Tri desetljeća uzvraćene ljubavi

Jedna od najznačajnijih hrvatskih modnih dizajnerica, Loredana Bahorić, ove godine proslavlja 30. rođendan svog brenda Charlie design, čiji su prepoznatljiv dizajnerski rukopis te apsolutna kvaliteta izrade uspjeli odoljeti svim turbulencijama hirovitog modnog tržišta i ostali na samom vrhu naše modne scene

Baš se lijepo poklopilo što je tema ovogodišnje Met Gale, najprestižnijeg i najstylish partyja na svijetu, bio rad dizajnerice Rei Kawakubo, odnosno njezin brend Comme Des Garçons, sa tridesetom godišnjicom Charlie designa, modnog brenda iza kojeg stoji naša kreatorica Loredana Bahorić. Jer, ne samo da je Loredana veliki obožavatelj Comme Des Garçons i da u njemu pronalazi neiscrpnu inspiraciju, već i ako bismo morali usporediti njezin rad (ne želeći joj uskratiti originalnost, već prikazati značaj koji ima na domaći dizajn), onda bismo Loredanu nazvali hrvatskom Rei Kawakubo. Ovo je, očito, godina dizajnerica koje stvaraju nosivu avangardu, ili ono što Lori zna reći – modu s pomakom u nešto drugačije. Posljednji mjeseci prepuni su uzbuđenja za našu kreatoricu – u povodu obljetnice trebalo je pripremiti kolekciju nazvanu Lori was here, organizirati veliku modnu reviju u Zagrebu, izložbu u Šibenku, izraditi lookbook s fotografijama njezinih najuspješnijih kreacija maštovitih imena – Buddha, Oblak, Hello, As, X, Velvet, Vis, Boo, Paris…koje su ostavile toliko traga u hrvatskoj modi.

Tri desetljeća uspješnog posla velika je stvar, bez obzira čime se bavili, a pogotovo modom, koja stalno iziskuje nove ideje, neiscrpnu maštu, stalne promjene i prilagodbu vremenu u kojem stvarate. No, njoj je to uspjelo, vjerojatno zato što nikad nije bezuvjetno podlegla trendu i odstupila od originalnosti otkako je sa suprugom Brankom u rodnom Šibeniku 1987. otvorila svoj prvi butik koji je ova strastvena filmofilka nazvala Charlie design po jednoj od najvećih filmskih zvijezda ikad, Charlieju Chaplinu. Dvije godine kasnije otvorila je i drugi butik – u Zagrebu.

– Moraš ostati svoj, ali i uvažiti tuđe želje, osluhnuti ono što ljudi žele – objasnila je kreatorica tajnu zbog koje njezina moda ne prestaje oduševljavati desetljećima.

A ona je bila svoja još kao srednjoškolka kad je počela stvarati svoje prve kreacije, bojila plahte kako bi dobila posebne nijanse platna kakve je željela i sama učila šivati svoju odjeću. Došlo je vrijeme za studij i Loredana je u Zagrebu upisala Tekstilno-tehnološki fakultet, a sa 20 i zakoračila na još jedno modno područje – manekenstvo kojim se bavila 13 godina. Lori je bila u „prvoj ekipi“ manekenki tadašnje države, a od takvog posla se tada lijepo moglo živjeti, pogotovo ako ste ekskluzivna manekenka nekog moćnog brenda, kao što je Lori bila za tada megauspješnu Standard konfekciju. Taj posao joj je ostavio lijepe uspomene i dugotrajna prijateljstva, poput onog s tadašnjom kolegicom manekenkom, a danas modnom agenticom Tihanom Harapin Zalepugin koja tako često, i tako lijepo, nosi Charlie design modele, i koja točno pamti kad je prvi put upoznala Lori. Bilo je to na Hvaru 1977. godine.

„Već tada je Lori bila drugačija od ostalih i jako mi je imponirao njezin stil odijevanja. Čak sam joj znala reći da kad se nekog komada odjeće zasiti da ga slobodno proslijedi meni. Ali, znate, Lori je imala nešto što ja nikako nisam uspjela naučiti od nje, a što bi mi financijski jako dobro došlo. Ona, naime, nikad nije gomilala odjeću već bi po sezoni nosila dva-tri nova, jako kvalitetna i prekrasna komada i uvijek izgledala tako lijepo i bila savršeno odjevena. Ja sam, s druge strane, od onih koji moraju imati prepun ormar. Iz takve estetike je proizašao njezin dizajn i njezine tako osebujne, svevremenske i prepoznatljive kreacije“, rekla nam je Tihana Harapin.

Tekst: Marjana Filipović Grčić
Fotografije: Mateja Vrčković & Valentino Dražić Celić

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar