Povratak Tiffanyjevih ljepotana

Tiffany & Co. vjerojatno je najpoznatija i trenutačno najuspješnija američka marka luksuzne robe, kao i takozvane „doživljajne kupovine“. Upravo tu činjenicu tvrtka želi rabiti i u promociji svojih satova

Nisam baš lud za nakitom, ali uvijek zapazim kad netko ima lijepi sat – izjavio je jednom prilikom Clive Owen. Eto, sada taj popularni glumac ne treba više raditi razliku, jer je čuvena juvelirska tvrtka Tiffany & Co. u svoju ponudu ponovo uvela draguljarske satove, te tako svijet nakita opet spojila s onim ručnih ljepotana. Naime, nova Tiffanyjeva kolekcija CT60 obuhvaća doista upečatljivu liniju muških modela, koje zbog trenda velikih satova mogu nositi i žene, ali i dva izrazito damska modela. Istini za volju, i prije je Tiffany nudio satove, posebno vidljivo 90-ih, kada je svoj logotip stavljao na prekrasne, umjereno konzervativne modele, koji su imali predstavljati moderno lice bogate povijesti Tiffany & Co. satova, urarsko-dizajnerskih primjeraka koji su datirali još i prije negoli je, recimo, utemeljen Patek Philippe, ali i neke druge velike marke.

Tiffany & Co. dobro je poznat i po prodaji satova poput Rolexa i Patek Philippea, premda nikada nije u drugi plan stavljao ni one s vlastitim potpisom. Dakle, ako se Tiffanyjevi moderni satovi na tržištu nalaze već odavna, zašto se sada spominje njihov povratak? Oni koji ne prate industriju satova, vrlo vjerojatno ne znaju da je 2007. Tiffany & Co. angažirao Swatch Group da dizajnira i proizvodi satove pod njegovim logotipom. No, suradnja nije urodila plodom, čak su neki nesporazumi morali biti riješeni pravnim putem. U međuvremenu, Swatch Group počeo je tražiti novu marku za koju bi proizvodio juvelirske satove, dok je Tiffany tiho najavio da će svoje proizvoditi sam, ugrađujući u njih, dakako, poznate švicarske mehanizme.

Tako su se prije dvije godine ponovo pojavili prvi Tiffany & Co. satovi, i to u inicijalnoj kolekciji CT60, koju je krasio koncept povratka korijenima, iako je dizajn njihovih kućišta i detalja imao podosta sličnosti s njihovom nekadašnjom modernom robnom markom DNA. Kolekcija CT60, čiji se modeli protežu i do danas, inspiraciju je zapravo pronašla u utemeljitelju tvrtke Charlesu Lewisu Tiffanyju (otud „CT“) te ručnome satu Tiffany & Co. izrađenome 1945. za Franklina D. Roosevelta. Oznaka 60 u imenu kolekcije odnosi se na 60 sekundi, odnosno čuveni izraz „The New York Minute“, pripisan Charlesu Tiffanyju, koji je postavljanjem velikog sata iznad ulaza u trgovinu tvrtke na Manhattanu donio marketinški vrlo dalekosežnu odluku.

Istodobno, Tiffany je lansirao i East West Collection, kolekciju uskih, izduženih ručnih satova inspiriranih genijalnim Tiffanyjevim putnim satom iz 1940-ih. Njihova je posebnost u tome što njihov vlasnik, zbog položaja brojčanika pod kutem od 90 stupnjeva, ne mora izbacivati lakat ruke na kojoj nosi sat da bi na njega pogledao. Sve to najavilo je čitav niz kolekcija koje će se pojaviti u budućnosti, a kojima bi tvrtka ponovo trebala postati važno ime u svijetu ručnih satova. Tiffany & Co. vjerojatno je najpoznatija i trenutačno najuspješnija američka marka luksuzne robe, kao i takozvane „doživljajne kupovine“. Upravo tu činjenicu tvrtka želi rabiti i u promociji svojih satova, stavljajući na njihove brojčanike „novi“ tradicionalni Tiffanyjev logotip elegantnoga fonta – „Tiffany & Co. New York“, čime ponosno ističe svoje podrijetlo. S obzirom na to da glavni konkurenti uglavnom imaju sjedišta u Europi, stav „proud to be American“ postao je važan element kulture te robne marke.

Ipak, kao konzervativna i namijenjena za svakodnevno nošenje, kolekcija CT60 i nije osmišljena u smislu izrazitog noviteta za kolekcionare. Ona zapravo nudi atraktivan, ali već poznati dizajn, čvrsto vezan uz estetiku koja čini bit Tiffany & Co. To što se temelji na retro dizajnu možda će odbiti neke ljubitelje satova, odnosno potaći ih na negodovanje zbog pretjeranog oslanjanja na trend satova starinskoga izgleda, koji ionako već godinama zamire, a kupci sve više ponovo traže originalni suvremeni dizajn. No, neki pomniji analitičari to ne zamjeraju, jer drže da se radi o „čišćenju temelja“ i novome početku, za koji je potrebno ponešto zaroniti i u prošlost, samo da bi se omogućio logičan razvoj budućih kolekcija.

Ključne dizajnerske retro elemente kolekcije CT60 čine lažno izblijedjele svjetleće boje na brojkama te brojčanici u stilu 40-ih i 50-ih. Izuzev toga, kućišta i narukvice relativno su moderni, ali nenametljivi i još uvijek prilično konzervativni. Naime, Tiffany je dovoljno mudar da ostane vjeran jednostavnom estetskom konceptu, jer na taj način ponovo otkriva vlastitu modernu marku ručnih satova DNA, što mu ujedno omogućava i potpuno nov, svjež početak. Naime, alternativa kolekciji klasičnog izgleda, kakva je CT60, bila bi nastavak povijesnih linija tvrtke, kao što su primjerice vječito popularni Atlas, bez mogućnosti da se krene u nešto doista novo i originalno. Ovako, CT60 Tiffanyju u budućnosti daje slobodu usmjeravanja robne marke u bilo kojem smjeru.

Tekst: Velimir Cindrić

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju…

Ostavi komentar