Urarski svemirski brod

 

The Horological Machine 9, koji je odmah dobio nadimak „Flow“, plod je zamisli inspirirane dinamičnim profilima automobila i zrakoplova 40-ih i 50-ih godina prošlog stoljeća

Radi li se o svemirskome brodu? Ili je to turbina? Mlažnjak? Možda, futuristički trkaći automobil? Ništa od toga, a opet i sve to zajedno, ovisno o načinu na koji gledate. Riječ je zapravo o umjetničkom djelu, plodu mašte Maxa Büssera, ostvarenom uz pomoć njegovih prijatelja, odnosno ludoj ideji koju je u stvarnost pretvorila radionica Maximilian Büsser & Friends. A sve nije bilo nimalo lako…
– Kad smo im pokazali prve skice, svi su se naši partneri brzo složili – nije izvedivo – prisjeća se danas Büsser, dok svijet kolekcionara satova, jer o tom se prestižnome predmetu radi, napokon može odahnuti, s obzirom na to da je dugo i nevjerojatno nestrpljivo iščekivani model Horological Machine 9 napokon ugledao svjetlo dana. I sam Max Büsser, utemeljitelj tvrtke MB&F, na taj je trenutak morao čekati pune četiri godine, ponajviše zbog potrebe razvijanja potpuno nove tehnologije, koja je i omogućila dramatičnu geometriju kućišta HM9.

The Horological Machine 9, koji je odmah dobio nadimak „Flow“, plod je zamisli inspirirane dinamičnim profilima automobila i zrakoplova 40-ih i 50-ih, primjerice Buick Streamlinera iz 1948. ili Da Havilland Venoma iz 1952., premda nosi i nepogrešivi Büsserov pečat. Naime, zaljubljenicima u satove, kućište će se učiniti poznatim jer preuzima neke elemente MB&F-ova hvaljena modela Thunderbold, namijenjena vozačima.  No, HM9 nema plosnati nepomični središnji dio kao Thunderbold, već kupasti, gdje se sati i minute čitaju s mjerača na bočnoj strani sata, a motor se može vidjeti odozgo unutar konusa. Pri svemu, dva preokrenuta stošca izgledaju poput bočnih kola na motociklu, a uz malo mašte čitav sat podsjeća i na svemirski brod.

No, pogledajmo sada malo odakle stiže taj začudni sat koji je instantno osvojio ljubitelje posebnosti svijeta mjerenja vremena. Naime, još 2007., predstavljajući model HM1, tvrtka Maximilian Büsser & Friends ponudila je kolekciju pod imenom Horological Machine – niz originalnih inovativnih satova koji kombiniraju tradiciju vrhunskog urarstva i izazovni dizajn, uz dobru dozu opsjednutosti zlatnim dobom znanstvene fantastike, barem što se vanjskog dizajna tiče. Model Horological Machine 9 najnoviji je u toj seriji i nudi najodvažniji dizajn do sada. Njegove linije i volumeni, bez obzira radi li se o kućištu ili safirnim staklima (sintetički safir visoke prozirnosti, neobično otporan na oštećenja), toliko su ekstremni da su zahtijevali posebna istraživanja novih proizvodnih normi i tehnika.

Nadalje, osim već spomenutog modela HM4 Thunderbolt, HM9 crpi inspiraciju i iz modela HM6 Space Pirate i njegovih safirnih kupola te HM8 Can-Am i njegovih poliranih kazaljki, kao i originalnog modela HM1 Legacy Machine i njegovih zakrivljenih poliranih kazaljki koje služe kao balansni mostovi. S druge strane, HM9 nema gotovo nikakvih sličnosti s HM3 Frogom niti s HM7 koji sliči na leteći tanjur. HM9 Flow rezultat je i sinteze aerodinamičnih linija predratnog i poslijeratnog razdoblja, kada je estetika bila polazišna točka svakog dizajna. I može se slobodno reći da je rezultat fascinantan – ekstremna složenost u kombinaciji s linijama bez premca. Naime, zaobljenost oblika stvara impresivan dojam, pojačan debelim safirnim staklima koja izgledaju gotovo poput onih na lupama. Kućište od titana stupnja 5 (poznat kao najizdržljivija legura titana, lagana, otporna na koroziju i laka za oblikovanje, rabi se u svemirskoj tehnologiji, avijaciji, medicini, pomorskoj i kemijskoj industriji) izrađeno je iz jednog komada i uključuje dijelove od mljevenog safira. Okomiti vremenski prikaz, vertikalan u odnosu na mehanizam, zahtijevao je osmišljavanje originalne trodimenzionalne brtve za vodootpornu zaštitu koja se proteže duž cijeloga kućišta i uključuje okvir brojčanika.

Tekst: Edo Franić

Cijeli tekst potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar