Rovinj na američkoj listi TOP 10

U jeku jeftinih zrakoplovnih karata iz Amerike za Europu (Primera Air nudio ih je ovoga ljeta i za samo 99 dolara), jedna američka internetska stranica posvećena putovanjima, svojim se čitateljima potrudila ponuditi prijedloge za posjet najljepšim europskim gradićima. Naime, najprije ih je upozorila da je vrlo lako podleći iskušenju stereotipa, poput selfija s Eiffelovim tornjem, čašćenja pizzom u blizini fontane Trevi, poziranja sa stražarima pred Buckinghamskom palačom i sličnih stvari, te im potom predložila skretanje s utabanih staza i istraživanje manje poznatih europskih bisera.

Kako je Europa prepuna mjestašca i malih povijesnih gradova dostojnih veličanstvenih razglednica, stručnjaci za europska putovanja predložili su listu od deset takvih mjesta koja vrijedi uključiti u itinerere, a koja će putniku priuštiti autentičan doživljaj i užitak bez premca, na kojoj se našao i naš Rovinj. Opisali su ga ovako: „Ako vam zvonik crkve na vrhu mjesta izgleda poznat, nije čudno. Naime, arhitektu se toliko svidio Campanille sv. Marka u Veneciji, da ga je odlučio kopirati u Rovinju. Pored njega, čempresima pun park vodi do spleta uskih uličica što se spuštaju do kuća uz luku staroga dijela grada, sve u pješačkoj zoni.

Rovinj se nalazi na Istarskom poluotoku, nedaleko talijanske obale, pa ćete biti zadovoljni što se mnogi lokalni chefovi povode primjerom svojih kolega s druge strane Jadranskog mora. Tu vam sigurno neće nedostajati ribe i domaće tjestenine sa svježe ribanim istarskim tartufima“.

Evo tog cjelokupnog top-10 društva abecednim redom:
Albarracín (Španjolska),
Alesund (Norveška),
Alnwick (Engleska),
Bernkastel-Kues (Njemačka),
Chora-Folegandros (Grčka),
Cobh (Irska),
Lech (Austrija),
Portovenere (Italija),
Rovinj (Hrvatska)
Uzès (Francuska)

Ostavi komentar