Oralno zdravlje za cjelokupno zdravlje

Oralno je zdravlje iznimno važno – održavanjem pravilne oralne higijene ne čuvate samo svoje zube, sprječavate karijes i parodontitis, već utječete pozitivno i na zdravlje čitavog organizma

Parodontoza je, odmah iza karijesa, najčešća bolest usne šupljine. Naša usta su prepuna bakterija koje zbog neredovitog održavanja higijene usne šupljine stvaraju plak, a što dulje plak ostaje na zubima, to je šteta veća jer raste rizik od pojave upala desni – gingivitisa i parodontoze, ali i od karijesa. Kod parodontoze ili parodontitisa (upale gingive koja okružuje zub), desni se povlače stvarajući takozvane džepove – praznine koje predstavljaju plodno tlo za daljnji razvoj bakterija te širenje upale. Ako se ne liječi, parodontoza postaje ozbiljna kronična infekcija koja može uzrokovati čak i ispadanje zubi. Međutim, to nije jedini problem jer se oralna higijena itekako odražava na zdravlje cijelog organizma, pri čemu uvijek treba imati na umu kako održavanje zdravlja zuba i usne šupljine pomaže u prevenciji brojnih kroničnih infekcija te uvelike smanjuje troškove daljnjeg liječenja.

Kronične bolesti i loša higijena
U zadnjih petnaestak godina istraživanja otkriva se sve veći broj kroničnih bolesti čije se pojava povezuje s lošom oralnom higijenom. Tako parodontoza i gubitak zuba povećavaju rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti. Zapanjujući su podaci da osoba kojoj je preostalo manje od deset vlastitih zuba ima sedam puta veći rizik od smrti zbog koronarne bolesti od osobe koja ima više od 25 vlastitih zubiju! „Dijabetes je također jedna od sve učestalijih bolesti koje se povezuju s neadekvatnim održavanjem oralne higijene i parodontozom. Osobe koje boluju od dijabetesa puno češće obolijevaju od parodontoze, pogotovo dijabetičari koji ne kontroliraju svoju bolest. Ovaj odnos ide i u suprotnom smjeru jer osobe koje boluju od parodontoze imaju i veće šanse za obolijevanje od dijabetesa”, pojašnjava dr. Zdenko Trampuš, DDS (Doctor of Dental Surgery). Osim dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, parodontoza se u istraživanjima povezuje i s bolestima respiratornog sustava, moždanog udara, bolesti bubrega, izvanmaternične trudnoće, gojaznosti, čireva, pa čak i demencije. Prema nekim studijama parodontitis može uzrokovati i spontani prekid trudnoće ili prijevremeni porod te stoga, prevencije radi, uvijek savjetuje trudnicama da posjete svog stomatologa već u prvom trimestru trudnoće.

Brojni faktori rizika
Zdravlje usne šupljine je, prije svega, određeno i velikim brojem različitih faktora poput prehrane, higijenskih navika, pušenja, korištenja alkohola, stresa te trauma. Upravo su ti isti faktori rizika povezani i s brojnim kroničnim bolestima poput bolesti srca, tumora te moždanih udara. Stoga je važno naglasiti da oralno zdravlje, kao i općenito zdravlje cijelog organizma, dijele zajedničke faktore rizika. Infekcije i bolesti usne šupljine te razne kronične bolesti organizma najčešće se pojavljuju zajedno i imaju značajan utjecaj jedno na drugo. „Primjerice, nedostatak određenih nutrijenata u organizmu i neučinkovitost obrambenog sustava tijela povezuju se s bolestima usne šupljine te s raznim drugim tjelesnim bolestima.
Uz to, konzumacija alkoholnih pića i duhana u velikom broju slučajeva rezultiraju pojavom parodontoze, gubitka zubiju te karcinomom usne šupljine. Takve osobe imaju čak 35 puta veći rizik od pojave bolesti usne šupljine od osoba koje su nepušači i ne piju alkohol na dnevnoj bazi”, kaže dr. Trampuš.

Implantati nemaju alternative
„Naravno da je primarni zadatak svakog savjesnog stomatologa spriječiti ispadanje zuba i briga za oralno zdravlje svojih pacijenata, no ponekad ipak ne možemo spasiti svaki zub. Parodontitis, procesi na zubima koji se, uza sav trud i znanje nažalost ne mogu spasiti, ili prethodno loše izvedeni protetski radovi nekog drugog stomatologa, najčešći su razlozi zbog kojih osoba ostaje bez zuba. Srećom, na raspolaganju nam je implantologija”, govori dr. Trampuš. Implantologija je grana dentalne medicine koja pruža rješenje za sve oblike bezubosti – od nadoknađivanja jednog pa do nadoknađivanja nedostatka svih zuba u čeljusti. Budući da doktora Trampuša možemo nazvati implantološkim doajenom koji se, uz ugradnju implantata specijalizirao za naprednije oblike implantologije poput All-on-4 i Zygoma-All-on-4 metode, zanimalo nas je preporučuje li u slučaju gubitka zuba zbog parodontitisa implantate ili ipak neko drugo rješenje. „Smatram da zubni implantati nemaju alternative. U svakom bih slučaju svima, i starijim i mlađim osobama koje ostanu bez jednog zuba, preporučio implantate bez obzira na to što su nešto skuplje, ali gledajući dugoročno, oni su ipak najisplativije i najbolje rješenje.”

All-on-4 i Zygoma All-on-4
No, tu metodu mora provoditi obučeni implantolog, a pogotovo kada je riječ o metodi All-on-4 i Zygoma All-on-4. Kod All-on-4 metode radi se o sistemu brzog rješenja pri kojemu se u gornju ili donju bezubu čeljust ugrađuju četiri implantata koji nose digitalno dizajnirani zubni niz. U roku dva sata pacijentu se ugrađuje prototip zuba kao privremeno rješenje, dok se trajno rješenje ugrađuje za dva mjeseca. Rezultat je fiksni protetski rad koji se, svojim izgledom, ne razlikuje od naših prirodnih zuba. No, iako se ugradnja implantata pokazala kao nenadmašan stomatološki postupak nadoknađivanja zuba koji nedostaju u čeljusti, jedna od najvećih prepreka njihovoj ugradnji dosad je predstavljao nedostatak kosti u koju se implantat ugrađuje. „Srećom i ta je prepreka sada otklonjena jer je dostupna All-on-4-Zygoma metoda zbog koje više pacijenti kojima nedostaje kost ne moraju prolazi dugotrajan postupak nadogradnje kosti kako bi se u nju mogao ugraditi implantat, već se implantati ugrađuju u zigomatičnu kost”, zaključuje dr. Zdenko Trampuš, DDS, certificirani međunarodni edukator za ugradnju Zygoma implantata.

Što se sve čita iz usne šupljine?
Simptomi lošeg zdravstvenog stanja organizma mogu se pojaviti i u ustima. Osobe koje pate od dijabetesa češće obolijevaju od infekcija usne šupljine. Problemi s kostima nerijetko su popraćeni bolovima i oteklinama vilice, parodontitisom, ispadanjem zubiju te sporim cijeljenjem zubnog mesa. Anksioznost se povezuje sa škrgutanjem zubiju te njihovim stiskanjem što može uzrokovati njihovo trošenje, pucanje, deformacije čeljusti i glavobolju.

Kako pravilno održavati oralno zdravlje?
Provođenje pravilne i redovite oralne
higijene podrazumijeva:
• Četkanje zuba dva do tri puta dnevno.
• Zamjenu stare četkice za zube novom svaka 2 do 3 mjeseca.
• Svakodnevno čišćenje zubnim koncem.
• Pravilnu prehranu, izbjegavanje grickalica i šećera.
• Posjet stomatologu barem dvaput godišnje radi redovite kontrole vaše usne šupljine.

Tekst: Andrea Šitum

Ostavi komentar