Stan Smith klasik

 

Tenisice Stan Smith najprodavaniji su Adidasov model svih vremena i vrhunska modna obuća omiljena među modnim dizajnerima, umjetnicima, stilistima i dizajnerima

Lampin in the Hamptons, the weekends man/The Stan Smith Adidas and the Campers… – repa tako Jay Z u jednoj pjesmi s njegova albuma „The Blueprint“ iz 2001. Iste te godine, Austin, 14-godišnja kći američkog tenisača Stana Smitha, dvostrukog Grand Slam pobjednika, rekla je svome ocu da je slavan. Bilo je to tri desetljeća nakon što je Smith osvojio US Open (1971.) i Wimbledon (1972.), dakle u doba kada je njegova slava već odavna izblijedjela…
– Pitao sam Austin otkud joj sad to. Rekla mi je da me Jaysee stavio u svoju pjesmu. To mi ništa nije značilo pa sam rekao – “Tko je Jaysee?” Odgovorila je: “Ne, Jaysee nego Jay Z“ – prisjeća se Stan Smith, danas znatno poznatiji po tenisici koja nosi njegovo ime negoli kao dvostruki osvajač Grand Slam naslova.

Smithove „adidasice“ u svojim su pjesmama, između ostalih, spominjali i ASAP Rocky, Joe Budden, Rick Ross i Lil Wayne, a naklonili su im se i mnogi drugi umjetnici. Recimo Donna Leon, autorica popularnih krimića čija je radnja smještena u Veneciji, „stansmithice“ je stavila na noge svoga lika signorine Elettre, modno iznimno osviještene tajnice komesara policije, dok je u upečatljivom francuskom filmu „Mržnja“ (La Haine), u režiji Mathieua Kassovitza, lik kojeg igra Vincent Cassel također obuo Stan Smith tenisice.

I vjerojatno, najvažnija stvar – tenisice Stan Smith najprodavaniji su Adidasov model svih vremena i vrhunska modna obuća omiljena među modnim dizajnerima, umjetnicima, stilistima i dizajnerima. No, krenimo od početka. Adidas je svoju prvu obuću namijenjenu igranju tenisa lansirao 1963., a dvije godine poslije nazvao ih je Robert Haillet, prema tada poznatom francuskom tenisaču koji je i pomogao dizajnirati te tenisice. Kad je Haillet otišao u igračku mirovinu, Adidas ga je, trčeći za svojim „američkim snom“, zamijenio Stanom Smithom, tada igračem broj 1 na svijetu, s kojim je potpisao sponzorski ugovor.

Makar je sama tenisica 1971. postala poznata kao Adidas Stan Smith, tijekom većeg dijela 70-ih na svom je jeziku nosila otisak Smithova lica s natpisom „Haillet“ iznad njega, što bi se u marketingu definitivno dijagnosticiralo kao kriza identiteta. To je tako i shvaćeno, pa je 1978. konfuzija prekinuta zamjenom imena „Haillet“ onim Stana Smitha. Bijele kožne tenisice, s tri reda prozračnih rupica dobila su i zaštitni zeleni vršni jezičac na peti sa Smithovim punim imenom i Adidasovim trozubom. U osamdesetima, kada je zalaskom tenisačeve karijere model Stan Smith počeo gubiti na važnosti, tenisice su počele postajati popularne kao modne cipele. Usprkos toj davnoj izmjeni namjene, tenisica Adidas Stan Smith tek je nedavno postala modni fenomen. Naime, i prije negoli su se pojavile kao dio streetstyle trenda na modnim revijama, tenisice Stan Smith prošetale su ulicama mnogih gradova i bile popularne u urbanoj kulturi od 1970-ih do 2000-ih. Ipak, tek su u novom tisućljeću dočekale svoju pravu sudbinu i postale pojam apsolutnog modnog stila.

Prodavši se u više od 70 milijuna pari diljem svijeta,one su 1990. ušle u Guinnessovu knjigu. Malo tko je tada slutio da je njihova popularnost tada bila tek u povojima… Nakon što se potkraj 2011. model, na iznenađenje svih, iznenada prestao proizvoditi, 2014. pokazala se kao godina njegova velika povratka. Naime, nakon što je službeni profil marke Adidas na Twitteru objavio lansiranje novog izdanja, sada već kultna tenisica ponovno je rođena iz pepela. Svi se s nestrpljenjem iščekivali povratak mitskog modela…

„Globalna modna ikona ponovno će se roditi u proljeće/ljeto 2014., kada se legendarni Stan Smith vraća s odmora. Uklonjena s polica posljednjih nekoliko sezona, klasični model tenisice osnažen je i ažuriran za suvremeno modno doba, ali je pritom ostao vjeran izgledu i obliku izvornika“, najavljivao je Adidas, pojačavajući nervozu potencijalnih kupaca.

Piše: Velimir Cindrić

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar