Top hoteli s mediteranskom adresom

Budući da trenutačno mnogi ne vole putovati daleko, s liste najboljih hotela svijeta prema mišljenju urednika magazina Conde Nast Traveler, izdvojili smo dva koja se nalaze na Sredozemlju i u posezoni nude znatno povoljnije cijene od onih iz srca ljeta.

The Albatroz
(Cascais, Portugal)

Premda je nekoć bilo ribarsko selo, Cascais je davno postao glamurozno mjesto. Među impozantnim vilama iz 19. stoljeća u kojima su velike europske obitelji tražile svjež povjetarac kako bi pobjegle od vrućeg ljeta, nalazi se i hotel Albatroz, otvoren 60-ih kao gostionica, da bi potom procvjetao u jednu od prvih adresa s pet zvjezdica u gradu. Albatroz strši na stjenovitom rtu, dovoljno blizu da se udar valova čuje u njegovim krevetima, dok je plaža Conceição udaljena samo nekoliko koraka. Unutrašnjost hotela je elegantna, s tračkom mističnosti iz ratnog doba, kada su špijuni punili njegove salone.

Svježinu 21. stoljeća dodao je dizajner Gracinha Viterbo, koji je predstavio ručno oslikane pločice, vapnenac i tapete od palminog drveta, s naklonom pomorskoj prošlosti zemlje u morskoplavim frizovima na kojima se majmuni bore s flamingosima. Spavaće sobe nalaze se u staroj palači i modernome krilu, a postoji i šest skrivenih soba u „Kući žutih stropova“, talijanskom dragulju. Restoran vrvi od Lisabonaca, a posebno mjesto je – ono za šankom. Biti ovdje, s čašom vina u ruci, s pogledom na čamce koji poskakuju na valovima, najbliže je savršenstvu.
Cijena dvokrevetne sobe: već od 180 eura.

 

Grand Hôtel de Cala Rossa
(Porto-Vecchio, Francuska)

Korzikanci slove kao negostoljubivi, posebno u usporedbi sa svojim otočkim susjedima, ali postoje dvije dobre strane ovdašnjeg života – ona u kojoj lokalno stanovništvo uživa (pristup tajnim plažama i osjećaj zajedništva) i uglađenije iskustvo s kojim se obično susreću posjetitelji. Ono što je posebno u vezi s ovim mjestom u blizini blistavog obalnog grada Porto-Vecchio, jest to što nudi oboje. Vodi ga obitelj Canarelli od kasnih 70-ih, a ima živi ugođaj prostrane vile na plaži s bijelim stropovima i mnoštvom primamljivih lanenih sofa. Osoblje prihvaća stalne i nove goste jednako, poput davno izgubljenih prijatelja (mnogi dolaze već desetljećima). Takav dojam udobnosti samo pridonosi sjajnom doživljaju koji počinje, naravno, nenadmašnom lokacijom.

Hotel ima vlastitu pješčanu plažu s ležaljkama i suncobranima, a njegovi vrtovi bruje pjevom ptica. Plavi zaljev središte je svega, kao i mol s kojeg se ulov dana isporučuje izravno u ruke chefa Pascala Cayeuxa koji ima obilje domaćih proizvoda iz prostranog kuhinjskog vrta. Opojan mirisom mimoze i autohtonog bilja, majstorski ga je uredio krajobrazni arhitekt Phillipe Niez. Navečer je raspoloženje za večerom uvijek svečano, a gosti se zadržavaju dugo nakon što je desert gotov i gledaju u zvijezde dok slušaju gitare lokalnih glazbenika. Stara škola i ispod radara – baš kao što često jesu najbolji hoteli na Mediteranu.
Dvokrevetne sobe: od 250 eura.

Ostavi komentar