Postolar kraljeva & kralj postolara

Najljepša trgovina na svijetu… – opisuje američki magazin Esquire drvetom obloženo sjedište londonske tvrtke John Lobb Bootmaker, smješteno u sjeni palače St. James’s, nekadašnjeg doma Henrika VIII.

I doista, to carstvo namijenjeno najizbirljivijim i najrazmaženijim poklonicima obuće, pod pokroviteljstvom vojvode od Edinburgha i princa od Walesa, zaista je nešto posebno. Naime, iza tog imena krije se proizvođač i trgovac luksuzne robne marke cipela i čizama za gospodu (tek djelomično i dame), osnovan prije točno 150 godina. Lokal se nalazi na broju 9 St. James’s Streeta, ulice koja tradicionalno udomljuje kavane, klubove za gospodu i elegantne modne trgovce s robom „po mjeri“, ukratko stoljetne meke za plemenitaše i pomodare.

lobb-14

U tom kontekstu, nije naodmet spomenuti ni to da se trgovina John Lobb nalazi u kući u kojoj je nekad u momačkome životu uživao Lord Byron… Glavni salon trgovine, uz koji se nalaze i otvorene radionice, doima se poput svetišta zanatskoj vještini i povijesti engleskog postolarstva. Na jednoj strani smještena je velika vitrina ispunjena savršeno ulaštenim cipelama klasičnih oblika te jahaćih i lovačkih čizama, dok se uzduž druge proteže pult iza kojega počinje arhiva drvenih kalupa stalnih mušterija. Zidovi su ispunjeni portretima čelnika tvrtke iz prošlosti te uokvirenim službenim pismima primljenih od kraljevskih obitelji, što svemu daje ozračje velike tradicije i ugleda.Osim debelim novčanikom, svatko tko uđe u John Lobb mora biti oboružan strpljenjem. Naime, želite li naručiti par cipela, morate pričekati na red, jer se predbilježbe ne primaju. Potom slijedi dugi proces uzimanja mjera, izbora modela i materijala te, na koncu, čekanje u trajanju od pola godine. Sve vrlo primjereno imenu koje ove godine slavi stoljeće i pol postojanja i čija se povijest čita kao roman.

Sve počinje sredinom 19. stoljeća, kada je rođen čovjek čije ime danas nosi tvrtka, robna marka i trgovina. Naime, John Lobb bio je hromi (rezultat nesretnog slučaja) sin seljaka iz Cornwalla, koji je kao mladić prepješačio kakvih 420 kilometara od svoga doma do Londona. Tamo se zaposlio kod Thomasa, najvećeg majstora izrade čizama u gradu, potpuno nesvjestan da će time započeti najprestižniju postolarsku dinastiju u svijetu. Kad je završio nauk, u doba zlatne groznice otputio se u Australiju, gdje je tragače za zlatom opskrbljivao čizmama sa šupljom petom, koje su bile sjajno mjesto za sakrivanje zlatnog grumenja. Nekoliko godina poslije, u Londonu je zahvaljujući svojoj obući osvojio zlatnu medalju na Svjetskoj izložbi, nakon čega je 1863. princu od Wallesa poslao par čizama. Princ je bio toliko oduševljen Johnovom zanatskom vještinom, da ga je proglasio svojim osobnim dobavljačem cipela i čizama. Po konačnom povratku u London 1866. otvorio je vlastitu radionicu s trgovinom i postao, kako su ga nazvali – postolarom kraljeva i kraljem postolara.

lobb-ducan  lobb-175

Zbog velikog uspjeha te radionice, John Lobb je 1902. otvorio i trgovinu u Parizu. Više od sedam desetljeća poslije, čuvena francuska luksuzna robna marka Hermès preuzela je ime John Lobb te je zadržavajući tradiciju vrhunskog zanatstva, nastavila širiti doseg marke putem konfekcijske linije. Proizvodnja svakog para konfekcijskih cipela John Lobb toliko je komplicirana da se dnevno izradi tek stotinu pari. S druge strane, originalna obiteljska tvrtka John Lobb cipele još uvijek izrađuje ručno, jedan po jedan par. Sve do 80-ih, originalni John Lobb u Londonu i Parizu izrađivao je isključivo obuću po mjeri, no nakon 1982. i on je morao manufakturnu proizvodnju nadopuniti konfekcijskom.Danas se Hermèsove John Lobb cipele, osim u Londonu i Parizu, prodaju i u luksuznim robnim kućama, poput Harrodsa, Bergdorf Goodmana, Selfridgesa, Neiman Marcusa, Lane Crawforda i Leffota, ali i u vlastitim buticima širom svijeta, uključujući Sjedinjene Države, Rusiju, Švicarsku, Japan, Južnu Koreju, Tajvan te više zemalja Europske unije.

Naravno da je ekskluzivnost proizvoda nakon princa od Walesa privukla i brojne druge ugledne mušterije – kraljeve, maharadže, glumce, pjevače, političare, poslovne mogule i književnike. U Lobbsovu dućanu nije bilo nimalo čudno naletjeti na Enrica Carusa, Franka Sinatru, Aristotela Onassisa, Georgea Bernarda Shawa, Colea Portera, Laurencea Oliviera, Andyja Warhola, Jackie Kennedy, Dukea Ellingtona, Calvina Kleina ili samog britanskog premijera, dok su nekima, poput Lady Diane, princa Charlesa ili Muammara Gaddafija, Lobbovi majstori dolazili uzimati mjeru i na probe u njihove domove.

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Tekst: Tomo Will

Ostavi komentar