“Zdravlje je na prvom mjestu, a tek potom estetika”

 

Doktorica Željana Bolanča, jedna je od naših najpoznatijih dermatologinja iza koje je desetogodišnje iskustvo u liječenju bolesti kože i kose. Posjetili smo je u Poliklinici Bolanča i saznali mnoge odgovore na temu zdravlja i ljepote

Njegovana koža i mladenački izgled postali su svojevrsni imperativ današnjeg doba, a standardi ljepote zahtjevniji su nego ikad ranije. U tom intenzivnom natjecanju s tragovima godina, usluge dermatologa i stručnjaka za estetske tretmane sve su traženije, a popis „must-have“ kozmetičkih proizvoda doima se nepreglednim. Izloženi smo pritom nizu kontradiktornih savjeta i preporuka koji se tiču očuvanja lijepog izgleda, pa je pojedincu katkad vrlo teško odabrati ono najbolje za sebe. Posjetili smo stoga doktoricu Željanu Bolanču, jednu od naših najpoznatijih dermatologinja, iza koje je desetogodišnje iskustvo liječenja bolesti kože i kose. U svom profesionalnom djelovanju istaknula se kao jedna od omiljenih zagrebačkih dermatologinja, a brojni pacijenti vole je zbog vedrog i umirujućeg pristupa, temeljitosti i iznimne profesionalnosti te naglašene sposobnosti da pronađe izlaz kod nekog problema od čijeg su rješavanja mnogi već odustali. Rođena je u Splitu gdje je završila jezičnu gimnaziju, a potom je upisala Medicinski fakultet u Zagrebu na kojemu 2002. godine stječe diplomu. Nakon položenog specijalističkog ispita iz dermatovenerologije, radi na Klinici za kožne i spolne bolesti KBC-a „Sestre milosrdnice“, a u središtu njezina interesa su opća i korektivna dermatologija, dermatoonkologija te bolesti vlasišta.

S ciljem da svojim pacijentima pruži najbolji mogući tretman, utemeljen na iskustvu i respektabilnom znanju, zajedno sa svojim suprugom, prim.dr.sc Ivanom Bolančom, specijalistom za ginekologiju i porodništvo, prije godinu dana osniva Polikliniku Bolanča. Uz rad na klinici, kontinuirano se educira i pohađa brojne tečajeve, radionice, simpozije i kongrese u Hrvatskoj i inozemstvu, a iznimno je angažirana i izvan ordinacije: članica je Hrvatskog društva dermatovenerologa, Europskog društva dermatovenerologa (EADV), International Dermoscopy Society (IDS), tajnica Ogranka Zagreb Hrvatskog društva za dermatovenerologiju HLZ. Objavila je i velik broj znanstvenih radova u indeksiranim časopisima. Razgovor vodimo u ugodnom ambijentu Poliklinike Bolanča, smještene u zagrebačkom Črnomercu, i saznajemo odgovore na mnoga pitanja koja se tiču poboljšanja stanja naše kože i kose te savjete kako očuvati svoje zdravlje i lijep izgled.

 

Kroz godine kozmetička se industrija kontinuirano razvija, a tržište je sve zasićenije preparatima koji nam jamče zdrav i mladolik izgled. Što biste nam preporučili kao neki temelj za njegu kože lica želimo li svoju dnevnu kozmetičku rutinu svesti na optimalni minimum?
– Primjećujem kako je posljednjih godina, posebice kod mladih, sve rašireniji trend korištenja iznimno velikog broja proizvoda za njegu kože. Protiv sam takvog pretjerivanja i svakako bih reducirala odabir na one koji doista imaju učinak i koji su ključni za usporavanje starenja kože. To su prije svega apliciranje vitamina C i hijalurona ujutro, a prije spavanja vitamina A (retinol) i preparata na bazi ulja. Ujutro obavezno i krema sa zaštitnim faktorom, i to u svako doba godine i neovisno o tome jeste li svjetlije ili tamnije puti. Eto, taj „paket“ je sasvim dovoljan kao osnova za održavanje zdrave strukture kože.

Biste li nam ukratko pojasnili djelovanje ovih sastojaka?
– Tijekom dana naše je lice izloženo brojnim štetnim čimbenicima iz zraka, poput dima cigareta i ispušnih plinova, a vitamin C je antioksidans koji sve to neutralizira. Usto, s njim se ne može pretjerati jer se sav eventualni višak prirodnim putem izlučuje iz organizma. Nanošenje hijaluronskog seruma pomaže nam pak nadoknaditi vodu koju koža gubi po noći. Radi se o supstanci prirodno prisutnoj u našem tijelu s funkcijom da osigura koži potrebnu vlažnost i elastičnost, a najveću koncentraciju hijalurona naše tijelo sadrži na samom početku života. Ona s godinama opada, i to čak oko 1% godišnje, što sigurno nije malo. Stoga je već za zadržavanje na nekim postojećim temeljima potrebna njegova svakodnevna nadoknada. Noću se, s druge strane, koža intenzivno obnavlja pri čemu joj najbolje pomaže vitamin A kojeg je potrebno nanijeti prije spavanja. Uz to, dobro je dodati i nešto što će obnoviti zaštitnu barijeru i zadržati vlažnost, a to su različita ulja, već ovisno o tipu kože.

Jesu li to ujedno i vaši osobni dnevni rituali? I može li se dogoditi jednoj doktorici dermatologije da učini „najveći grijeh svih žena“ i ne skine šminku prije spavanja?
– Ne može! (smijeh) Znalo se doduše događati da već legnem, ali se onda posljednjim snagama ipak natjeram ustati i očistiti lice… Dakle, svaku večer bez iznimke skidam šminku i pobožno stavljam kremu s faktorom. Redovito, ali ne i pobožno, koristim vitamin C, hijaluron (obožavam Vichyjev Minéral 89) i navečer zimi stavim retinol. U svakom slučaju, nastojim ne pretjerivati.

Možemo li ove zalihe vitamina namiriti i putem namirnica odnosno dodataka prehrani?
– Donekle da, makar je neusporedivo djelotvornije kad se apliciraju izravno na kožu. Naime, naša koža ima površinski sloj u kojem nema dovoljno krvnih žila pa se ti dijelovi kože ne mogu opskrbiti iz sistemske cirkulacije, odnosno mnogi sastojci koje unosimo putem probave ne mogu doprijeti dovoljno do svih dijelova kože osobito do onih koji su bliže površini. Dodaci prehrani s vitaminom C i A imaju određeni benefit, ali kolagen, primjerice, nema.

Piše: Sonja Staničić
Fotografije: Matea Smolčić Senčar & Josip Regović

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar