Ritz-Carlton na vodi

 

Ako niste ljubitelj krstarenja zbog toga što ne volite smještaj u skučenim kabinama i gomile ljudi, sada su vam ti aduti izbijeni iz ruku. Naime, čuveni hotelijerski gigant Ritz-Carlton u more je 2019. godine porinuo svoj prvi luksuzni brod, svojevrsni spoj vrhunskog hotela i najudobnijeg oblika krstarenja.

Samim time ta je američka kompanija ispisala novo poglavlje kako hotelijerstva tako i ono svijeta krstarenja. Dogodilo se to kad je čelična brodska grdosija od 26 000 tona, koja je dobila ime Evrima (grčki: otkriće), kliznula u more u jednom španjolskom brodogradilištu. Odmah po porinuću započeli su radovi na uređenju interijera tog luksuznog hotela na vodi koji ima 149 raskošnih apartmana. Debi broda za 298 gostiju bio je predviđen 2020. u Barceloni, no odgođen je zbog poznatih okolnosti pandemije. Ako se sad pitate tko uopće pomišlja na daleka putovanja, a posebno na krstarenja, s obzirom na katastrofu Diamond Princessa, britanskog broda za krstarenje u vlasništvu kompanije Princess Cruises, koji je u veljači poharala zaraza koronavirusom, trebate znati da će se industrija krstarenja, jedna od najpogođenijih pandemijom, izgleda oporaviti brže negoli je to itko mogao pomisliti.

Brodovi se punom parom pripremaju za nova krstarenja, a kompanije u čijem su vlasništvu bave se novim rigoroznim protokolima o sigurnosti i sanitarnoj zaštiti, kako bi zaštitili putnike i osoblje od širenja zaraze na brodovima. Rezervacija za termine 2021. i 2022, već ima nevjerojatno mnogo… Prva jahta Ritz-Carlton Yacht Collectiona 2021. nudi putovanja u trajanju od osam do jedanaest dana po Sredozemlju (Grčki otoci i Azurna obala), Karibima (Trinidad i Tobago) te Rijekom sv. Lovrijenca (Saint Lawrence Seaway) s gradovima Québecom i Montréalom. Premda se još ne zna kako će izgledati ta nova krstarenja, sigurno je da će se slijediti univerzalni standardi Svjetske zdravstvene organizacije i savjeti stručnjaka za zarazne bolesti. No ipak, prema onome što najavljuju kompanije, nešto se da predvidjeti. Prije ukrcaja putnici će biti podvrgnuti obveznim mjerenjima temperature i eventualnim sekundarnim medicinskim pregledima, a prtljaga će biti dezinficirana. Provodit će se postupno ukrcavanje i iskrcavanje, dok će putnici u svim javnim prostorima nositi maske.

Brodovi će proširiti i svoje medicinske centre, kao i broj medicinskih stručnjaka te izolacijske kapacitete. Svi će brodovi ploviti sa smanjenim brojem putnika kako bi se lakše održavala fizička distanca, a neke kompanije, poput Ritz-Carltona, najavljuju i nove tehnologije čišćenja. Putnici će u restoranima na brodu moći objedovati isključivo sa svojim suputnicima, a stvari poput začina i kruha bit će posluženi u jednokratnoj ambalaži. Bit će određeno više termina za blagovanje, dok će se, kad god to vremenske prilike dopuste, obroci služiti na otvorenom. Nestat će bifei za samoposluživanje, ali će se povećati opseg posluge hrane u kabinama.

U kabinama se predviđaju interaktivni televizori i digitalne aplikacije, a jastučići i prekrivači će biti uklonjeni. Putnicima će u njihovim kabinama na raspolaganju biti maske, rukavice, višenamjenske maramice za dezinfekciju i dezinfektori za ruke, a presvlake na često rabljenim predmetima, poput televizijskih daljinskih upravljača bit će jednokratne. U početku će unutarnje kabine, koje nemaju prozore ili balkone, ostati prazne. Turistička razgledanja u svakoj luci vjerojatno će biti organizirana autobusima, ali sa smanjenim kapacitetom putnika. Mjesta posjeta bit će unaprijed pregledana u smislu sanitarne sigurnosti i mogućnosti za fizički razmak. Pravila fizičkog razmaka ograničit će i broj putnika koji istovremeno vježbaju u brodskome fitness centru, dok će brodske toplice u početku zatvoriti tuševe, whirlpool kade i saune.

To će snaći i brodske knjižnice, koje će zamijeniti novine i magazini dostupni putem digitalnih aplikacija. Broj putnika u zabavnim prostorima bit će smanjen, pa će biti potrebni dodatni nastupi zabavljača. Luksuzne kompanije, poput Ritz-Carlton Collectiona, suočene su s dodatnim izazovom – pružiti prilagođeni vrhunski doživljaj putnika u skladu sa sigurnosnim smjernicama. No, njihove goste utješiti će brojne druge stvari. U slučaju Evrime, investitori su dizajn interijera prepustili švedskoj tvrtci Tillberg Design, poznatoj po luksuznoj modernoj eleganciji na plovilima.

Tekst: Tomo will

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar