Torbe s osobnošću

Torba. Praktični modni dodatak svake žene, ali i muškarca. No, što se dogodi kada uz praktičnost dodamo stil i osobnost? Što to daje život torbi? Potpunu filozofiju nošenja torbe, suptilnu, gotovo neprimjetnu filozofiju na koju mnogi ne obraćaju pozornost, otkrila nam je osoba koja je tom modnom dodatku posvetila život – Iva Tuđa smatra se najuspješnijom hrvatskom dizajnericom torbi. U 15 godina karijere, ova umjetnica s diplomom studija novinarstva svakim danom nanovo otkriva koja je tajna dobre ili kako bi ona to rekla, udobne torbe, a mi smo odškrinuli vrata i pokušali ukrasti djelić njezinog znanja.

Iva Tuđa fascinirana je modom i estetikom otkad zna za sebe, sjeća se kako je za svoj četvrti rođendan od svih uzvanika zaželjela na dar upravo torbu te tako postala ponosna vlasnica njih čak 27! I od tada ljubav samo raste…
– Studirala sam i završila novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, međutim tijekom studija sam spletom okolnosti, za koje mislim da nikad nisu slučajni, došla u dodir s nojevom kožom. To je bila i još uvijek jest egzotična koža koja je rijetka na hrvatskom tržištu – prepričava Iva početak svoje karijere. I tako je sve krenulo… Nakon početne fascinacije nojevom kožom koja se razlikovala od svih vrsta materijala koje je imala prilike vidjeti u životu, poželjela je stvoriti proizvod ekvivalentan ljepoti materijala te se odlučila za kreaciju torbi koje je toliko voljela od malena.
– Ja ne šivam, pogotovo kožu koja se smatra najtežom sirovinom za obradu, tako da sam za izradu moje prve kreacije pronašla majstore koji bi moju viziju mogli pretvoriti u stvarnost. No moram priznati, počelo je prilično bolno…
Bolno je bilo prvenstveno iz razloga što je viziju poprilično teško pretočiti u savršen proizvod, a Iva je kao perfekcionistica od početka imala visoko podignutu ljestvicu.
– Iz prve nisam dobila ono što sam htjela, tek sam kasnije, nakon nekoliko pokušaja, prepoznala obrise budućeg proizvoda koji bi mogao zadovoljiti moje prohtjeve – kaže.

Počela je sama nositi vlastite kreacije te se, malo po malo, počeo pojavljivati interes za njezin dizajn u užoj, pa onda i široj okolini te je tako posao krenulo uzlaznom putanjom. No, budućoj dizajnerici to nije bilo neko preveliko iznenađenje jer, kako kaže, uvijek joj je u glavi tinjala ideja kako bi njezini proizvodi mogli prerasti u nešto ozbiljnije.
– Ali kada se sada osvrnem, to se zapravo dogodilo vrlo brzo, spontano i neočekivano. Baš kao i sve velike promjene u životu – govori Iva.
Na početku karijere bila je vrlo mlada i neopterećena vanjskim faktorima, koji su danas, nakon godina i godina rada, došli na vidjelo.
– Nisam ispočetka znala s koliko ću se problema morati nositi, no možda sam upravo zbog toga i bila cijelo vrijeme vrlo uporna – objašnjava te dodaje kako je sad, petnaest godina kasnije, ipak puno teže vrijeme za dizajnere – konkurencija je puno veća.
U međuvremenu su hrvatski dizajn i općenito svijest o modi narasli, ali je, s druge strane, ekonomska kriza i tu umiješala svoje prste…
Na pitanje bi li danas mijenjala odluke koje je napravila na početku karijere samouvjereno odgovora kako smatra da se sve dogodilo s razlogom i ni za čime ne žali; jedini savjet koji bi dala mlađoj sebi jest – da bude racionalnija. A opet, misli, možda ju je upravo to tvrdoglavo i uporno sanjarstvo dovelo gdje i jest danas. Iva svoj perfekcionizam smatra dobrim poticajem za dalje i te svoje crte nikad se ne bi odrekla. Smatra da njezin takav stav nameće daljnje i daljnje izazove i maksimalan trud kod stvaranja novog dizajna, a motivaciju da njezin proizvod bude besprijekoran smatra iznimno bitnom.

– Uvijek sam se sama morala izboriti za svoj proizvod i njegovu proizvodnju, marketing i plasiranje na tržište; sama egzistencija je najteži dio priče. Stvaralački proces izlazi iz dizajnera i to nije nešto što bi ga trebalo opterećivati, međutim kada neminovno postaneš opterećen i svim vanjskim utjecajima koji diktiraju tvoj proizvod, može se dogoditi da te jednostavno zakoče inspiracija i motivacija. Naravno da postoji dio domaćih kupaca koja cijeni dizajnere, ali doista nisam sigurna je li to dovoljan broj ljudi. Sveprisutna je kriza identiteta i osobnosti, općenito neizgrađena uvjerenja i stavovi te potpadanje pod utjecaje mainstreama – glasno razmišlja Iva.

Smatra kako je želja za tim “lažnim identitetom” veća od svega te da taj problem ide dalje od same torbe. No, kako je teško promijeniti stanje oko sebe, jedino mudro je staviti fokus na kvalitetu vlastitog proizvoda te ne spuštati kriterije ni pod koju cijenu.
– Moja vizija i ono što je praktično izvedivo su dvije potpuno različite stvari. Od prvog modela do završnog proizvoda prođe nekoliko etapa za koje treba puno strpljenja, no kada se na kraju povuče crta, u principu sam devedeset posto zadovoljna s finalnim proizvodom.
Petnaest godina karijere za sobom je ostavilo i veliki broj kreacija različitih oblika i boja. Iako su se inspiracije svake godine mijenjale ili nadograđivale, njezin prepoznatljiv stil opisuje s tri riječi – rock glam, edgy i boho.

– Po meni moda mora biti nosiva. Uvijek je zanimljivo poigrati se s ekstravagancijom, ali je nosivost i praktičnost mode moj prioritet broj 1. Moda mora biti udobna, torba mora biti udobna. No što to zapravo znači? Vi morate nositi torbu, a ne torba vas!
Kada bi morala birati dizajnera svjetskog glasa čiji joj stil najviše imponira odlučila bi se za Marca Jacobsa. On najviše utjelovljuje njezinu definiciju dobre i kvalitetne mode, kakvu svakako želi da bude i njezina.
– Prije sam imala idealan tip žene za koju stvaram svoje torbe, no što sam starija shvaćam da se svatko u životu može i promijeniti, a samim time i promijeniti svoje estetske doživljaje. Stoga danas smatram da svatko može nositi moje kreacije.
Veliku sreću pružaju joj situacije kada hoda gradom i primijeti svoj dizajn na osobama različitih stilova, to je i jedan od dokaza koliko je oslobađajuće odmaknuti se od stavljanja mode u konkretne ladice. No, neovisno o stilu, jedno je za nju nepromjenjivo…
– U svakom slučaju rekla bih da stvaram torbe za ljude koji nisu opterećeni utjecajima mainstreama, koji su vrlo snažni u svojim uvjerenjima te se čvrsto drže svog zacrtanog pravca.

To je i razlog zašto u njezinim kampanjama često možete naići na domaće televizijske i kazališne glumce, oni se najviše uklapaju u tip osobe za koje Iva stvara – odvažni su, samosvjesni i samopouzdani.
– To su više-manje uvijek snažne osobnosti jer se ne bi mogli baviti glumom da nisu. Samim time oni mogu dobro razviti tu poruku koju želim prezentirati svojim kreacijama.
Tako je kazališni redatelj i glumac Miran Kurspahić zvijezda njezine nove te ujedno i prve muške kolekcije.
– Moji dizajni muških torbi stvoreni su za hrabrog i dostojanstvenog muškarca koji se ne boji koketirati s modom. Dizajn je jednostavnih i čistih linija, ali s detaljima metalnih zakovica i lanaca koji oživljavaju torbu te daju rock glam i edgy završetak, no pazim da nikada ne prelazi granicu nosivosti.

Možda je upravo takav pristup praktičnosti i nosivosti njezinih torbi tajna toga što se Iva Tudja torbe prodaju po cijeloj Hrvatskoj, u dućanima kao što su Showroom Allfaces u Zagrebu, Modni kantun u Dubrovniku, Tiramol (Zadar), Atelier Heaven (Rovinj), Fashion&Art dućanima, ali i izvan Hrvatske, u concept storeu La Zona Cavana u Trstu. Ivine kreacije jasno opisuju nju samu odvažnu i samopouzdanu, pa zato nimalo ne čudi što su njezini planovi za budućnost vrlo jasni i ambiciozni. Nova serija torbi za zimu 2018./2019. napravljene

Tekst: tena gašparac
Fotografije: Violeta Juras & Belizar Valić

 

Ostavi komentar