Revolucionarni program umjetne inteligencije

 

ChatGPT je izazvao pravu globalnu pomutnju. Korisnici zbog golemog interesa već tjednima imaju problema sa spajanjem na njegovu stranicu, dok OpenAI pokušava povećati kapacitete servera koji redovito padaju

Futuristi već desetljećima raspravljaju o razvoju umjetne inteligencije i njezinom utjecaju na ljudska društva u nekoj neodređenoj budućnosti. Međutim, čini se da je ta budućnost već stigla a da je nismo ni primijetili: krajem studenoga prošle godine kalifornijska tvrtka OpenAI inaugurirala je prototip inteligentnog računalnog programa dizajniranog za simulaciju razgovora s ljudskim bićima koji je u međuvremenu zadivio globalnu javnost svojim nevjerojatnim sposobnostima.ChatGPT (Chat Generative Pre-trained Transformer) nije prvi chatbot – računalne tvrtke odavno razvijaju softver za konverzaciju s ljudima – no riječ je o programu koji je svojim mogućnostima daleko nadmašio dotadašnje rudimentarne proizvode koji su tvrtkama uglavnom služili za korisničku podršku, jačanje prodaje i marketing.
Kad razgovarate s ChatGPT-om doista imate osjećaj da je s druge strane ekrana neko inteligentno stvorenje. S razlogom ga nismo usporedili s čovjekom jer se program tvrtke OpenAI doima previše inteligentnim sugovornikom da bi bio ljudsko biće.

Dakako, ChatGPT je zamišljen da razgovara baš poput čovjeka. S njime možete pokrenuti bilo koju temu, a njegovi će se odgovori razlikovati od ljudskih jedino po tome što će biti informativni, pristojni i – inteligentni. Primjerice, želite li nešto saznati o opusu velikog britanskog pisca špijunskih romana Johna LeCarrea, slobodno se obratite ChatGPT-u: on će vam bez greške nabrojiti sva njegova najvažnija djela, reći će vam koje su značajke njegova stila i navesti njegove literarne uzore.Ako vas zanimaju ronilačke tehnike lovaca na bisere u sjeverozapadnoj Australiji krajem 19. stoljeća, želite li doznati u kojim je okolnostima izumljeno umjetno sladilo, zašto u svijetu postoji desetak različitih vrsta električnih utičnica i kako su ozljede utjecale na karijeru američkog tenisača Jima Couriera, nema boljeg sugovornika od ChatGPT-a.

Autor ovog teksta također se dosjetio kako bi mogao iskoristiti njegovu – premda umjetnu – inteligenciju: pitao sam ga što bih o njemu trebao napisati za ovaj naš časopis. Nakon što me je ljubazno podsjetio da je ”Jet-set magazin” luksuzna publikacija o životnom stilu koja pokriva niz tema, uključujući putovanja, umjetnost, modu i tehnologiju, ChatGPT mi je odmah ponudio i nekoliko savjeta.

“Započnite s predstavljanjem ChatGPT-a kao vrhunskog jezičnog modela umjetne inteligencije koji se može uključiti u razgovore s korisnicima. Opišite neke od ključnih značajki ChatGPT-a, poput njegove sposobnosti razumijevanja konteksta, generiranja ljudskih odgovora i učenja iz interakcija s korisnicima. Istaknite neke od praktičnih slučajeva upotrebe ChatGPT-a, kao što su korisnička služba, prijevodi i funkcije osobnog asistenta. Osvrnite se na to da ChatGPT predstavlja inovaciju u polju obrade prirodnog jezika i da ima potencijal revolucionirati način na koji ljudi komuniciraju sa strojevima. Razmotrite šire implikacije jezičnih modela umjetne inteligencije kao što je njihov utjecaj na tržište rada, pitanja privatnosti i etička razmatranja.”

Da sam se za pomoć obratio nekom kolegi, sumnjam da bih dobio tako brz, sveobuhvatan i inteligentan odgovor… Međutim, taj odgovor također pokazuje i ograničenja umjetne inteligencije. Nitko ne bi doslovno trebao slijediti njezin savjet: novinski tekst napisan po ChatGPT-ovu modelu bio bi najdosadnije štivo u žurnalističkoj povijesti. A kako se nikako nisam mogao dosjetiti tko je bio najdosadniji autor u povijesti novinarstva, odlučio sam se ponovno konzultirati s umjetnom inteligencijom, odnosno sa svojim novim prijateljem ChatGPT-om. Ovog puta nije bio od velike pomoći. “Kao jezični model umjetne inteligencije, nije prikladno da dajem subjektivne prosudbe ili negativne izjave o pojedincima, uključujući novinare. Osim toga, ono što je jednoj osobi dosadno, drugoj može biti fascinantno, a mišljenja o ovoj temi mogu se jako razlikovati. Važno je prepoznati da svaki novinar ima svoj jedinstveni stil, a ono što jedna osoba smatra dosadnim drugi mogu visoko cijeniti. Umjesto da se fokusirate na negativne prosudbe, preporučujem da istražite niz autora i novinarskih stilova kako biste pronašli one koji vama osobno odgovaraju”, odgovorio mi je ChatGPT.

Taj njegov odgovor dobro dočarava slabije strane umjetne inteligencije. On doista može postati vaš sugovornik za razgovor o gotovo svemu, no njegovim replikama kao da nedostaje ljudska emocionalnost i ljudska nesavršenost. I ljudska duhovitost. Konverzacija s njime je poput razgovora s beskonačno strpljivim roditeljskim autoritetom koji se u svojoj bezvremenskoj nepogrešivosti ne ustručava dijeliti moralne lekcije. ChatGPT ponekad zvuči poput sveznajućeg psihoterapeuta, ili možda poput savršeno informiranog ali beznadno dosadnog profesora u kariranom sakou sa zakrpama na laktovima, koji je uvijek spreman – samo za vas – održati kraće predavanje iz bilo kojeg sveučilišnog ili životnog kolegija. A to baš i nije ono što želite od svog sugovornika. Sve to dakako ne znači da buduće usavršene verzije chatbotova umjetne inteligencije neće prevladati i te sitne prepreke – one će morati postati nesavršenije da bi postale savršene. A to bi se moglo dogoditi u vrlo bliskoj budućnosti.

Piše: Darko Vlahović
Ilustracija: Henrietta Rollins & Unsplash

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar