Zima olimpijskih snova

 

Zahvaljujući Filipu Zubčiću (28), skijaški zaljubljenici u Hrvatskoj opet nestrpljivo odbrojavaju dane do početka „bijelog cirkusa“. Naš je skijaš i među favoritima za odličje na skorašnjim Olimpijskim igrama u Pekingu

Ljetni dani i godišnji odmori jedva da su zamakli iza ugla, a već kucamo na vrata nove skijaške sezone. Postalo je gotovo normalno da se iz babljeg ljeta uskače direktno na snježne padine i da nas prvi veleslalomi u Söldenu „uhvate“ u kratkim rukavima. Zime više nisu što su nekad bile, ali za alpske reprezentativce stvari se puno ne mijenjaju. Od premijere u Austriji, preko američkih utrka, do povratka u Europu i užurbanog siječnja bogatog tehničkim disciplinama, borba za bodove ovaj će put služiti kao veliko zagrijavanje za vrhunac zime – Olimpijske igre u Pekingu.

Xiaohaituo. Riječ je s kojom ćete se zacijelo često susretati; tako se zove skijaški centar u okrugu Yanqing, udaljenom od Pekinga sedamdesetak kilometara, a u kojem će se od 6. do 19. veljače sljedeće godine održati utrke alpskog skijanja na Zimskim olimpijskim igrama. Svi najbolji skijaši i skijašice u sezonu 2021./22. uglavnom ulaze s istim ciljem: doći u Xiaohaituo i boriti se za neku od medalja. Ostali su trofeji ovaj put pomalo u drugom planu, iako se za Kristalne globuse teško može reći da su utješna nagrada.

Pandemija koronavirusa prošle je sezone donijela Svjetskoj skijaškoj federaciji brdo izazova, natjerala je da presloži kalendar i nametne organizatorima brojna ograničenja, od kojih je najuočljivija bila zabrana gledatelja na utrkama. Situacija će ove zime ipak biti nešto opuštenija, pa očekujemo povratak atmosfere koja Svjetski kup čini tako posebnim natjecanjem. Utrke u Schladmingu, Adelbodenu, Kitzbühelu, ali i našem Sljemenu, bez gledatelja jednostavno nisu isti događaji – skijaški su se fanovi u to uvjerili jednom i bilo je sasvim dovoljno.

Zahvaljujući Filipu Zubčiću (28), skijaški zaljubljenici u Hrvatskoj opet nestrpljivo odbrojavaju dane do početka „bijelog cirkusa“. Protekle dvije sezone u kojima se Zagrepčanin počeo redovito penjati na postolja i pobjeđivati u Svjetskom kupu, razbuktale su skijašku navijačku vatru koja je tinjala od tihog odlaska Ivice Kostelića. Hrvati su nekoliko sezona bili samo promatrači, u najboljem slučaju statisti, a onda je Zubčić u veleslalomu počeo nizati rezultate koji su isprva dočekani kao senzacija, a sad mu već polako prelaze u rutinu. Dvije sezone zaredom bio je treći veleslalomaš u Svjetskom kupu, do zadnje utrke u borbi za Mali kristalni globus, a srebro u paralelu sa Svjetskog prvenstva u Cortini d’Ampezzo samo je oplemenilo dojam o vrhunskom specijalistu. Zubo je od lovca postao lovina, od jednog u nizu izazivača pretvorio se u pretplatnika na najviše pozicije.

Na početku nove sezone, logičnim se zato čini pitanje koji je sljedeći korak. Lani je objasnio da mu je prvi prioritet ustabiliti se u vrhu tehničkih disciplina, što mu je donekle i pošlo za rukom (u veleslalomu na kraju treći, u slalomu 24.), a onda krenuti s postepenim izletima u brze discipline. Preciznije, u superveleslalom, koji prema vlastitim riječima „jako voli voziti“, ali ga dosad nije imao priliku previše trenirati, a i kalendar u Svjetskom kupu postaje puno zahtjevniji kad se u itinerar ubace vikendi s brzim disciplinama. Problem je što, osim na Olimpijskim igrama, skijaši i skijašice u rasporedu nemaju nijednu alpsku kombinaciju (koju FIS već godinama zapostavlja), pa Zubčić time u startu gubi priliku za dragocjene bodove s kojima bi se mogao umiješati u borbu za glavnu nagradu u Svjetskom kupu.

Piše: Vladimir Zrinjski
Fotografije: Goran Razić (CROSKI)

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar