Pola stoljeća Ralph Lauren stila

 

Na proslavi pedesetog rođendana, na elegantnom kružnom šetalištu u njujorškome Central Parku, okupila se čitava vojska zvijezda: Hillary Clinton, Oprah Winfrey, Robert De Niro, Steven Spielberg,Calvin Klein, Donna Karan…

Moj je život kao san. Da netko o njemu mora napisati priču, činila bi se prilično nevjerojatnom. Kad bih ja pročitao takvu priču, rekao bih – ma, to je nemoguće – povjerio se nedavno 79-godišnji američki modni kreator Ralph Lauren. To je vjerojatno točno, baš kao i činjenica da je u proteklih pola stoljeća taj velikan mode naveliko i vrlo uspješno tržio sveamerički stil širom svijeta. Recimo, sjetimo se samo logotipa s likom igrača pola, samo jedne od robnih marki Ralpha Laurena, koji se nalazi na milijunima komada odjeće. A ove godine Lauren i jedna od najvećih modnih kompanija svijeta obilježavaju 50 godina vrlo uspješnog posla, dok on sam 2019. slavi 80 godina života. Kao sinonim za bezvremenski američki stil, tvrtka Ralph Lauren tijekom tog se razdoblja pretvorila iz male kolekcije kravata u globalno carstvo koje modno osviještenima nudi sve – od casual polo majica, preko luksuzne ženske odjeće do sportske opreme, accessoirea i predmeta za kućanstvo, ostavljajući putem neizbrisiv trag vizionara koji je uvelike utjecao na definiranje suvremene modne industrije.

Nevjerojatna priča o Ralphu Laurenu započinje prije osam desetljeća u njujorškome Bronxu, gdje je odrastao dječak iz židovske obitelji pristigle iz Bjelorusije, odnosno tadašnjeg Sovjetskog Saveza. Iako isprva nesiguran, Ralph Lauren (rođen Lifshitz) već je u srednjoj školi pokazao zanimanje za modu i biznis. Naime, danju je svojim kolegama iz škole prodavao ručno izrađene kravate (tada su ih srednjoškolci još uvijek nosili), a navečer radio u Alexander’su, danas više nepostojećem lancu trgovina odjećom širom New Yorka. Nakon završene škole, dvije je godine bio vojni rezervist, a potom krenuo na večernja predavanja bruklinškog Baruch Collegea, gdje je studentima ponovo prodavao kravate, sve dok nije našao posao prodavača kravata u butiku Brooks Brothers. Vrlo brzo, Lauren se počeo zanimati za modni dizajn i izradu vlastitih kravata, povodeći se estetikom linije Brook Brothers Ivy League kao glavnim uzorom. Jednoga dana, izlazeći iz butika, na ulici je naletio na Douglasa Fairbanksa Jr., veliku filmsku zvijezdu 30-ih, odjevena u besprijekorno odijelo na dvostruko kopčanje i košulju otvorena ovratnika, što je sve bilo u potpunoj suprotnosti uniformiranog izgleda stanovnika Manhattana sredine 60-ih, sa zakopčanim košuljama i uskim kravatama. Fairbaksov modni šarm toliko ga se dojmio da je, prema vlastitim riječima, istoga trena zamislio budući zaštitni „Lauren look“.

No, u Brooks Brothersu nisu bili oduševljeni prijedlogom da krene raditi na vlastitim kreacijama. Zato je sa svojim prijedlogom obišao nekoliko drugih modnih kuća, sve dok se za njega nije zainteresirao Beau Brummell, ekskluzivni njujorški butik kravata. U njihovoj je radionici dizajnirao kravate koje je 1967. ujedno i sam prodavao u njihovom salonu smještenome u Empire State Buildingu. Istovremeno, uz podršku Beau Brummella, osmislio je i vlastiti posao s kravatama i stao ga brzo širiti, nudeći svoje kreacije robnim kućama širom Manhattana. No, kad je došao u popularni Bloomingdale’s, isprva je odbio njihovu ponudu, jer je bila uvjetovana sužavanjem karakteristične „europske“ širine njegovih kravata te zamjenom njegova imena Bloomingdale’sovom kućnom robnom markom, Sutton East. Ipak, budući da je posao s njegovim kravatama dobro išao u drugim robnim kućama, nakon šest mjeseci i Bloomingdale’s je poslao narudžbu za čitavu kutiju Laurenovih kravata.

Te 1967., Ralph je, već oženjen i s troje djece, zamislio i robnu marku Polo by Ralph Lauren. Zanimljivo je da, usprkos tome što je sinonim za njegovu modnu kuću i ime ubrzo postala polo mojica, sam Lauren nikada nije kročio na igralište za polo („Moj je simbol oduvijek bio igrač pola, prije svega zato što volim sportove, a među njima polo ima najviše stila“, objasnio je jednom u emisiji Oprah Winfrey). Prije točno 50 godina, u jesen 1968., Ralph Lauren predstavio je Full Line of Polo Menswear, čitavu liniju muške odjeće s logotipom Polo, čime je rođena nova robna marka koja će osvojiti svijet. Za mušku se odjeću Lauren odlučio jer je, kako sam kaže, tada u tome segmentu konkurencija bila slaba („Bio sam vrlo tradicionalan…, ali želio sam nešto uzbudljivo. Tako sam razvio svoj stil“, reći će). Slijedile su i prve kolekcije u stilovima kojima se Lauren stalno vraćao tijekom godina karijere i koji su postali karakteristični za njegov dizajn – Safari, Cowboy, Military, Hollywood, Art Deco Modernism i Navajo. Sam Lauren naziva ih „standardima“, motivima koji se stalno mogu prilagođavati kurentnim modnim stilovima i suvremenom načinu života. Negdje u to doba već je dizajnirao i odjeću za žene. Naime, 1971., godine (kada je otvorio svoju prvu samostalnu trgovinu, i to na adresi Rodeo Drive, Beverly Hills), Ralph Lauren Corporation predstavio je i kolekciju ženskih košulja koje su na manžetama imale amblem igrača pola, dok je prva puna ženska kolekcija predstavljena godinu potom.

Tekst: Tomo Will

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju…

Ostavi komentar