekom lockdowna je 35 dana u Innerkremsu trenirala slalom „na penjanje“… Naravno da je nepoznanica koliko će brzo kod nje ići daljnji napredak, pa se može dogoditi da već ove godine „eksplodira“, a možda i kroz godinu, dvije. Ali čim vidimo da je dovoljno dobra, uključit ćemo je u Svjetski kup. Čvrsto stojimo na zemlji, no još je važnije da i ona i njezin tim čvrsto stoje na zemlji. Bez namjere da to budu senzacionalističke najave, ponavljam – jako, jako ozbiljno računamo na nju.

Najviše će se, dakako, očekivati od Zubčića. Treći veleslalomaš Svjetskog kupa lani je probio sve moguće barijere, ostvario prvo postolje, a onda i prvu pobjedu za Hrvatsku u „post-Kostelić“ eri, iz utrke u utrku dokazujući da pripada eliti u svojoj disciplini. Hrvatski navijači, odavno razmaženi i naviknuti na visoke plasmane, sad će stalno tražiti borbu za pobjede:
– Kad jednom dođete na tu razinu, onda više nema puno prostora za napredak. Dobro ste rekli, svi odjednom očekuju da se serija odličnih rezultata nastavi jer je Filip dogurao do samog vrha. Pozitivno me iznenadilo što nije sazrio samo skijaški, nego i psihološki. Po svemu je očvrsnuo i ojačao, a glava je bila velik dio uspjeha u prošloj sezoni. Fizički je i prije bio jak, uvijek je imao odlične predispozicije za rezultat, no to se nije moglo dogoditi bez sazrijevanja u glavi.

Tekst: Vladimir Zrinjski

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

 

Ostavi komentar