Stubai najbolji, Mölltaler nadohvat ruke

 

Istinski skijaški zaljubljenici svoju opremu još uvijek nisu pospremili u garaže i podrume. U travnju, svibnju, pa i lipnju, njihova sigurna karta zove se – ledenjak

Zima je završila, debelo smo u proljeću, ali oni istinski skijaški zaljubljenici svoju opremu još uvijek nisu pospremili u garaže i podrume. U travnju, svibnju, pa i lipnju, njihova sigurna karta zove se – ledenjak. A Europa ima nekoliko vrlo ozbiljnih ledenjaka koji su unatoč globalnom zatopljenju i dalje u funkciji. Ustvari, idealni su za proljetno skijanje, za uživanje u dugom danu i moćnom suncu. Ovaj put, izbjeći ćemo talijansku Cerviniju, švicarski Zermatt i susjedni Saas Fee, premda je riječ o vjerojatno najboljem europskom ledenjačkom skijanju. Međutim, razlog je sasvim jednostavan: prilično je daleko, a bogme i skupo. Nudimo vam stoga ledenjačka skijališta do kojih dolazimo znatno brže i gdje cijene nisu „nabrijane“. Jedan od tih udaljen je samo nešto više od tri sata vožnje od Zagreba, pa s tim jedinim koruškim ledenjakom i započinjemo naš pregled.

 

MÖlltaler Gletscher (Austrija)
2200 m — 3122 m
9 žičara
36 km staza

Mölltaler nije velik; stoga je uvijek lijepo kad ima dovoljno snijega, pa da su u funkciji i staze sve do podnožja gondole, na 2200 metara. Onda priča ima smisla. Nekoliko dugih, širokih, crvenih staza za gušt, solidan self-restoran na 2900 metara visine. Smještaj je moguć u domu koji se nalazi uz spomenuti restoran, ali s bazičnim komforom. Šesterokrevetne sobe, kreveti na kat. Ali ste zato prvi ujutro na stazi. Ako ne to, onda smještaj u dolini – korektnih je hotela nekoliko.
Ocjena: 6,5

 

Hintertuxer Gletscher (Austrija)
1500 m — 3250 m
21 žičara
60 km staza

Ozbiljniji, dvostruko veći od Möltallera, ali i dvostruko udaljen. Nerijetko i snijega ima dvostruko. Česta je baza mnogih skijaških klubova i reprezentacija, ponajprije zbog poprilično sigurne snježne situacije sve do sredine lipnja. U travnju i svibnju Hintertuxer je u najboljoj mogućoj formi. Ne treba nam 21 žičara, neka radi njih desetak od 2500 do 3250 m i – sretni smo! U dolini Tux ogroman je broj hotela i pansiona svih kategorija: od solidnih pansiona za sitan novac do vrhunskih hotela s pet zvjezdica.
Ocjena: 8

 

Val Senales/Schnalstal (Italija)
2011 m — 3251 m
11 žičara
42 km staza

Nekad omiljena proljetno-ljetna baza mnogim reprezentacijama, Val Senales je zadnjih 20 godina malo posustao. Unatoč tomu što ima i visinu i sjajnu konfiguraciju terena, širinu, raznolikost, dobre hotele… Sve ima, ali nema snježnu sigurnost. No, s obzirom da Italiju i talijanska skijališta volimo koliko i tamošnju hranu, Val Senalesu dajemo ipak visoku ocjenu. Ako tu krećete na skijaški vikend, znajte da ova sezona završava neprirodno rano, već krajem travnja. I tada počinje izgradnja nove gondolske žičare. Po planovima, talijanski će ledenjak zasjati u punom sjaju početkom prosinca. Veselimo se…
Ocjena: 8

 

Passo Stelvio (Italija)
2760 m — 3450 m
7 žičara
9 km staza

Brojke su jasne – Stelvio je najmanji. Ali kako i tu postoji neka „pravda“, neki balans, Stelvio ima sreću da je malo viši. I da vrlo često ima upravo savršene uvjete za trening i turističko skijanje u doba kad su drugi ledenjaci uglavnom – mokri. Poznatiji po spektakularnoj vijugavoj cesti na kojoj se snimilo tisuće reklama nego po skijanju, Stelvio je stoga vrlo dobar izbor. Ima nekoliko “umornih hotela”, ali s odličnom hranom. A možete se smjestiti i u obližnjem Bormiju, pa svaki dan vožnja do ledenjaka.
Ocjena: 6

 

Stubaier Gletscher (Austrija)
1700 m — 3210 m
26 žičara
65 km staza

Sigurno najbolji austrijski ledenjak. Dovoljne je visine uz velik izbor staza impozantne širine. Infrastruktura je najviše klase, restorani, žičare, uređenje. Za razliku od Hintertuxera, ovdje praktički niti ne vidimo ograđene staze natjecatelja, sasvim dovoljno mjesta ima za sve. Jest, malo nam je Stubai dalek, ali ako se ne ide na samo dva dana skijanja, doista se isplati potegnuti. Uglavnom je autoput (Karavanke – Salzburg – Innsbruck – Stubaital). Jedina mu je mana što praktički nema hotela na manje od 15 minuta vožnje od podnožja (Neustift je gradić s najvećim izborom smještaja).
Ocjena: 9

 

 

SÖlden Rettenbach/Tiefenbach (Austrija)
2600 m — 3340 m
9 žičara
40 km staza

Sölden poznajemo kao mjesto redovnog početka Svjetskoga kupa, redovito zadnji tjedan u listopadu. Utrka se vozi na ledenjaku Rettenbachu, a s druge strane planine nalazi se Tiefenbach. Povezano je, odlično funkcionira i ako govorimo o proljetnom i kasnoproljetnom skijanju. Ova dva komada leda iznad živahnog Söldena zaslužuju jako visoke ocjene. Vožnja (autom, busom ili kabinskom žičarom) od Söldena do bijelih vrhunaca traje, ali se isplati. Smještaj je u samom Söldenu – stotinjak hotela, klubovi, barovi… Život u svom punom sjaju!
Ocjena: 8,5

 

Piše: Dan Figenwald

Ostavi komentar