South Park ide dalje…

 

Tvorci kultnog „South Parka“ Matt Stone i Trey Parker potpisali su ugovor s ViacomCBS-om vrijedan 900 milijuna dolara koji predviđa snimanje još šest sezona serije i 14 originalnih filmova

Američki animator Matt Stone, koji je zajedno s Treyom Parkerom prije gotovo dva i pol desetljeća kreirao slavnu seriju “South Park”, jednom je prilikom rekao da “mrzi konzervativce, ali da zaista j….. mrzi liberale”. Njegov kreativni partner je pak ustvrdio da oni nikad nisu željeli raditi „show za republikance“ ili „show za demokrate“, te dodao: “Obojica smo politički u sredini. Pronalazimo dovoljno materijala za satiru i na ljevici i na desnici. Za nas je osoba s krajnje ljevice i osoba s krajnje desnice ista osoba”.

Doista, njihov „show“ – animirana satirična serija za odrasle koja je od premijernog prikazivanja 13. kolovoza 1997. stekla kultno sljedbeništvo diljem svijeta – nema nikakvu političku agendu: Parker i Stone s velikim zadovoljstvom ismijavaju i vrijeđaju sve ideološke pozicije. Istina, ipak im je – kako je jednom izjavio Stone – draže kritizirati liberale, “ali samo zato što svi drugi napadaju konzervativce”.
– Ne mislimo da su konzervativci imalo bolji, ali liberale je puno zabavnije ismijavati budući da to nitko drugi ne čini – rekao je.

Kad su se tek probili u uski krug najcjenjenijih američkih televizijskih ličnosti, Stone i Parker obožavali su odlaziti u Hollywood na tulume slavnih kako bi šokirali nazočne filmske i televizijske zvijezde.
– Bilo nam je super na hollywoodskim zabavama… govorili bismo nešto poput: „Mislim da George W. Bush radi sjajan posao“, i odmah bi se ispraznila prostorija. Uživali smo u tome! – govorili su.
Njihova animirana serija temeljena je upravo na izgovaranju rečenica koje nekima mogu zvučati šokantno. Istina, čini se da “South Park” svoju široku popularnost jednako tako može zahvaliti i činjenici da većina gledatelja smatra da su mete satire – “oni drugi”.
– Često se događalo da nam nakon emitiranja neke epizode liberali kažu: „Sjajni ste, baš ste dobro nagazili konzervativce“, dok konzervativci za tu istu epizodu kažu: „Sjajni ste, baš ste dobro nagazili liberale“ – rekao je svojedobno Parker.
Uglavnom, autori “South Parka” preuzeli su ulogu „đavoljeg advokata“ kako bi predstavili obje strane argumentacije u raspravi o nekoj aktualnoj političkoj ili društvenoj temi, usput dobro zabavljajući sebe i svoju publiku. Kroz nedužna dječja usta četvorice glavnih junaka serije koji žive u fiktivnom gradiću South Parku u Coloradu, osmogodišnjaka Stana Marsha, Kylea Broflovskog, Erica Cartmana i Kennyja McCormicka, progovorili su o američkoj stvarnosti – premda izrazito prostačkim jezikom kakvim, kako vjeruju, govore dječaci kad odraslih nema u blizini. Avanture četvorice dječaka iz South Parka poslužile su Parkeru i Stoneu kako bi, kroz satiru i crni humor, iznosili svoju istinu o suvremenoj Americi i ukazivali na brojna protuslovlja američkog društva. I tako već pune 24 godine.

Slučaj je htio da se Trey Parker (1969.) i Matt Stone (1971.) sretnu na Sveučilištu Colorado u Boulderu, gdje su obojica pohađala studij filma. Ostalo je povijest, barem za ljubitelje “South Parka”. Tijekom studija otkrili su da ih veže zajednička ljubav prema britanskom humoru, osobito prema legendarnim montypythonovcima. Godine 1992. snimili su kratki animirani film “Jesus vs. Frosty” u kojemu je već vidljiva njihova buduća filmska poetika kao i prototipovi njihovih budućih likova. U filmu se pojavljuje dječak koji sliči na Cartmana ali se zove Kenny, zatim neimenovani dječak koji sliči na današnjeg Kennyja, te još dvojica neimenovanih dječaka koja nalikuju Stanu i Kyleu. Njihov zajednički poznanik i dužnosnik „Fox Broadcasting Companyja“ Brian Graden naručio je još jedan kratki animirani film kao božićnu video čestitku, pa su 1995. Parker i Stone snimili drugi crtić naslovljen “Jesus vs. Santa” u kojemu je autorska poetika još sličnija budućem “South Parku”.

Tekst: Darko Vlahović

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar