Povijest mode u FIT-u

Kada se govori o modi, New York je jedan od modnih centara koji se nikako ne smije zaobići. Zahvaljujući velikom broju zvijezda show businessa koje rado šeću njegovim televizijskim uradcima i modnim pistama, postao je izvor modnih trendova. Serije kao što su “Seks i grad”, “Tračerica” i “Djevojke” proširile su trend visoke mode, ali i ulične odjeće i obuće.

No, modne draži Velike jabuke ne leže samo u trendovima. New York je svjetska metropola gdje imate velike šanse za uspjeh ukoliko posjedujete talent. Ne samo glumački ili pjevački, već bilo koji, pogotovo ako on može bitno poboljšati zaradu i djelovanje neke od brojnih korporacija ili znanstvenih i obrazovnih institucija. Razlog leži u činjenici da baš ovdje žive i rade brojna bitna imena koja uvijek traže nove i nove talente. Nije zato nimalo nemoguće da postanene pripravnik kod, recimo, jednog Ralpha Laurena ili Donalda Trumpa…

Todd Oldham - cipele od kože metalik srebrne boje i prozirne plastike
Todd Oldham – cipele od kože metalik srebrne boje i prozirne plastike

Upravo takvu priliku svojim studentima  pruža jedan institut koji usko surađuje s najvećim modnim imenima. Radi se o Modnom institutu tehnologije (The Fashion Institute of Technology), popularno znanim kao FIT, pri čemu se vodilo računa i da skraćenica bude vezana uz modu. Riječ fit na engleskom se jeziku odnosi na nešto što dobro stoji, što je prilagodljivo, kompetentno i poželjno. A baš to su karakteristike same mode i svega što iz nje proizlazi. FIT već punih sedamdeset godina djeluje u sklopu sveučilišta države New York kao studij mode, dizajna, tehnologije i poduzetništva. Svojim predanim studentima osigurava edukaciju u čak pedeset područja, kroz kombinaciju praktičnog rada, teorije i umjetničke slobode. Ono s čime se dodatno hvale je da uz prihvatljivu cijenu školarine pružaju pravo studentsko iskustvo na kampusu te relevantnu teorijsku i praktičnu edukaciju za sve one koji se žele baviti modom.

Ali nije se stalo samo na edukaciji studenata, već se mislilo i o modnom prosvjećivanju javnosti. Ipak je ona ta koja nešto prihvaća ili ne prihvaća i pretvara u modni in ili out. Pa zašto onda javnost ne bi i podučili o onome što toliko voli? Stoga je još davne 1969. godine pri Modnom institutu tehnologije osnovan i muzej – Museum at FIT. Misija mu je edukacija javnosti o modi kroz izložbe, brojna događanja i publikacije, a po svim parametrima on je jedan od četiri najprestižnija muzeja mode u svijetu (ostala tri nalaze se u Parizu, Antwerpenu i Santiagu). Zahvaljujući suradnji s najpoznatijim dizajnerima, skupio je kolekciju od preko 50.000 predmeta, među kojima je i 4000 pari cipela. Pri odabiru svakog izloška muzej se vodio estetskim i povijesnim značajem pojedinog predmeta.

Tekst: Iva Brčić
Fotografije: The museum at FIT & Smiljana Peros

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

 

 

Ostavi komentar