Prašumski raj Mela Gibsona

 

Sa svojom cjelogodišnjom tropskom klimom, demokratski izabranim vladama još od četrdesetih godina prošlog stoljeća i blizine SAD-a, Kostarika je uvijek bila jedan od prvih izbora Amerikancima koji su željeli u inozemstvu naći drugi dom, neka vrsta alternative Floridi ili Kaliforniji.  Happy Planet Index tu zemlju redovito proglašava najsretnijom na svijetu, sa sigurnim ulicama, niskim troškovima života, prekrasnim parkovima, desecima pješčanih plaža, odličnom zdravstvenom skrbi, rastućom ekonomijom.

Nije stoga čudno da je dosad 70 tisuća ljudi iz samo dva i pol sata udaljenih Sjedinjenih Američkih Državama tamo kupilo svoje ljetnikovce, uključujući i glumca Mela Gibsona. Gibson, čiji su baka i djed s očeve strane australska operna zvijezda i američki duhanski magnat, rođen je 1956. u Peekskillu u američkoj saveznoj državi New York. Njegova obitelj preselila se u Australiju kad mu je bilo 12 godina, a tamo je krenuo u glumačku školu. Kad je u osamdesetima postao međunarodna zvijezda, Gibson je počeo kupovati luksuzne kuće u Kaliforniji, Montani, Connecticutu, Australiji i na Fijiju. Dok je tražio lokacije za svoj film “Apocalypto” iz 2006., otišao je dalje nego što rade Amerikanci koji žele posjed u Kostarici – kupio je cijelu džunglu uz plažu na poluotoku Nicoya, površine veće od 160 hektara.

Gibsonovo imanje obuhvaća tri kuće koje su međusobno razdvojene velikim šumskim površinama koje se pružaju po cijelom posjedu. Svaka od dviju manjih, jednokatnih kuća, ima dvije spavaće sobe, zaobljene svodove, kuhinje, verande i privatne bazene, prostor za roštilj i potpuno su klimatizirane. Osim toga, Casa Barrigona ima i kolibu pored bazena, a Casa Dorada potkrovlje, što sve donosi dodatni prostor za smještaj.
Glavna rezidencija, Casa Guanacaste, dvokatna je kuća uređena u stilu hacijende, i nalazi se točno nad dugom plažom. Ima sedam spavaćih soba, osam kupaonica, veliko dvorište s bazenom i više balkona s pogledom na more ili džunglu.

Sve tri vile izgrađene su od kostarikanskog drva, prekrivene španjolskim i talijanskim pločicama i crijepom kakav je uobičajen u tropskim krajevima. Smještene na sjevernoj, pacifičkoj obali Kostarike, ljubitelji plaža tamo će naći plaže od bijelog pijeska koje se izmjenjuju sa strmim liticama. Zaljubljenici u životinje uživat će u druženju s majmunima urlikavcima, povremeno vidjeti ocelota ili promatrati morske kornjače kako legu jaja na Gibsonovoj privatnoj plaži. No, zvijezda “Hrabrog srca”, “Smrtonosnog oružja” i “Pobješnjelog Maxa” više neće uživati u ovom spektakularnom imanju. Naime, njegova kostarikanska nekretnina puštena je na tržište preko agencija Plantacion Properties i Christie’s International Real Estate. Cijena je čak i nedavno spuštena – s 35 na 29,75 milijuna dolara.

Fotografije: TopTenRealEstate

Ostavi komentar