Warholova muza iz Santa Barbare

 

Edie Sedgwick, čija se 50. godišnjica smrti navršava u studenom ove godine, najčešće se opisuje kao muza slavnog američkog umjetnika Andyja Warhola, problematična bogata djevojka koja je nadahnjivala i druge umjetnike te impresionirala sve ostale

Večer je 15. studenog 1971. i Edie Sedgwick odlazi na modnu reviju u muzeju Santa Barbara. Nakon revije zabavlja se na partyju i pije dosta alkohola. Potom naziva svog supruga Michaela Posta, za kojega se udala protekloga ljeta, i moli ga da dođe po nju. Na putu kući suprugu govori o dvojbama u vezi njihova braka. Prije nego što su oboje krenuli spavati, Post joj daje lijekove koji su joj propisani „za liječenje tjelesne bolesti“ (zloupotrebljavala je barbiturate i alkohol). Post je poslije tvrdio kako je Edie vrlo brzo počela padati u san, dok joj je disanje bilo nekako čudno: „Zvučalo je kao da ima veliku rupu u plućima“. No, on je to pripisao njezinoj teškoj ovisnosti o cigaretama, pa je odmah i sam otišao spavati…

Kad se sljedećeg jutra u pola osam probudio, Eddie Sedgwick je bila mrtva. Mrtvozornik je kao uzrok smrti zabilježio „neodređeno/nesretni slučaj/samoubojstvo“. Njezin smrtni list navodi da je neposredni uzrok bila „vjerojatna akutna intoksikacija barbituratom“. Razina alkohola u njezinoj krvi bila je 0,17%, a razina barbiturata 0,48%. Imala je 28 godina.
Edie Sedgwick, čija se 50. godišnjica smrti navršava u studenom ove godine, najčešće se opisuje kao muza slavnog američkog umjetnika Andyja Warhola, problematična bogata djevojka koja je nadahnjivala i druge umjetnike te impresionirala sve ostale.

Bila je ambiciozna umjetnica, glumica i model, ali i „it girl“, ikona stila svoga vremena. Svojim osebujnim modnim stilom, ponašanjem i plesom, Edie je fascinirala Andyja Warhola, a njih dvoje sklopili su jedno od najznačajnijih i najkontroverznijih kreativnih partnerstva u svijetu umjetnosti ikad. Kad su se susreli, ona je imala 21, a on 36. Ona je potjecala iz bogate, ugledne obitelji s dugačkim pedigreom, a on iz radničke imigrantske obitelji rusinskog podrijetla iz Slovačke. Edie je bila glamurozna djevojka, popularna na njujorškim partyjima, a Andy već poznati pop-umjetnik. Ali dok je Edie tražila ljubav i prijateljstvo, homoseksualni Warhol je više od svega drugoga želio biti Edie, a ne biti s njom. Upravo te činjenice nisu slutile na dobro.

Larissa Harris Edie Sedgwick rođena je 20. travnja 1943. u kalifornijskoj Santa Barbari, kao sedmo od osmero djece u istaknutoj obitelji Alice Delano de Forest i Francisa Minturna Sedgwicka, vlasnika ranča i skulptora. Premda je obitelj bila bogata, djeca su odgajana kao i sva druga, ali na ogromnom, izoliranom obiteljskom stočnom ranču u Santa Barbari. Ono što je bilo slabo poznato jest da su živjeli pod stalnom prijetnjom sjene mentalne bolesti koja se protezala poviješću obitelji.

Čini se da je sva nesreća Edie i njezine braće i sestara započela s njihovim nasilnim i kontrolom opsjednutim ocem. Iako mu je psihijatar savjetovao da zbog manijakalne depresije nikad nema djece, on ih je nanizao čak osmero. Prvi šok u Edieninom životu dogodio se kad je oca zatekla s drugom ženom, zbog čega je postala histerična. Otac ju je ošamario, a poslije je govorio da je cijelu priču Edie izmislila te da stalno zamišlja stvari koje uopće ne postoje. Kao rezultat, liječnik joj je prepisao tablete za smirenje.

Tekst: Tomo Will

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar