Povratak frizure Rachel

Veliki povratak popularne frizure, nakon gotovo tri desetljeća, dogodio se sredinom 2021., zahvaljujući TV specijalu „Prijatelji: Ponovo zajedno“. Groznica je dosegla nove vrhunce…

Kad Jennifer Aniston mijenja frizuru, cijeli svijet to primijeti. Sredinom ožujka ove godine, tijekom fotografiranja za potrebe promocije filma „Slučajni detektivi 2“ (Murder Mystery 2), glumica se ponovo pojavila s takozvanom Rachel frizurom koja je definirala 90-e, ovaj put s privlačnim pariškim „štihom“. Naime, isprekidani slojevi kose izvornog stila zamijenjeni su dugim slojevima koji počinju na liniji čeljusti i nastavljaju se daleko ispod ramena. No, veliki povratak popularne frizure, nakon gotovo tri desetljeća, dogodio se još prije dvije godine, sredinom 2021., i to zahvaljujući TV specijalu „Prijatelji: Ponovo zajedno“ (Friends: The Reunion“), emisiji posvećenoj megapopularnoj humorističkoj seriji, koju je vodio James Corden, a među čijim su izvršnim producentima bili koautori i glavna glumačka postava serije. Groznica je tada dosegla nove vrhunce jer je „The Reunion“ donio pregled nekih od najslikovitijih epizoda serije, ali i njezinih modnih trenutaka. Reprizirane scene servirale su vrhunac stila 90-ih – vintage Levisice, slip haljine nošene preko majica i sandale s visokim đonom. I, naravno, ponovno su usmjerile pozornost na jednu od najpoznatijih frizura u povijesti pop kulture – Rachel.

Otkako je prvi put objavljen teaser za ponovno okupljanje protagonista „Prijatelja“, potražnja za Rachelinom frizurom naglo je porasla, čak za 179%! Baš kao i tijekom vrhunca popularnosti serije, saloni diljem svijeta odjednom su bili preplavljeni zahtjevima za Jenniferinu frizuru iz „Prijatelja“, sada od sasvim nove generacije djevojaka. Sve je još podgrijalo i njezino najnovije izdanje frizure s kojim smo započeli ovaj tekst.
Naime, ostavština „Prijatelja“ nije samo rekordna gledanost ili gomila nagrada, već način na koji je serija uspjela utjecati na popularnu kulturu, prikazujući život u njegovom najobičnijem obliku. Svoj kulturni zenit serija je dosegla kada su uspjeli transformirati jednostavnu frizuru u globalnu temu za razgovor, dok su milijuni žena 90-ih hrlili u salone želeći samo jednu stvar – Rachel. Tu frizuru koju je stvorio stilist Chris McMillan, prvi put je nosio lik Rachel Green u travnju 1995. u epizodi „Prijatelja“ pod imenom „Ona sa zlim ortodontom“ (The One With the Evil Orthodontist). Frizura, inače, korijene vuče iz šišane frizure (takozvani „shag cut“) i slojevitog stila, ali ovdje naglašenog do TV savršenstva. Možda je izgledala malo previše holivudski za djevojku u 20-ima koja radi kao konobarica za napojnice, ali se uklapao u svijet „Prijatelja“, gdje su si prostrane stanove na Manhattanu lako mogle priuštiti konobarice i posrnuli glumci.

Istini za volju, sama frizura nije osmišljena da bi privukla pozornost medija. McMillan je jednostavno dao Aniston novi izgled, s namjerom da bude „malo drukčiji“, kako je poslije rekao u jednom intervjuu. Gledajući unatrag, ipak je bio prisutan najvažniji element potreban za novi stilski trend – frizuru je nosila zvijezda serije koja se na vrh probila kad je serija dosegla vrhunac gledanosti (u prosjeku više od 25 milijuna gledatelja svaki tjedan tijekom prve tri sezone). Uz takvu gledanost, pravilo kaže da vam se obožavatelji žele približiti kako znaju i umiju, a najlakši način za to jest kopirati vaš stil. Tijekom druge i treće sezone serije, sredinom 90-ih, u novinama i magazinima počele su se pojavljivati priče o frizerskim salonima od Los Angelesa do New Yorka, od kojih su doslovno svi bili preplavljeni zahtjevima za takvu frizuru. Neke bi žene dolazile sa svojim primjerkom TV vodiča u ruci, kao modelom, dok bi druge snimile epizodu emisije i pustili je u salonu kako bi osigurale apsolutnu točnost. Za te frizere, dobra Rachelina frizura u četvrtak navečer, kada su epizode emitirane, značio je veliki posao tijekom vikenda.

„Ta nam je serija donijela gomilu novca“, rekla je 1996. Lisa Pressley, frizerka iz Alabame u jednom od spomenutih novinskih napisa. Pressley je tjedno ženama u dobi od 13 do 30 godina radila najmanje četiri „rachelice“, a održavala je i brojne druge, koje je napravila prethodnih tjedana. Jedna druga frizerka procijenila je da je tijekom tog vremena 40% njezina posla otpadalo na frizuru Rachel. U ranim danima trenda, McMillan je čak imao niz mušterija koje su dolazile zrakoplovom iz svih krajeva Sjedinjenih Država, samo da bi im on osobno u svom salonu u Los Angelesu napravio frizuru. Zanimljivo je da je tada tu svoju uslugu naplaćivao skromnih 60 dolara. Međutim, ono što su mnoge klijentice naučile vrlo brzo jest da „rachelica“ zahtijeva stalno i vrlo pomno održavanje, što je bilo lako jedino ako ste na raspolaganju imali osobnog školovanog frizera. „Ljudi ne shvaćaju da taj stil jako ovisi o frizeru. Žena se ne može tek tako probuditi, fenirati kosu i da frizura jednostavno tako ispadne“, upozorio je tada stilist Trevor Tobin u jednom članku objavljenom u listu The Kansas City Star 1995. To je bilo upozorenje kojega je Jennifer Aniston već itekako bila svjesna. Često je izražavala svoju frustraciju što ne može sama održavati tu frizuru, da bi izgledala baš kako treba.

Piše: Edo Franić

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar