Parfemi slavnih

Da nije bilo snimaka seksa koje su ih lansirale u svijet trivijalne slave, iza Paris Hilton i Kim Kardashian ne bi ostalo mnogo više od traga ruža za usne – zaključio je poznati američki novinar James Wolcott. Pa ipak, koliko god ta tvrdnja bila bolno točna, nije posve u skladu s činjenicama. Naime, iza Paris i Kim ostalo je već više od po deset uspješnih parfema, i to samo do danas.

Ako iza nekih zvijezda inače ne ostaje baš ništa vrijednoga, kozmetička se industrija novog tisućljeća pobrinula da se na imena slavnih barem prikvače mirisi, parfemi i toaletne vode s njihovim potpisom, nešto što se u biznisu mirisnih imidža službeno naziva celebrity branded fragrances. Ti manje ili više uspješni mirisi s pečatom robne marke estradnih, sportskih i inih zvijezda zapravo služe za samopromociju, a zarada od njih najčešće je samo dobrodošli bonus koji se ponekad mjeri i u milijardama dolara. Ipak, ti mirisi imaju znatno kraći rok trajanja od onih klasičnih, makar i tu ima iznimaka, kao što je recimo Curious, s potpisom Britney Spears, kojeg je proizvođač Elizabeth Arden lansirao 2004. i širom svijeta prodao više od 500 milijuna bočica (i njezin parfem Fantasy također nije loše prošao).

parfemi02No, čitava ideja mirisa s potpisima slavnih započela je još davne 1963., i to na posve neočekivanu mjestu. Naime, te je godine u Finskoj predstavljen parfem Tabe posvećen liku i djelu Tabe Slioor, tamošnje članice visokog društva, reporterke i fotografkinje s karijerom u Europi i Sjedinjenim Državama. Lik je bio zanosan, a djelo uglavnom dojmljivo po broju muškaraca s kojima je bila u vezi. Parfem s njezinim imenom proizvodio se samo dvije godine, ali je nagovijestio dolazak novovjekih zvijezda kalibra Paris i Kim.

Za početak prave ere celebrity mirisa moralo se pričekati do druge polovice 80-ih kada se pojavio Uninhibited, parfem koji je potpisala slavna pjevačica Cher i koji je u prvoj godini prodaje zaradio tada ogromnih 15 milijuna dolara. Dvije godine poslije, slijedila su dva mirisa pod robnom markom Michael Jackson – Mystique i Legende, a potom je 1991. sve pomela Elizabeth Taylor svojim parfemom White Diamonds, koji je dva desetljeća poslije još uvijek bio najbolje prodavani celebrity miris na svijetu (prodano je ukupno 60 milijuna bočica). Njezina linija mirisa House of Taylor još je 1988., s manje uspjeha, izbacila parfem Passion, a sama Liz bila je uključena u sve faze proizvodnje – od kreacije mirisa do ambalaže.

Svoj moderniji oblik svijet mirisa slavnih započeo je 1997. parfemom Bolero s potpisom atraktivne argentinske tenisačice Gabriele Sabatini i Diavolo, iza kojega je stajao mladi latino ljubavnik, glumac Antonio Banderas. Nakon toga, svatko tko je postao popularan na barem pet minuta ili napravio bilo što javnosti zanimljivo, morao je najprije lansirati svoj miris, a tek potom pisati biografiju. Istini za volju, mnogi takvi mirisi stekli su i kultni status te regrutirali poklonike u jednakome broju kao i zvijezde čije su ime nosili. K tome, oni koji su u tome uspješni, danas lansiraju svoje nove mirise svake godine, pa čak i češće. Pogledajmo stoga koji su mirisi novog tisućljeća polučili najveći uspjeh.

Glumica Sarah Jessica Parker iskoristila je slavu serije „Seks i grad“ i svojim parfemom Lovely znatno ojačala svoj bankovni konto. Note koktela New York Apple Martini i senzualnost orhideje na temelju bijelog (sintetičkog) mošusa uspješno su emitirali ultra-ženstvenost i modnu osviještenost, naravno sa zdravom dozom seksualnosti, pa su parfem od milja zvali „Carrie Bradshaw u bočici“.

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Tekst: Edo Franić

Ostavi komentar