Savršena crossbody torbica

 

Kad se u rubrici nazvanoj „Amazonov izbor“ nađe neki modni proizvod povoljne cijene, žene itekako obrate pozornost. Najnovija preporuka iz domene modnih dodataka je, naime, Deluxity Lightweight Crossbody Bag, samo jedan od bezbroj modela porodice crossbody torbica

Ovo je jedini modni dodatak koji ćete trebati ove sezone jesen-zima – poručuje internetska trgovina Amazon ženskim kupcima uz prateću fotografiju zavodljive torbice i nastavlja: „Ta perolaka torbica je višenamjenska i dostupna u nevjerojatno velikom rasponu modela, u beskrajnoj paleti boja i usput je dovoljno velika i za najveći novčanik i još štošta drugog“. Nije tajna da, kad se u rubrici nazvanoj „Amazonov izbor“ nađe neki modni proizvod povoljne cijene, žene itekako obrate pozornost. Najnovija preporuka iz domene modnih dodataka je, naime, Deluxity Lightweight Crossbody Bag, samo jedan od bezbroj modela porodice „crossbody“ torbica, odnosno torbica dizajniranih za nošenje na jednoj strani tijela, s remenom prebačenim preko suprotnog ramena (kod nas su ih nekad zvali „poštaricama“).

Konkretno, spomenuti je model elegantna torbica od umjetne kože, vrlo funkcionalna, lagana i stiže u 20 različitih raskošnih boja. Na Amazonu je već dobila više od 10 000 izvrsnih recenzija, onih s pet zvjezdica. Mnogi recenzenti nazivaju je „savršenom crossbody torbicom“, što još i nije najbolji dio cijele priče. Naime, treba znati da joj cijena počinje već od 16 dolara, 14 eura ili 17 funti, ovisno iz koje od Amazonovih trgovina volite naručivati (potonje dvije cijene su one europskih filijala, dakako najdražih Hrvaticama).

Amazonova modna agitacija nastavlja: „Ove sezone dame će odbaciti teške torbice i osloboditi ruke ovom laganom. Vaša bolna ramena će vam zahvaliti. Unatoč kompaktnoj veličini od oko 25 centimetra, proširiv interijer će vas itekako iznenaditi. Unutrašnjost je dovoljno prostrana za sve potrepštine, a ima čak i džep za stvari koje vam češće trebaju, kao i pretinac s patentnim zatvaračem za čuvanje dragocjenosti. Osim toga, izvana ima elegantni patent zatvarač za pohranu dodatnih stvari“. Da sve bude uvjerljivije, pridružena su i mišljenja recenzenata, odnosno kupaca. Tako jedna zadovoljna dama piše: „Imam problema s ramenima, pa mi je trebalo nešto što nije previše glomazno i teško. Bez obzira na to, trebala mi je torbica pristojne veličine, pa sam pronašla ovu i iskoristila priliku. I dobila sam sve što sam trebala i htjela. Kupila sam ju u sivoj boji, tako da ta nevjerojatna torbica ide uz sve. Što se tiče veličine, savršena je i dovoljna za sve meni neophodne stvari. Toplo ju preporučujem“. Jedna druga, koja se odlučila za isti model, izvještava: „Ponijela sam ju sa sobom u Pariz i nije me razočarala. Vrlo je ugodna za nošenje i dovoljno velika da u nju spremim moj oveći novčanik, mali digitalni fotoaparat, mobitel, putovnicu, ključeve i sunčane naočale, bez da torbica izgubi izvorni oblik. Čini se vrlo kvalitetna i mislim da će dugo godina biti moja omiljena crossbody torbica“.

U ranoj modernoj Europi glavna svrha nošenja crossbody torbica bila je nošenje novčića. Nosili su ih i muškarci i žene, a bile su izrađene od meke tkanine ili kože. U 17. stoljeću mlade su djevojke učile vesti, pa su tako stale ukrašavati svoje crossbody torbice. Europska moda krajem 18. stoljeća dala je dizajnu crossbody torbica vitkiji oblik. Takve su torbice, izrađene od fine tkanine, poput svile i baršuna, najprije stekle popularnost u Francuskoj, a potom i u Engleskoj te postale „neophodna stvar“. Istovremeno, muškarci su se odrekli tog modnog detalja. Suvremene crossbody torbice nastale su u Engleskoj u vrijeme industrijske revolucije. S povećanjem putničkog željezničkog prometa, pojavila se potreba za luksuznim ženskim torbicama praktičnim za dame koje su putovale širom zemlje. Nakon toga, radilo se samo o prilagodbama suvremenom dizajnu i materijalima. Mnoge su žene ponovni dolazak crossbody torbice u modu dočekale s velikim oduševljenjem, ponajviše stoga što je praktična, osigurava udobnost i jednostavan pristup sadržaju, a i ne pomiče se za nošenja.

Tekst: Edo Franić

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar